Najčešća pitanja

//Najčešća pitanja
Najčešća pitanja 2018-09-06T10:41:51+00:00

Pitanja koje naši klijenti najčešće postavljaju

CFD (Contracts for Difference) predstavlja “Finansijski ugovor za razliku“, gde dve ugovorne strane razmenjuju novčana plaćanja (razliku), u zavisnosti od kretanja cene/kursa predmeta ugovora između momenta zaključenja i okončanja ugovora. CFD su izvedeni proizvodi koji u osnovi imaju bilo koju finansijski instrument čija je vrednost promenjiva.

U ponudi su CFD širokog spektra koji u osnovi imaju akcije, obveznice trezora SAD, valutne parove, robu i indekse akcija, kao na primer UK 100, koji se sastoji od akcija najvećih kompanija u Ujedinjenom kraljevstvu.

Ugovor ima i ‘kupovnu’ i ‘prodajnu’ cenu tako da imate mogućnost izbora – da „kupite“, takođe poznato kao zauzimanje duge pozicije, ili „prodate”, poznato kao “zauzimanje kratke pozicije”. Važno je da znate da trgujete putem ugovora za razliku, a ne fizičkom aktivom na primarnom tržištu. S druge strane, imate fleksibilnost i mogućnost da koristite naloge za zaustavljanje eventualnih gubitaka putem tzv. STOP naloga.

Spred: Kada trgujete CFD-om morate da platite spred, koji podrazumeva razliku između kupovne i prodajne cene. Ulazite u kupovnu trgovinu koristeći navedenu kupovnu cenu i izlazite na osnovu prodajne cene. Što je spred uži, manja je potreba za kretanjem cena u vašu korist pre nego što počnete da ostvarujete profit. Nudimo konzistentno konkurentne spredove.

Troškovi držanja zaliha: na kraju svakog dana trgovanja (u 17 časova po njujorškom vremenu), sve pozicije otvorene na vašem računu mogu biti zadužene za tzv. swap stopu “troškove držanja zaliha”. Troškovi držanja zaliha mogu biti pozitivni ili negativni u zavisnosti od pravca vaše pozicije i važeće stope držanja zaliha.

Na svakom tržištu date su vam obe strane ‘kupovne’ i ‘prodajne’ cene osnovne tržišne cene. Možete trgovati na tržištu sa zauzimanjem duge pozicije (poznate kao ‘kupovina’), ili možete trgovati sa zauzimanjem kratke pozicije (poznate kao “prodaja”).

Kada jednom otvorite poziciju, dobićete poruku sa potvrdom da je ista prihvaćena. Ukoliko je zatvoreno tržište finansijskog instrumenta koji je u osnovi CFD-a, otvaranje pozicije može biti odbijeno. Takođe, može se desiti da otvaranje pozicije bude odbijeno iz drugih razloga, ali velika većina prolazi kroz proceduru bez ikakvih problema. Proverite pažljivo detalje na svojoj potvrdnoj poruci da se uverite da li je trgovina onakva kakvu ste nameravali.

Vaša otvorena pozicija će se pojaviti u delu “otvorene pozicije” na našoj trgovačkoj platformi. Sve vreme dok je vaša pozicija otvorena, moći ćete da vidite svoj profit ili gubitak proverom kolone dobit / gubitak.

Kada se odlučite možete da zatvorite svoju poziciju i podignete svoj profit, a da biste to uradili, jednostavno prodate isti broj ugovora koji ste prvobitno kupili.

Najjednostavniji način da to uradite je da otvorite ekran “bliske pozicije”. Kada kliknete na ‘prodajem’, dobićete još jednu potvrdu kako biste znali da ste prodali taj broj ugovora.

