• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta su deonice CFD i kako one funkcionišu?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 14 mart, 2024.

    CFD drvene kocke

    Šta je CFD i u čemu je razlika između ugovora o razlici (CFD) i običnih akcija deonica?

    Kao neko ko želi da trguje i zaradi novac, treba da znate osnovne razlike između ovih pojmova. Takođe, postoje određeni načini gde se ova dva pojma koriste zajedno.

    Prvo ćemo pogledati koje su zapravo razlike između deonica i CFD-a zatim ćemo otkriti da li se deonice mogu kupovati i prodavati uz pomoć ovih ugovora.

    Takođe ćemo navesti sve prednosti ali i mane ovakvog načina trgovanja deonicama.

    

    Razlika između CFD trgovanja i trgovanja deonicama

    Glavna razlika između deonice i ugovora o razlici (CFD) je vlasničko pravo i sredstvo kojim se trguje, tj. instrument.

    Kada kupite deonice, Vi zapravo postajete vlasnik akcija firme. Investiranje u deonice je zapravo pribavljanje vlasničkog prava, tj. prava na određeni deo firme. Kada kupite deonicu, plaćate punu cenu za svaku akciju.

    CFD je skraćenica koja na engleskom jeziku znači contract-for-difference. Trgovanje ugovorima o razlici je zapravo igra spekulacije i prognoze kretanja cena, ali Vi ovim činom ne postajete vlasnik tog sredstva.

    Sredstvo iza CFD može biti indeks deonice, valuta, deonice, osnovni proizvod ili čak i kripto derivat.

    Prednost trgovanja ovim ugovorima jeste to što Vaš početni kapital ne mora biti ogroman i to otvara šansu mnogim entuzijastima da profitiraju.

    

    

    Kako da trgujete deonicama kroz CFD?

    Trgovanje ugovorima o razlici se može razbiti na nekoliko bitnih koraka.

    Prvi korak jeste da izaberete tržište na kojem ćete trgovati. Mnogo je takvih tržišta i zbog toga treba biti pažljiv. Možete izaći na tržište kripto derivata, stranih valuta, deonica, i tako dalje. Izaberite ono tržište koje najbolje poznajete jer će Vam biti potrebno da predividite kretanja cena, tj. vrednosti instrumenata.

    Kada izaberete tržište, treba da donesete odluku da kupujete ili da prodajete. Pogledajte trenutnu cenu sredstva na koji ste bacili oko i razmislite da li ima potencijal za rast ili ne.

    Cena CFD je bazirana na vrednosti instrumenta! Ukoliko verujete da će cena rasti, kupujete; ako mislite da će cena beležiti pad, onda je logično da prodate.

    Na kraju, odaberite količinu kojom želite da trgujete i dobro razmislite o svojoj strategiji za kontrolu rizika. To se odnosi na podešavanje limita kupovine kako i prodaje. Sve nakon toga je pažljivo praćenje i osluškivanje tržišta za dalje signale koji će vam služiti da dalje trgujete.

    Bitno je opet napomenuti da trgovanjem ugovorima o razlici ne stičete pravo na instrument ili predmet iza tog ugovora.

    CFD trgovanje je fleksibilnije, bolje za početnike i ne zahteva pozamašni početni kapital, ali nije i ne može biti kao trgovanje deonicama jer trgovac ne dobija nikakva vlasnička prava.

    Prednosti trgovanja CFD deonicama

    Ugovori o razlici deonica su ugovori koji su dostupni globalno. Samim tim dobijate pristup međunarodnim tržištima kojih zaista ima mnogo. Na primer, ukoliko ste iz Srbije, dobijate mogućnost da trgujete na tržištima Severne Amerike, Velike Britanije, Australije, Hong Konga, Nemačke, i tako dalje.

    Još jedna bitna prednost ovakvog vida trgovanja jeste da imate znatno niže troškove u odnosu na kupovinu i prodaju akcija. Kada kupujete deonice, potrebno je proći dosta barijera do krajnjeg cilja, a to je vlasništvo nad deonicama.

    CFD za deonicu Vam daje siguran pristup stranim tržištima gde ćete videti precizne cene i kretanja bez potrebe za vlasničkim pravom fizičkog sredstva. Ovo čini CFD deonice mnogo isplativijim i boljim od bilo kog drugog vida investicije.

    Na kraju je još važno napomenuti da je leveridž za CFD deonice mnogo bolji i to znači da možete uvećati višestruko profite brže. To definitivno nije slučaj kada pričamo o klasičnoj kupovini i prodaji deonica ili drugih instrumenata.

    Mane trgovanja CFD deonicama

    Mora se priznati da je rizik trgovanja CFD deonicama malo veći u odnosu na neke druge tradicionalnije vidove investiranja.

    Na primer, dosta novajlija pravi grešku u tome što pretera sa trgovanjem odmah. CFD i svaki ugovor takve vrste se može naći na skoro svakom tržištu i to onda znači da jedan običan korisnik ima pristup brojnim tržištima. To je i previše primamljivo, pa se onda pretera i uloži se mnogo sredstava odjednom.

    Takođe, kao što smo već napomenuli, ugovori o razlici NE daju vlasnička prava nad sredstvom ili instrumentom čija se cena spekuliše. Ugovor o razlici nije ugovor o kupovini ili prodaji.

    Da li je dobra ideja trgovati ugovorima o razlici za deonice?

    Ugovori o razlici su jako primamljiva opcija jer Vam nude široki spektar tržišta kao i ogroman broj sredstava koje imaju jaku vrendost.

    Takođe je visok nivo transparentnosti kao što su i veće šanse za profit. Jednostavno rečeno, brže se može početi sa ovakvim vidom trgovanja i brže se samim tim može ostvariti zarada.

    Zato je CFD toliko popularan vid trgovanja u svetu.