• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako pristupiti trgovanju CFD-ovima prirodnog gasa

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 februar, 2023.

    Čovek u odelu drži reč GAS

    CFD-ovi vam omogućavaju da spekulišete o kretanju cena prirodnog gasa bez preuzimanja bilo kakvog fizičkog vlasništva nad osnovnim kapitalom. Sa CFD-om, saglasni ste da zamenite razliku u ceni od trenutka kada ste otvorili ugovor do trenutka kada ga zatvorite.

    Izloženost prirodnom gasu nije dostupna samo preko same robe, već i preko ETF-ova za prirodni gas. Trgovina prirodnim gasom uključuje slične strategije koje se koriste za trgovinu drugim robama, kao što su zlato i sirova nafta.

    Ali, kako bi bilo trgovati CFD-ovima na prirodni gas? Hajde da zajedno pronađemo odgovor na ovo pitanje.

    Naučite da trgujete cenama gasa na svetskom tržištu

    
    

    Zašto trgovati CFD-ovima prirodnog gasa?

    • Lakoća: Prirodni gas je veoma popularna roba među dnevnim trgovcima, pri čemu se fizičkom robom ne upravlja niti se isporučuje po isteku roka trajanja. Spred je razuman sa visokom likvidnošću, što olakšava trgovcima da ulaze i izlaze iz trgovine sa malim poteškoćama.
    • Sigurnost: CFD-ovi mogu da deluju kao efikasna zaštita za vaše druge aktivne pozicije jer vam omogućavaju da idete na kratko ili dugo, što znači da možete imati koristi od tržišta koja padaju i rastu.

    Kako trgovati CFD-ovima na prirodni gas?

    Cene roba koje su izvor energije, kao što su prirodni gas ili nafta, istorijski su bile promenljive zbog brojnih faktora koji mogu uticati na njihovu ponudu i nivo potražnje. Kao rezultat toga, najbolje strategije trgovanja koje možete koristiti tokom vašeg vremena na tržištu prirodnog gasa su one koje kapitalizuju na malim dobicima.

    1. Dobro proučite ugovore na razliku (CFD-ove)

    Kako biste započeli trgovanje ugovorima za razliku na prirodni gas, morate znati kako ovakvi ugovori funkcionišu. Preporučljivo je da ovladate osnovama pre nego što se upustite u investiranje u ugovore na razliku (CFD-ove). Naš vodič za početnike u trgovanju CFD-ovima će vam pomoći da detaljnije razumete CFD-ove i kako oni funkcionišu.

    Ukoliko i dalje budete imali nedoumica, otvaranjem besplatnog naloga na Kapital RS platformi takođe stičete pravo na usluge besplatnih konsultacija i analiza tržišta od strane naših stručnjaka.

    2. Napravite nalog na brokerskoj platformi za trgovinu CFD-ovima gasa

    • Besplatan demo račun—vežbajte sa virtuelnim novcem bez rizika
    • Stručna podrška—besplatne usluge konsultacija u svakom trenutku
    • Dnevne analize tržišta—uvek budite u toku sa najnovijim promenama

    Pravljenje naloga je brzo, jednostavno i ne traži nikakvo potpisivanje ugovora. Potrebno je ostaviti lične podatke, što je standardna praksa kod svake brokerske kuće. Nakon otvaranja naloga i deponovanja sredstava, možete početi sa trgovinom sa telefona ili računara.

    Naučite da trgujete cenama gasa na svetskom tržištu

    
    

    3. Odradite analizu tržišta gasa i izaberite strategiju trgovanja

    Analiza mora da se odradi kao i pažljivo sagledavanje faktora koji utiču na ovo tržište. Bitno je znati indikatore koji ukazuju na promene na tržištu, kao i razumeti šta utiče na cenu gasa. Otvaranjem naloga na Kapital RS stičete pravo na besplatne jutarnje analize tržišta gasa i mnogih drugih proizvoda.

    Sledeće na redu je biranje strategije trgovanja. Najpopularnije strategije trgovanja CFD-ovima gasom su: dnevno trgovanje; trgovanje rasponom; i probojna trgovina.

    U nastavku ovog teksta detaljno obrađujemo indikatore za trgovanje CFD-ovima prirodnog gasa, kao i strategije koje smo naveli.

    Najbolji indikatori za trgovanje CFD-ovima na prirodni gas

    Investitori u naftu i gas traže specifične ekonomske pokazatelje koji će im pomoći da razumeju buduća kretanja u gasnoj i naftnoj industriji.

