• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati robom koristeći ugovore o razlici

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Lekturu uradio Shir Lapidot

    Updated 14 mart, 2024.

    Rad na više ekrana

    Tržište proizvoda i robe je jedno od najstarijih finansijskih tržišta. Danas trgovci imaju mogućnost trgovanja robom na tržištu fjučersa ili putem derivata kao što su ugovori o razlici (CFD).

    Trgovanje robom preko CFD opcije ima nekoliko jedinstvenih karakteristika. To uključuje niže kapitalne zahteve od trgovanja fjučersima i mogućnost trgovanja na rastućim i opadajućim tržištima.

    Sada ćemo se pozabaviti ovim vidom trgovanja kroz ugovore o razlici.

    

    Šta je CFD?

    Ugovor za razliku (CFD) je ugovor između kupca i prodavca koji predviđa da kupac mora platiti prodavcu razliku između trenutne vrednosti sredstva i njegove vrednosti u vreme ugovora.

    CFD-ovi omogućavaju trgovcima i investitorima da profitiraju od kretanja cena bez posedovanja osnovne imovine. Vrednost CFD ugovora ne uzima u obzir osnovnu vrednost sredstva već samo promenu cene između ulaska i izlaska u trgovinu.

    Ovo se postiže putem ugovora između klijenta i brokera i ne koristi bilo kakvu berzu akcija, valuta, roba ili fjučers.

    Kako trgovati proizvodima kroz CFD

    Odlučite kojom vrstom robe želite da trgujete. Na dobrim platformama možete birati između popularnih proizvoda kao što su nafta ili zlato.

    Ako mislite da će cene porasti u bliskoj budućnosti, možete igrati na duge staze ili kupiti. Međutim, ako mislite da će cene pasti, možete da „preskočite“ ili prodate svoju poziciju na tržištu.

    Kada se odlučite za robu i pravac trgovine, morate odlučiti koliko jedinica želite da kupite.

    Trgovanje CFD-ovima uključuje rizik. Imajući to u vidu, važno je da kontrolišete svoj trgovinski rizik korišćenjem alata za upravljanje rizikom kao što su Stop Loss i Stop Limit.

    Nakon što je trgovina postavljena, trebalo bi redovno da pratite njen status i sredstva koja su dostupna na nalogu jer bi se tržište moglo naglo promeniti u odnosu na Vašu poziciju.

    

    Prednosti i mane trgovanja robom kroz ugovore o razlici

    CFD-ovi su fleksibilan instrument koji čini pristupačnim ulaganje u fjučerse na robu, sa mogućnošću kratke prodaje kako bi se iskoristile prednosti pada cena.

    Takođe možete da automatizujete naloge sa Stop Loss i Take Profit nalozima, koristite polugu da povećate izloženost svojih pozicija i koristite tehničku analizu za kreiranje preciznih strategija.

    CFD-ovi se smatraju efikasnim načinom za trgovinu popularnom robom – kao što su nafta, prirodni gas, zlato ili srebro – zbog većeg leveridža, što omogućava trgovcu da koristi manje kapitala da bi stekao veću izloženost osnovnom instrumentu, povećavajući potencijal za gubitke kao i za profit.

    Ugovori o razlici su derivati koji omogućavaju trgovcima da spekulišu o kretanju cena osnovnog instrumenta bez preuzimanja stvarnog vlasništva nad samim proizvodom.

    To znači da se od Vas traži samo da deponujete procenat ukupne vrednosti trgovine. Drugim rečima, imate mogućnost da dodelite znatno manje kapitala prilikom trgovanja CFD-ovima za razliku od fjučers ugovora.

    Pored toga, CFD-ovi nude jednostavan način da se potencijalno profitira i na rastućim i na opadajućim tržištima.

    Na primer, trgovac i dalje može da profitira od pada tržišta otvaranjem „prodaje“ (ili kratke) pozicije, što znači da imaju nameru da prodaju visoko i otkupe nisko. Dobit će biti razlika između prodajne i nabavne cene.

    Strategije naprednog trgovanja robom kroz ugovore o razlici

    Kada razvijate strategiju trgovanja robom, trebalo bi da počnete od sprovođenja odgovarajućeg istraživanja o robi u koju želite da investirate.

    Za početak je dovoljno čitanje izveštaja koje sastavljaju istraživačke kompanije i brokerske firme. Takođe bi trebalo da pratite dnevne vesti u vezi sa robom od renomiranih dobavljača finansijskih vesti.

    Kada odlučuju kada da uđu i izađu iz trgovine robom na berzanskom tržištu, većina trgovaca se oslanja na tehničku analizu koja će im pomoći da odrede idealno vreme za povlačenje.

    Međutim, tehnička analiza je samo deo cele slike. Takođe treba da se oslonite na fundamentalnu analizu makroekonomskih događaja i principe ponude i potražnje koji mogu pružiti kritične analitičke informacije koje će vam pomoći da donesete najbolje odluke o trgovanju.

    Pored odgovarajuće strategije trgovanja, takođe je ključno da imate strategije upravljanja rizikom kako biste pokušali da svedete na minimum svoje potencijalne gubitke.

    Tržišta robe su veoma nestabilna, a nepovoljna kretanja cena mogu da unište celokupno stanje na vašem računu ako ne uspete da nadgledate bilo kakvu značajnu pretnju Vašoj otvorenoj poziciji.

    Neki od alata koje možete koristiti da vam pomognu da upravljate svojim rizicima pri trgovanju CFD-ovima na robe su nalozi Stop Loss i Trailing Stop. Sa postavljenim Stop Loss-om, Vaša pozicija će se automatski zatvoriti kada tržišna cena dostigne Vašu nominovanu cenu.

    Međutim, važno je zapamtiti da nije garantovano da će se Stop Loss izvršiti po vašoj tačnoj ceni, jer ponekad cene mogu da se „razbiju“ zbog klizanja.