Šta su CFD, odnosno finansijski ugovori za razliku?

//Šta su CFD, odnosno finansijski ugovori za razliku?
Šta su CFD, odnosno finansijski ugovori za razliku? 2018-05-14T11:40:47+00:00
CFD (Contracts for Difference) predstavlja “Finansijski ugovor za razliku“, gde dve ugovorne strane razmenjuju novčana plaćanja (razliku), u zavisnosti od kretanja cene/kursa predmeta ugovora između momenta zaključenja i okončanja ugovora. CFD su izvedeni proizvodi koji u osnovi imaju bilo koju finansijski instrument čija je vrednost promenjiva.

U ponudi su CFD širokog spektra koji u osnovi imaju akcije, obveznice trezora SAD, valutne parove, robu i indekse akcija, kao na primer UK 100, koji se sastoji od akcija najvećih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Ugovor ima i ‘kupovnu’ i ‘prodajnu’ cenu tako da imate mogućnost izbora – da „kupite“, takođe poznato kao zauzimanje duge pozicije, ili „prodate”, poznato kao “zauzimanje kratke pozicije”. Važno je da znate da trgujete putem ugovora za razliku, a ne fizičkom aktivom na primarnom tržištu. S druge strane, imate fleksibilnost i mogućnost da koristite naloge za zaustavljanje eventualnih gubitaka putem tzv. STOP naloga.

Finansijski ugovori za razlike su instrumenti na koje se primenjuje efekat finansijske poluge, tj. leveridž. To zapravo znači da polaganjem malog iznosa depozita (zahtevana marža), dobijate mnogo veću izloženost tržištu. Drugačije rečeno, potrebno je da sa ciljem otvaranja pozicije, uložite daleko manji procenat od pune vrednosti trgovine.
Trgovina sa maržom omogućava brže uvećanje prinosa ukoliko cena/kurs ide u željenom pravcu po vas. U suprotnom, gubici se takođe višestruko uvećavaju. Potencijalna dobit dolazi sa značajnim rizicima.

CFD trgovanje omogućava da prodate (uđete u kratku poziciju) instrument ukoliko verujete da mu predstoji pad vrednosti. Cilj je da profitirate od silaznog kretanja cene. Ukoliko se vaša prognoza ispostavi tačnom, možete kupiti finansijski instrument nazad po nižoj ceni čime ostvarujete profit. Ukoliko je pak prognoza netačna i vrednost poraste, pretrpećete gubitak.

Spred: Kada trgujete CFD-om morate da platite spred, koji podrazumeva razliku između kupovne i prodajne cene. Ulazite u kupovnu trgovinu koristeći navedenu kupovnu cenu i izlazite na osnovu prodajne cene. Što je spred uži, manja je potreba za kretanjem cena u vašu korist pre nego što počnete da ostvarujete profit. Nudimo konkurentne spredove.

Troškovi držanja zaliha: na kraju svakog dana trgovanja (u 17 časova po njujorškom vremenu), sve pozicije otvorene na vašem računu mogu biti zadužene za tzv. swap stopu “troškove držanja zaliha”. Troškovi držanja zaliha mogu biti pozitivni ili negativni u zavisnosti od pravca vaše pozicije i važeće stope držanja zaliha.