Imate jedinstvenu mogućnost da trgujete od nedelje u 23h do petka u 22h.
Kapital RS Inc. a.d. vam stoji na raspolaganju od ponedeljka do petka u vremenu od 9 do 21h za sva vaša pitanja ili pomoć pri deponovanju sredstava.
Da biste videli istoriju svog trgovanja pritisnite Ctrl + T kako biste pristupili prozoru Terminal gde možete da izaberete Account History tab. Ovde kliknite desnim klikom miša i dobićete istoriju svog trgovanja u HTML fajlu koji će se otvoriti.
Spred za Zlato je $ 0.60 a za Srebro $ 0.05
Minimalan iznos transakcije u evrima iznosi 100€ a za dolare 100$.
Trgovina valuta (ili deviza) podrazumeva istovremenu “kupovinu” jedne valute i “prodaju” druge u cilju zarade od očekivanog kretanja kursa. Globalno devizno tržište je najveće i najlikvidnije tržište u svetu i trguje non-stop. Trgovanje traje od nedelje u 23h do petka u 22h. Učesnici na tržištu su banke, pravna lica i druge institucije za potrebe međunarodne trgovine ili hedžinga, kao i trgovci – ili špekulanti – koji nastoje da profitiraju od kretanja cena.
CFD su leveridž finansijski derivati koji nude veliku izloženost osnovnih sredstava za male izdatke. Kada trgujete CFD-om, ne kupujete (ili prodajete) osnovna sredstva, već otvarate “dugu poziciju” (kupujete) ili “kratku poziciju” (prodajete) na spot ceni te aktive.
CFD nude brojne prednosti u odnosu na druge alternative, uključujući i leveridž izlaganje koje nudi mogućnost velikih prihoda za minimalne izdatke, non-stop trgovinu, i lak i brz pristup tržištu.
U ponudi je širok spektar finansijskih instrumenata: valutni parovi, akcije, indekse, energente, plemenite metale, ETF, US obveznice i ostalo.
U ponudi je širok spektar finansijskih instrumenata: valutni parovi, akcije, indekse, energente, plemenite metale, US obveznice i ostalo.
Besplatni demo račun, platforma koja je prilagođena korisnicima i laka za korišćenje, neograničena korisnička podrška kao i mnoge dodatne aktivnosti usmerene ka našim klijentima. Sa nama kao licenciranom i registrovanom investicionom kompanijom možete da iskusite pravo berzansko trgovanje.
Ne naplaćuje se bilo kakva provizija. Izvor finansiranja je razlika između kupovine i prodajne cene tj. spreda.
Posetite našu stranu sa spredovima za različite instrumente za više informacija. Spredovi su fiksni.
Naš tim za podršku radi svakog dana 12 sati dnevno od 9 do 21 časa, od ponedeljka do petka. U tom periodu možete nas kontaktirati telefonom ili putem čata uživo.
Da, svako punoletno lice može da trguje na svetskim finansijskim tržištima sa Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade-a.
Ako u periodu od 180 dana ne trgujete na Vašem računu za trgovanje, nakon isteka 180 dana (Grace Period) Fortrade će smatrati Vaš račun za trgovanje neaktivnim ili uspavanim (dormant).
Jednom kad Fortrade smatra da je račun za trgovanje klijenta neaktivan, Fortrade će imati pravo da naplati administrativnu naknadu od 10$ (ili sličan iznos u drugoj valuti koju Fortrade odredi) koja predstavlja Fortrade-ove administrativne troškove za nastavak održavanja neaktivnog računa.
Fortrade će na dan isteka Grace perioda obračunati naknadu za neaktivni račun i preuzeti je sa Vašeg računa za trgovanje i od tog trenutka naknada će se obračunavati svakih 30 dana. Da bi se izbegao dug, plaćanje naknade za neaktivni račun će biti obustavljeno kada račun za trgovanje klijenta dostigne nulu.
Mi čuvamo vaše finansijske podatke u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (“sl.glasnik rs”, br.97/2008, 104/2009 – dr.zakon, 68/2012 – odluka us i 107/2012), kao i