• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati CFD razmenom žitarica u Srbiji

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 28 mart, 2024.

    Kukuruz

    Republika Srbija je jedan od većih izvoznika žitarica u svetu. Zahvaljujući plodnom tlu na severu zemlje kao i na pojedinim sitnijim delovima južno od Save, Srbija ima kapacitet da prehrani ogroman broj ljudi.

    Ovakve stvari su jako bitne i kada je doba mira, a posebno kada u svetu postoje otvoreni sukobi koji proizvode i krize.

    Pojedine zemlje se zbog svog položaja ali i embarga i trenutnih sankcija jako teško snalaze za uvoz žita. To je posebno pogodilo zemlje u razvoju na afričkom kontinentu.

    Sve ovo je jasan signal za jednu stvar, a to je da je ovaj proizvod jako primamljiva opcija za trgovce. Zato ćemo danas pogledati kako se može trgovati žitaricama kroz ugovore za razliku u Srbiji.

    

    Faktori koji utiču na CFD razmenu žitarica

    Kao i kod svake robe, tržište žitarica je pod uticajem raznih faktora. U ovom slučaju, vreme je jedan od najuticajnijih faktora u žetvi pšenice.

    Iako je pšenica otporna žitarica, velike suše ili poplave će imati negativan uticaj na njeno snabdevanje, što će dovesti do povećanja cene za sve proizvode od pšenice. Međutim, varijable kao što je promena vladine politike u pogledu uvoza mogu uticati na trgovinu pšenicom i, posledično, na trgovinsku cenu pšenice.

    Nova poljoprivredna tehnologija takođe može uticati na trgovinsku cenu pšenice, jer troškovi proizvodnje mogu varirati u zavisnosti od tehnike žetve žitarica, što dovodi do prekomerne ponude useva i privremenog pada cena na licu mesta.

    Promene u potražnji i cenama konkurentskih proizvoda, kao što su pirinač, takođe će imati direktan uticaj na cenu pšenice.

    Svaki od navedenih primera se već desio i u Republici Srbiji tako da je volatilnost nešto što nije strano čak ni kod trgovine žitaricama.

    Kako trgovati žitaricama kroz ugovore za razliku u Srbiji

    Žitarice su kvarljiva roba koja je integralno povezana sa vremenskim obrascima koji se dešavaju širom sveta. Mogući efekti klimatskih promena i globalnog zagrevanja verovatno će rezultirati postepenim povećanjem cene žitarica na duži rok.

    Ispitivanje cena žitarica u poslednjih nekoliko godina otkriva da su ove cene generalno u porastu, a takođe su i sve nestabilnije, što investitorima pruža mogućnost profita na međunarodnim tržištima žitarica.

    Pripremite se

    CFD trgovci treba da usredsrede svoju pažnju na pokretače koji imaju relativno kratkoročni uticaj na to kako treba da tumače cene žitarica. Ovi pokretači su obično najznačajniji.

    Bilo da se radi o doslednim izveštajima o nacionalnim zalihama pšenice, koji bi mogli da pokazuju ili višak ili manjak u poređenju sa potražnjom, ili vesti da vreme igra ulogu u poljoprivredi i proizvodnji pšenice u ključnim delovima sveta, trgovina pšenicom efektivno zahteva da stalno držite loptu na oku.

    Izaberite pouzdanu platformu

    Treba da izaberete pouzdanu aplikaciju ili platformu za trgovanje ugovorima za razliku na žitarice u Srbiji.

    Zatim se morate uveriti da znate koji faktori bi mogli da igraju ulogu u određivanju cena zaliha žitarica i tako što ćete biti u toku sa vestima i zvaničnim najavama u vezi sa proizvodnjom pšenice i ostalih žitarica i nivoima zaliha. Ovo će Vam dati mogućnost da efikasno trgujete CFD-ovima za žitarice.

    Vežbajte

    Topla preporuka je i to da probate naći platformu gde imate mogućnost otvaranja demo naloga kako biste se oprobali u simulaciji koja je nalik pravim uslovima tržišta i generalno sveta trgovanja ovom sirovinom.

    Otvorite svoju prvu poziciju

    Nakon što ste se upoznali sa uslovima korišćenja platforme, faktorima koji utiču na cene, kao i nakon što ste naučili osnove trgovanja, vreme je da otvorite svoju prvu poziciju.

    Pratite kako se Vaši ugovori kreću i budite strpljivi.

    3 najbolja CFD brokera u Srbiji

    Hajde da pogledamo najbolje platforme koje Vam mogu omogućiti da trgujete ugovorima za razliku za razmenu žitarica u Srbiji.

    Kapital

    Kapital je jedna od najpoznatijih platformi za ovaj vid trgovanja u Republici Srbiji. Platforma Vam nudi portfolio sa preko 300 instrumenata koje su plodno tle za nove prilike za trgovanje svakog dana.

    Imate mogućnost da trgujete ugovorima za razliku na valute, robe, akcije, pa čak i indekse. Pored jako intuitivne platforme koju je lako proučiti, KapitalRS nudi čak i edukaciju kroz seminare kao i podršku kad god biste se našli u neočekivanoj situaciji.

    MT4

    MetaTrader 4 je sofisticirana platforma za trgovanje kojoj nedostaje nekoliko mogućnosti. Dok će iskusni trgovci lakše koristiti sve funkcije platforme, početnici mogu da imaju malo problema sa navigacijom kroz dizajn platforme.

    Pored toga, iako korisnici neće imati pristup korisničkoj podršci uživo, oni će imati pristup brojnim nastavnim alatima i kursevima koji će im pomoći da shvate platformu u celini.

    eToro

    eToro-ova mreža za društveno trgovanje omogućava pojedincima da oponašaju stručnjake za kripto, akcije i ETF investitore. Jednostavan dizajn platforme omogućava investitorima da brzo pronađu trgovce da prate i plasiraju trgovine.

    eToro je dostupan u preko 100 zemalja, što pokazuje njegov širok domet. Investitori u nekim američkim državama ne mogu da koriste eToro. Nedostatak alata i funkcija eToro-a čini ga manje korisnim za napredne investitore.

    Zaključak

    Važno je zapamtiti da ne posedujete osnovnu imovinu kada trgujete CFD-ovima. Uvek imajte na umu da nikada ne bi trebalo trgovati više nego što možete priuštiti da izgubite.

    Tako je i u slučaju žitarica. One su primamljiva opcija, ali prvo odradite domaći zadatak i ponovo prođite naš mini vodič pa se tek onda upustite u trgovanje.