O globalnom finansijskom tržištu?

//O globalnom finansijskom tržištu?
O globalnom finansijskom tržištu? 2017-05-23T12:50:58+00:00

Globalno finansijsko tržište je najlikvidnije tržište na svetu na koje se može izaći bez odlaženja na fizičku lokaciju. Finansijsko tržište je vanberzansko – over the counter (OTC), tj. međubankarsko tržište. Na tom tržištu, računari svih učesnika su umreženi tj. povezani jedni s drugima koji tako stvaraju jedno novo globalizovano tržište.

Osim valutnih parova, na globalnom finansijskom tržištu je moguće trgovati naftom, zlatom, srebrom i drugim plemenitim metalima, svetskim berzanskim indeksima i mnogim drugim finansijskim instrumentima. Trgovina se odvija preko platforme, dok je posrednik kompanija čiju platformu koristite.

Obim trgovanja valutnim parovima je ubedljivo najveći u svetskim razmerama. Dnevni obim trgovanja je 5,5 biliona dolara dok najveća berza za trgovinu akcijama, Njujorška berza, ima dnevni obim od 20 milijardi dolara.

  • Moguće je obavljati velike transakcije sa malim ulogom. Možete biti učesnik na nekoliko tržišta u isto vreme.
  • Možete ograničiti gubitak i profit postavljanjem Stop Loss i Take Profit funkcije.
  • Ostala tržišta su ograničena radnim vremenom dok na globalno umreženom tržištu to nije slučaj. Možete trgovati 24 sata, 5 dana sedmično.
  • Na ostalim tržištima se uglavnom zarađuje kad cena raste. Na finansijskom tržištu možete da trgujete i kad kursevi i cene opadaju.
  • Tržištima sa malim brojem učesnika i malim obimom trgovanja se lako manipuliše. Međutim, na globalnom finansijskom tržištu to je teško izvodivo zbog velikog broja učesnika iz celog sveta, kao i velikog geografskog prostranstva na kome se obavlja trgovina.
  • Najlikvidnije tržište na svetu.

Postoje osnovne komponente potrebne za uspeh i gotovo svi stručnjaci se slažu s tim. Morate dobro poznavati fundamentalnu i tehničku analizu, kao i dobar deo korisnih alatki na platformi za trgovanje. Psihološki aspekt trgovine je veoma važan kao i to da budete disciplinovani.

Zbog velikog broja učesnika i obima trgovanja, gotovo da je nemoguće manipulisati na globalnom finansijskom tržištu.

Tržište možete pratiti na platformi gde su vam dostupni finansijski instrumenti kojima se trguje u realnom vremenu.

Prednost finansijskog tržišta je što se može trgovati 24 sata, 5 dana u nedelji. Trgovanje počinje u nedelju jedan sat pre ponoći, po srednjeevropskom vremenu, kada se otvara tržište na Novom Zelandu, pa zatim u Australiji, Tokiju, Hong Kongu, Singapuru i Dubaiju. Pre zatvaranja tih tržišta, otvaraju se evropska tržišta, a pre zatvaranja evropskog tržišta, otvara se američko tržište u 14:30 do 22:00 po srednjeevropskom vremenu.

CENTAR FINANSIJSKOG TRGOVANJADRŽAVAVREME OTVARANJAVREME ZATVARANJA
SidneyAustralija23:0007:00
TokyoJapan01:0009:00
FrankfurtNemačka08:0017:30
LondonVelika Britanija09:0017:00
New YorkSjedinjene Američke Države14:3022:30

Glavni učesnici na finansijskom tržištu su banke, investicioni fondovi, brokerske kuće i drugi finansijski posrednici. Brokerske kuće zadovoljavaju potrebe manjih investitora omogućavajući im pristup svetskom finansijskom tržištu na jednostavan način.

Ovo su šifre i skraćenice za najtrgovanije valute

OZNAKADRŽAVANAZIVNADIMAK
USDSjedinjene Američke DržaveDolarBUCK
EUREvropska unijaEuroEURO
JPYJapanJenYEN
GBPVelika BritanijaFuntaCABLE
CHFŠvajcarskaFranakSWISSIE
CADKanadaKanadski dolarLOONIE
AUDAustralijaAustralijski dolarAUSSIE
NZDNovi ZelandNovozelandski dolarKIWI

Kurs je cena valutnog para. Prva navedena valuta u valutnom paru se zove „osnovna valuta“, a druga „kontra valuta“. Kod valutnog para EUR/USD osnovna valuta je EUR, a kontra valuta je USD.

Uvek su data dva broja posle valutnog para, prvi uvek ima manju numeričku vrednost od drugog. Ovo opet može biti prikazano kroz primer (EUR/USD – 1.2660/1.2663). Prvi broj je poznat kao „ponuđena cena” ili „prodaj”, a drugi broj je poznat kao „tražena”,“ ili „kupi“. Broj za „ponudu” (prodaj) predstavlja primarnu cenu po kojoj se može prodati glavna valuta, a „tražena” (kupi) je sekundarna. U ovom slučaju, to je cena po kojoj se može kupiti EUR, a prodati USD.

Trejder neće prodati ili kupiti valutu po punoj tržišnoj vrednosti. Vrednost valuta se daje za dve cene: prodajnu (ponuđenu) i kupovnu (traženu). Razlika između kupovne i prodajne cene naziva se spred.

Lot je standardna količina kojom se trguje na finansijskom tržištu. Kod valutnih parova, to je 100.000 jedinica osnovne valute. Mnoge brokerske kuće koriste minilot (10.000 dolara) kao osnovnu jedinicu, pa čak i mikrolot (1.000 dolara).

PIP je skraćenica za engleski izraz „percentage in point“. Percentage In Point (PIP) je najmanja jedinica promene kursa.

Leveridž, što u prevodu znači „poluga“, je mehanizam koji omogućava veće transakcije na tržištu nego što je inicijalni ulog. Valutni parovi generalno fluktuiraju mnogo manje nego akcije ili fjučersi, tako da je leveridž veoma bitan za uspešnu trgovinu na finansijskom tržištu. Visok stepen leveridža i njegov efekat može da radi za i protiv trejdera, odnosno leveridž može dovesti do velikog dobitka, ali i do velikog gubitka.

Lica koja su spremna da, istovremeno, kupuju i prodaju određenu količinu finansijskog instrumenta po konkretnoj ceni. Tom svojom spremnošću, oni čine i održavaju tržište likvidnim.