Najčešća pitanja

//Najčešća pitanja
Najčešća pitanja 2018-05-14T11:39:25+00:00

Pitanja koje naši klijenti najčešće postavljaju

CFD (Contracts for Difference) predstavlja “Finansijski ugovor za razliku“, gde dve ugovorne strane razmenjuju novčana plaćanja (razliku), u zavisnosti od kretanja cene/kursa predmeta ugovora između momenta zaključenja i okončanja ugovora. CFD su izvedeni proizvodi koji u osnovi imaju bilo koju finansijski instrument čija je vrednost promenjiva.

U ponudi su CFD širokog spektra koji u osnovi imaju akcije, obveznice trezora SAD, valutne parove, robu i indekse akcija, kao na primer UK 100, koji se sastoji od akcija najvećih kompanija u Ujedinjenom kraljevstvu.

Ugovor ima i ‘kupovnu’ i ‘prodajnu’ cenu tako da imate mogućnost izbora – da „kupite“, takođe poznato kao zauzimanje duge pozicije, ili „prodate”, poznato kao “zauzimanje kratke pozicije”. Važno je da znate da trgujete putem ugovora za razliku, a ne fizičkom aktivom na primarnom tržištu. S druge strane, imate fleksibilnost i mogućnost da koristite naloge za zaustavljanje eventualnih gubitaka putem tzv. STOP naloga.

Spred: Kada trgujete CFD-om morate da platite spred, koji podrazumeva razliku između kupovne i prodajne cene. Ulazite u kupovnu trgovinu koristeći navedenu kupovnu cenu i izlazite na osnovu prodajne cene. Što je spred uži, manja je potreba za kretanjem cena u vašu korist pre nego što počnete da ostvarujete profit. Nudimo konzistentno konkurentne spredove.

Troškovi držanja zaliha: na kraju svakog dana trgovanja (u 17 časova po njujorškom vremenu), sve pozicije otvorene na vašem računu mogu biti zadužene za tzv. swap stopu “troškove držanja zaliha”. Troškovi držanja zaliha mogu biti pozitivni ili negativni u zavisnosti od pravca vaše pozicije i važeće stope držanja zaliha.

Na svakom tržištu date su vam obe strane ‘kupovne’ i ‘prodajne’ cene osnovne tržišne cene. Možete trgovati na tržištu sa zauzimanjem duge pozicije (poznate kao ‘kupovina’), ili možete trgovati sa zauzimanjem kratke pozicije (poznate kao “prodaja”).

Kada jednom otvorite poziciju, dobićete poruku sa potvrdom da je ista prihvaćena. Ukoliko je zatvoreno tržište finansijskog instrumenta koji je u osnovi CFD-a, otvaranje pozicije može biti odbijeno. Takođe, može se desiti da otvaranje pozicije bude odbijeno iz drugih razloga, ali velika većina prolazi kroz proceduru bez ikakvih problema. Proverite pažljivo detalje na svojoj potvrdnoj poruci da se uverite da li je trgovina onakva kakvu ste nameravali.

Vaša otvorena pozicija će se pojaviti u delu “otvorene pozicije” na našoj trgovačkoj platformi. Sve vreme dok je vaša pozicija otvorena, moći ćete da vidite svoj profit ili gubitak proverom kolone dobit / gubitak.

Kada se odlučite možete da zatvorite svoju poziciju i podignete svoj profit, a da biste to uradili, jednostavno prodate isti broj ugovora koji ste prvobitno kupili.

Najjednostavniji način da to uradite je da otvorite ekran “bliske pozicije”. Kada kliknete na ‘prodajem’, dobićete još jednu potvrdu kako biste znali da ste prodali taj broj ugovora.

Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd. vam pruža mogućnost da trgujete od nedelje u 23h do petka u 22h.
Kapital RS Inc. a.d. vam stoji na raspolaganju od ponedeljka do petka u vremenu od 9 do 21h za sva vaša pitanja ili pomoć pri deponovanju sredstava.
Da biste videli istoriju svog trgovanja pritisnite Ctrl + T kako biste pristupili prozoru Terminal gde možete da izaberete Account History tab. Ovde kliknite desnim klikom miša i dobićete istoriju svog trgovanja u HTML fajlu koji će se otvoriti.
Spred za Zlato je $ 0.60 a za Srebro $ 0.05
Minimalan iznos transakcije u evrima iznosi 100€ a za dolare 100$.
Trgovina valuta (ili deviza) podrazumeva istovremenu “kupovinu” jedne valute i “prodaju” druge u cilju zarade od očekivanog kretanja kursa. Globalno devizno tržište je najveće i najlikvidnije tržište u svetu i trguje non-stop. Trgovanje traje od nedelje u 23h do petka u 22h. Učesnici na tržištu su banke, pravna lica i druge institucije za potrebe međunarodne trgovine ili hedžinga, kao i trgovci – ili špekulanti – koji nastoje da profitiraju od kretanja cena.
CFD su leveridž finansijski derivati koji nude veliku izloženost osnovnih sredstava za male izdatke. Kada trgujete CFD-om sa FORTRADE, ne kupujete (ili prodajete) osnovna sredstva, već otvarate “dugu poziciju” (kupujete) ili “kratku poziciju” (prodajete) na spot ceni te aktive.
CFD nude brojne prednosti u odnosu na druge alternative, uključujući i leveridž izlaganje koje nudi mogućnost velikih prihoda za minimalne izdatke, non-stop trgovinu, i lak i brz pristup tržištu.
U ponudi je širok spektar finansijskih instrumenata: valutni parovi, akcije, indekse, energente, plemenite metale, ETF, US obveznice i ostalo.
Besplatni demo račun, platforma koja je prilagođena korisnicima i laka za korišćenje, i do € 2500 bonusa koji daje Fortrade Ltd. za prvo otvaranje realnog računa i deponovanje sredstava, neograničena korisnička podrška kao i mnoge dodatne aktivnosti usmerene ka našim klijentima. Sa nama kao licenciranom i registrovanom investicionom kompanijom možete da iskusite pravo berzansko trgovanje.
Fortrade Ltd., odnosno Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd. vam ne naplaćuje bilo kakvu proviziju. Izvor finansiranja je razlika između kupovine i prodajne cene tj. spreda.
Posetite našu stranu sa spredovima za različite instrumente za više informacija. Spredovi su fiksni.
Naš tim za podršku radi svakog dana 12 sati dnevno od 9 do 21 časa, od ponedeljka do petka. U tom periodu možete nas kontaktirati telefonom ili putem čata uživo.
Da, svako punoletno lice može da trguje na svetskim finansijskim tržištima sa Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd.
Ako u periodu od 180 dana ne trgujete na Vašem računu za trgovanje, nakon isteka 180 dana (Grace Period) Fortrade će smatrati Vaš račun za trgovanje neaktivnim ili uspavanim (dormant).
Jednom kad Fortrade smatra da je račun za trgovanje klijenta neaktivan, Fortrade će imati pravo da naplati administrativnu naknadu od 10$ (ili sličan iznos u drugoj valuti koju Fortrade odredi) koja predstavlja Fortrade-ove administrativne troškove za nastavak održavanja neaktivnog računa.
Fortrade će na dan isteka Grace perioda obračunati naknadu za neaktivni račun i preuzeti je sa Vašeg računa za trgovanje i od tog trenutka naknada će se obračunavati svakih 30 dana. Da bi se izbegao dug, plaćanje naknade za neaktivni račun će biti obustavljeno kada račun za trgovanje klijenta dostigne nulu.
Mi čuvamo vaše finansijske podatke u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (“sl.glasnik rs”, br.97/2008, 104/2009 – dr.zakon, 68/2012 – odluka us i 107/2012), kao i korporativnim pravilima naše kompanije. Informacije o vašem računu kao i vaše lične finansijske informacije su sigurno čuvane kod nas.
Vreme potrebno da otvorite realni račun zavisi od visine vašeg uloga i od toga kada nam pošaljete potrebna dokumenta. Za sve depozite potrebno je da nam pošaljete dokumenta. Obično se ovaj proces završava u toku jednog dana od trenutka vaše aplikacije. Čim pošaljete svoja dokumenta javiće vam se neko iz našeg tima za podršku i objasniti vam sve detalje.
Da, u svakom trenutku možete da promenite svoje lične podatke u aplikacionoj formi koju ćemo vam poslati. Kada napraviti izmene popunjen formular nam pošaljite faxom.
Da bi vaša aplikacija bila prihvaćena potrebno je da potvrdite svoj identitet slanjem skenirane kopije nekog ličnog dokumenta – lična karta ili pasoš
Skeniranu karticu kojom je izvršena uplata (srednjih osam brojeva možete prekriti)
Nekog od računa za komunalije – telefon, struje, internet i sl. koji se vodi na vaše ime.
Ukoliko nemate račune za komunalije možete poslati još jednu kopiju ličnog dokumenta koji sadrži vašu adresu.
Ova dokumenta su nam potrebna da bi verifikovali vaš identitet kao i da biste mogli da podižete profit. Pored toga ova dokumenta su neophodna za slanje bonusa.
Ukoliko su vam podaci isti na novom računu ne morate ponovo da šaljete dokumenta.
Da biste otvorili realni račun posetite našu stranu Otvori Realni Račun i pratite potrebne korake.
Da, možete otvoriti više realnih računa u bilo kojim valutama koje vam odgovaraju.
Da biste otvorili demo račun posetite našu stranu Otvori Demo Račun i pratite potrebne korake.
Svaki demo račun traje ograničeno 30 dana, posle toga morate da otvorite novi. Za sve detalje kontaktirajte naš tim za podršku.
Svaki Demo nalog je otvoren sa virtuelnih 100.000 € sa kojima možete da trgujete. Ukoliko potrošite sav virtuelni novac Demo račun se automatski zatvara.
Leveridž je poseban i fiksan za sve instrumente za trgovanje i ne može se menjati.
Kapital RS Inc. a.d. neće ustupati niti prodavati vaše lične podatke trećim licima. Svi podaci koje nam pošaljete su potpuno sigurno čuvani kod nas. Ukoliko ne želite da dobijate email obaveštenja od nas u svakom trenutku možete da tražite da vas izbrišemo sa mailing liste.
Minimalni iznos sa kojim možete da počnete da trgujete jeste 100€/$.
Ukoliko ne možete da se prijavite na svoj račun ili ste izgubili lozinku, a morate hitno da zatvorite pozicije molimo Vas da nas kontaktirate. Naš tim za podršku radi svakog dana od 9 do 21 časova.
Sredstva možete deponovati jednom od sledećih metoda:

Kreditnom karticom VISA ili MASTER CARD
Bankovnim transferom
Webmoney, Moneybookers ili Neteller servisom

Najbrži način za deponovanje sredstava je putem bankovne doznake.
Depozit možete da napravite i evrima ili američkim dolarima.
Za depozit napravljen koristeći bankovnu doznaku vreme potrebno da se novac pojavi na vašoj platformi zavisi od procedure u banci.
Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd. ne naplaćuje bilo kakvu proviziju za deponovanje ili povlačenje sredstava sa vašeg računa za trgovanje.

Međutim vaša banka može da vam naplati proviziju na ove transakcije. Predlažemo da se o detaljima informišete u svojoj banci.

Dovoljno je da preuzmete formular za podizanje sredstava sa našeg sajta, popunite ga i pošaljete faxom u koordinaciji sa nekim savetnikom iz našeg tima za podršku. Po prijemu zahteva novac će biti prebačen na naznačen račun. Ova procedura traje u proseku 5 radnih dana.

Proces povlačenja sredstava od trenutka slanja novca do trenutka kada se novac nađe na vašem računu, traje do 5 radnih dana kada se povlačenje vrši putem bankovne doznake.

Proces povlačenja sredstava od trenutka slanja novca do trenutka kada se novac nađe na vašem računu, traje do 15 radnih dana kada se povlačenje vrši na kreditne/debitne kartice.