Na svakom tržištu date su vam obe strane ‘kupovne’ i ‘prodajne’ cene osnovne tržišne cene. Možete trgovati na tržištu sa zauzimanjem duge pozicije (poznate kao ‘kupovina’), ili možete trgovati sa zauzimanjem kratke pozicije (poznate kao “prodaja”).
Kada jednom otvorite poziciju, dobićete poruku sa potvrdom da je ista prihvaćena. Ukoliko je zatvoreno tržište finansijskog instumenta koji je u osnovi CFD-a, otvaranje pozicije može biti odbijeno. Takođe, može se desiti da otvaranje pozicije bude odbijeno iz drugih razloga, ali velika većina prolazi kroz proceduru bez ikakvih problema. Proverite pažljivo detalje na svojoj potvrdnoj poruci da se uverite da li je trgovina onakva kakvu ste nameravali.
Vaša otvorena pozicija će se pojaviti u delu “otvorene pozicije” na našoj trgovačkoj platformi. Sve vreme dok je vaša pozicija otvorena, moći ćete da vidite svoj profit ili gubitak proverom kolone dobit / gubitak.
Kada se odlučite možete da zatvorite svoju poziciju i podignete svoj profit, a da biste to uradili, jednostavno prodate isti broj ugovora koji ste prvobitno kupili.
Najjednostavniji način da to uradite je da otvorite ekran “bliske pozicije”. Kada kliknete na ‘prodajem’, dobićete još jednu potvrdu kako biste znali da ste prodali taj broj ugovora.
Na primer, trenutno imam otvorenu poziciju dollar/jen (USD/JPY). Zauzeo sam dugu poziciju, odnosno kupio dolar u očekivanju da će ojačati u odnosu na japansku valutu. Međutim, prilike se menjaju i ja se sada preispitujem da li sam dobro postupio.
Obično, imao/la bih dva izbora – da zatvorim poziciju sada ili da je držim otvorenom i nosim se sa neizvesnošću koju donosi budućnost. Međutim, sa CFD mogu istovremeno otvoriti još jednu poziciju u valutnom paru dolar/jen u kojem prodajem dolar, odnosno zauzimam kratku poziciju na njemu. Dakle, otvaram potpuno suprotnu poziciju od prvobitno otvorene, koja je još uvek otvorena. Tako se ove dve pozicije, u najvećem delu, potiru pod pretpostavkom da nije došlo do značajnijeg pomeranja kursa ove dve valute i da je veličina otvorenih pozicija identična.
Dakle, kako god se valutni par bude naknadno kretao, i dalje ću moći da predupredim gubitak dobitkom na suprotnoj poziciji. Moj hedž me štiti.
Ako ste već investirali u postojeći portfolio pravih akcija kod drugog brokera i mislite da mogu izgubiti od svoje vrednosti u kratkom roku, ili se to već dešava, možete zaštititi svoj kapital koristeći finansijski ugovor za razliku (CFD). Konkretno, zauzimanjem kratke pozicije istih akcija, možete pokušati da ostvarite profit od kratkoročnog pada kako biste nadoknadili gubitak od svog postojećeg portfolija pravih akcija.
Na primer, recimo da držite £ 5000 vredne akcije kompanije ABC Corp. Ukoliko tržište dozvoljava prodaju na kratko (realne aktive), možete to uraditi, ili pak, zauzeti kratku poziciju prodajući ekvivalentnu vrednost ABC Corp putem ugovora za razliku (CFD). Zatim, ako cena akcija ABC Corp padne na osnovnom tržištu, gubitak u vrednosti akcija vašeg realnog portfolija potencijalno može biti nadoknađen profitom dobijenim od trgovine putem ugovora za razliku (CFD). Tada biste mogli da zatvorite svoju poziciju na CFD-u kako bi osigurali određeni profit dok vrednost vaših pravih akcija ne počne da raste.
Korišćenje CFD da bi se zaštitio portfolio fizičkih akcija je popularna strategija mnogih investitora, posebno u nestabilnim tržištima i okolnostima.
Dakle, kako zapravo neko trguje sa CFD? Hajde da pogledamo primer jedne CFD trgovine koristeći popularni trgovinski DAKS 30 indeks kao primer;
U sledećem teorijskom primer, GER trenutno trguje na nivou od 9610.5 / 9611.5, dajući mi mogućnost prodaje nemačkog indeksa na nivou 9610.5 ili kupovine na 9611.5. Odlučio sam da kupim £ 5 GER-a na tom 9611.5 nivou, i moj nominalni rizik u ovom slučaju će biti razrađen na sledeći način;
(Nivo kupovine x iznos koji kupujem)
Dakle, u ovom slučaju nominalni rizik bi bio;
9611.5 x 5 = 48057.5
£48,057.50 je maksimalni iznos novca koji bih izgubio ako bi GER pao sa trenutnog 9611.5 nivoa na nulu.
Kao oblik trgovine koja uključuje leveridž, umesto spuštanja cene trgovine u celosti (na 9611.5 x 5 što bi koštalo £ 48,057.50, isto kao i moj nominalni rizik) moram samo u malom procentu da spustim ukupnu vrednost za pokretanje trgovine. To izvodimo kao procenat od nominalnog rizika – ako je marža 1%, onda je 48,057.50/100 = 480.575. Stoga, zaokruživanje za peni na gore, £ 480,58 je iznos potreban za pokretanje trgovine.
Ukoliko sam, međutim, rešio da prodam £5 GER-a umesto da kupim, cena moje trgovine iznosila bi;
9610.5 x 5 = £48,052.5
Iznos koji bi morao da uložim u svoju trgovinu bio bi 1% toga, što znači £480.53
Trgovcima se savetuje da ne zaborave da povećanje leveridža povećava rizik
Vraćajući se na scenario gde sam kupio £ 5 umesto da prodam, ako GER naknadno krene do nivoa 9613.5 / 9614.5 i ja odlučim da će to biti dobar trenutak za mene da izađem iz trgovine, razradio bih profit na mojoj trgovini na sledeći način;
Iznos koji sam kupio x broj tačaka u kojima je trgovina krenula u moju korist.
U ovom slučaju moj profit bi stoga bio 5 x 2, što znači da bi ostvario profit od £10 na trgovinu.
Alternativno, da sam prodao £5 GER-a na nivou 9610.5 i onda zaključio trgovinu na tom nivou 9613.5/9614.5, moj gubitak bi bio 5 x 4, s obzirom da bi cena mog zatvaranja trgovine bila četiri tačke viša nego kada sam je otvorio. U tom slučaju, moj gubitak na trgovini će biti £20.
Da je međutim GER pao sa 9610.5/9611.5 na 9608.5/9609.5 – I da sam kupio £5 GER-a na originalnom nivou, moj gubitak bi se računao na sledeći način; iznos koji sam kupio x broj tačaka kada je trgovina krenula suprotno mojoj koristi.
Moj gubitak u ovom slučaju bi bio 5 x 3, što znači da bi ostvario gubitak od 15 £. S druge strane, da sam prodao £ 5 GER-a na prvobitnom nivou onda bi moj profit bio 5 x 1, tj. profit od £5.