    Svi ovi podaci se uzimaju u obzir prilikom pokušaja da se stekne predstava o osnovama tržišta gasa i sirove nafte:

    • Mera rezervi nafte i gasa deluje kao indikator za investitore. Nafta je ekonomski i strateški ključni resurs za mnoge nacije. Zemlje poput Sjedinjenih Država drže velike rezerve sirove nafte za buduću upotrebu. Promene nivoa zaliha nafte odraz su kretanja u proizvodnji i potrošnji.
    • Procene snabdevanja, proizvodnje i zaliha, koje objavljuje uprava za energetske informacije. Kada se linija trenda vremenom povećava, dobavljači će verovatno sniziti cene kako bi privukli više kupovina. Zajedno sa objavljivanjem zaliha sirove nafte i gasa dolazi i duga lista podataka fokusiranih na proizvodnju sirove nafte koji pokrivaju domaću proizvodnju, ulaze u rafineriju i korišćenje, i druge nivoe zaliha (motorni benzin), kao i podatke o uvozu/izvozu.
    • Ekonomski razvoj u visoko naseljenim zemljama, kao što su Indija i Kina, može dovesti do velikog porasta globalne potražnje za proizvodima gasa i nafte.
    • Ekonomske borbe imaju tendenciju da smanje potražnju za gasom i naftom jer preduzeća smanjuju svoje poslovanje, a pojedinačna domaćinstva smanjuju upotrebu benzina kako bi uštedeli novac.

    Šta utiče na cenu prirodnog gasa?

    Ukratko, dva faktora koji utiču na cenu prirodnog gasa su snabdevanje i potražnja.

    Povećanje snabdevanja prirodnim gasom generalno dovodi do nižih cena prirodnog gasa. Smanjenje snabdevanja ima tendenciju da dovede do viših cena.

    Pogledajmo tri najbitnija faktora koji utiču na cenu:

    • Količina proizvedenog gasa
    • Nivo prirodnog gasa koji je već u skladištu
    • Količina uvoza i izvoza prirodnog gasa

    Povećanje potražnje generalno dovodi do viših cena, a smanjenje tražnje ima tendenciju da dovede do nižih cena. Zauzvrat, više cene imaju tendenciju da ublaže ili smanje potražnju i podstiču proizvodnju. S druge strane, niže cene imaju suprotne efekte.

    A evo i faktora koji utiču na potražnju i samim tim i na cenu:

    • Promene koje nastaju zimi i leti
    • Ekonomski rast
    • Dostupnost i cena drugih naftnih derivata

    Zbog ograničenja infrastrukture snabdevanja prirodnim gasom i ograničenja u sposobnosti mnogih potrošača prirodnog gasa da brzo zamene gorivo, kratkoročno povećanje potražnje i/ili smanjenje snabdevanja može izazvati velike promene u cenama prirodnog gasa, posebno tokom zime.

    Strategije za profitiranje od CFD-ova na prirodni gas

    Kod trgovanja cenama prirodnog gasa, uglavnom se koriste ove tri strategije. Sve se mogu uspešno primeniti u zavisnosti od situacije i u stanju su da donesu profit. Pogledajmo ih malo detaljnije.

    1. Strategija dnevnog trgovanja

    Dnevno trgovanje može biti održiv način da se spekuliše o ceni prirodnog gasa zbog velike volatilnosti na tržištu.

    Trgovci koji primenjuju strategiju dnevnog trgovanja nastoje da ostvare mali profit na mnogim trgovinama tokom dana, što znači da stalno skeniraju tržišta tokom jedne trgovačke sesije.

    Kao rezultat toga, strategiju dnevnog trgovanja najbolje koriste pojedinci koji imaju puno vremena da se posvete tržištima i koji svoju pažnju mogu posvetiti vestima i drugim događajima koji mogu uticati na cenu prirodnog gasa.

    2. Strategija trgovanja rasponom

    U strategiji trgovanja rasponom, trgovac će identifikovati nivoe podrške i otpora u kretanju cena imovine i nastojati da kupi na nivoima podrške i proda na nivoima otpora. Strategije raspona najbolje funkcionišu na tržištima sa mnogo kretanja cena gde ne postoji određeni dugoročni trend.

    Ovo ga čini izvodljivom strategijom za korišćenje na tržištu prirodnog gasa, pod pretpostavkom da trgovci znaju kako da precizno identifikuju nivoe podrške i otpora.

    3. Strategija za probojnu trgovinu

    Probojna trgovina je još jedna efikasna strategija koja se koristi na veoma nestabilnim tržištima. Strateški uspeh se oslanja na to da trgovac uoči povećanje cene u ranim fazama tog trenda.

    Kao rezultat toga, trgovac će kupovati nisko i prodavati visoko, nakon što je cena imovine „probila“ iznad nivoa istorijskog otpora.

    Da li je trgovanje CFD-ovima prirodnog gasa za vas?

    Trgovanje CFD-ovima gasa može da bude profitabilna i uzbuljiva prilika za investitore koji žele da iskoriste česte promene cena na tržištu gasa. Da bi bili uspešni, neophodno je poznavati tržište i uraditi istraživanje pre nego što uđete u investiciju. Ovo uključuje bivanje u toku sa vestima i događajima koji mogu uticati na tržište gasa, kao i analizirati tržište ne bi li našli potencijalne prilike za trgovinu. Dodatno, bitno je imati strategiju kojom ćete kontrolisati rizik. Sa pravim pristupom, trgovanje CFD-ovima gasa može ostvariti značajne prihode.

    Naučite da trgujete cenama gasa na svetskom tržištu