U nekim slučajevima, povlačenja sredstava koja su deponovana debitnom ili kreditnom karticom su ograničena od strane izdavaoca kartice i ne mogu preći iznos depozita. Sume iznad prvobitnog depozita mogu biti povučene putem alternativnih metoda isplate (na primer bankovnim transferom, Skrill-om ili Neteller-om).
Povlačenja na kreditne i debitne kartice mogu biti samo do iznosa koja su deponovana. Ispod su 3 alternativne metode za povlačenje dodatnih sredstava koja premašuju sumu prvobitnog depozita putem kreditne/debitne kartice.
Bankovna doznaka: Popunite ovaj formular i pošaljete na: support@fortrade.com uključujući detalje o Vašem bankovnom računu. Link za formular: https://www.fortrade.com/wp-content/uploads/finance/WIRE_WD_FORM_Fortrade_LTD.pdf
Skrill: Pošaljite nam email na support@fortrade.com sa traženim iznosom koji želite da povučete i e-mail adresu Skrill naloga na koji želite da se traženi iznos prebaci.
NETELLER: Pošaljite nam email na support@fortrade.com sa traženim iznosom koji želite da povučete i NETELLER ID računa na koji želite da se traženi iznos prebaci.
Fortrade Ltd. može refundirati uplate izvršene putem kreditne kartice, međutim one su ograničene na početni iznos uplate te do vremenskog roka od 18 meseci. U oba slučaja, morate ispuniti sledeći obrazac za bankovni račun registrovan na vas. Takođe ćemo zatražiti kopiju nedavnog bankovnog izvoda koji prikazuje vaše puno ime i prezime, adresu i podatke o računu.

Bankovna doznaka: Ispunite ovaj obrazac, navedite vaše detalje o bankovnom računu i pošaljite na: support@fortrade.com.

Kada otvorite Meta Trader 4 Demo Račun spredovi su identični kao i na pravom računu.
Potrebno je imati sledeće verzije Windowsa na računaru: 95, 98, 2000, 2003, 2008, 2010, XP, Vista, Windows 7.
Moguće je, ali se ne može pristupiti različitim računima u isto vreme.
MetaTrader platforma je podešena na CET Centralno Evropsko Vreme što je +1 sat od londonskog vremena. Sve transakcije i nalozi se izvršavaju po ovom vremenu.
Po lokalnoj vremenskoj zoni.
Prvo morate da zatvorite MetaTrader4. Zatim, kopirate Vaš Expert Advisor u MetaTrader4 experts folder. Onda, otvorite platformu, kliknete na dugme Navigator u tabu i kliknete dva puta na Expert Advisor. Levim klikom miša prevučete ikonu na grafikon i tako ga aktivirate. U gornjem desnom uglu grafikona bi trebalo da se pojavi Smiley, a samo dugme Expert Advisor u tabu bi trebalo da je zeleno. Ukoliko niste uspeli da aktivirate Expert Advisor, ne bi trebalo da Vam je u gornjem desnom uglu grafikona Smiley, a dugme Expert Advisor u tabu bi trebalo da je crveno.
Idite na Tools u meniju, pa na Options. Kada vam se otvori prozor, idete na kategoriju Server i izaberite dugme Change.
Kliknite na dugme Terminal i, kada Vam se otovri prozor na dnu monitora, idete na kategoriju Account History.
WebTrader je najbrži način da počne trgovanje na nekoj platformi. Ovo je platforma koja vam omogućava da bez ikakvog instaliranja i preuzimanja fajlova samo uz internet konekciju istog trenutka bilo gde u svetu počnete svoje trgovanje.
Kapital RS Inc. a.d. nudi svojim vernim klijentima rešenje za izvršavanje transakcija bilo gde da se nalazite sa vašeg mobilnog telefona putem naše MobileTrader platforme za trgovanje. Potreban vam je mobilni telefon sa GSM mrežom i pristup internetu kroz vaš paket i možete da pratite tržište, kupujete ili prodajete, zatvarate pozicije i to sve sa vašeg mobilnog telefona. I sve ovo potpuno besplatno!
Da, Kapital RS Inc. a.d. vam omogućuje da preuzmete i instalirate MetaTrader 4 platformu na svom računaru potpuno BESPLATO! Sada možete da uživate u svim prednostima koje nosi ovaj sistem.
Za više informacija pogledajte stranu sa linkom za preuzimanje.