Prednosti finansijskog tržišta

//Prednosti finansijskog tržišta
Prednosti finansijskog tržišta 2017-05-23T15:55:48+00:00

Tržište valutnih derivata je daleko najveće tržište na svetu. Sa preko 5 biliona dolara dnevnog prometa, ono omogućava visoku likvidnost učesnicima na tržištu. Zbog njihovog velikog broja, praktično ne postoji mogućnost da učesnik nema mogućnost da zatvori poziciju koju je otvorio.

U ponedeljak ujutro trgovanje počinje u Sidneju u Australiji i kako dan odmiče priključuju se i druga tržišta: Hong Kong , Singapur i Tokio u Aziji, preko Srednjeg istoka i Evrope konačno i obe Amerike. Najlikvidniji sat trgovanja u prepodnevnim časovima u Evropi je kada se SAD priključe, a Evropa i Srednji istok još trguju. A kada SAD prestaje sa trgovinom, Australija i Azija ponovo počinju i proces ide 24h dnevno, sve dok se tržište ne zatvori u 17h po njujorškom vremenu u petak popodne.

Globalno tržište valutnih derivata omogućuje trejderima da trguju bilo kada i da nikad ne budu onemogućeni da to čine, pa ni u slučaju nekih svetskih ili ekonomskih događaja. Upravo ovo čini tržište valutnih derivata jedinstvenim.

CENTAR MEĐUNARODNOG FINANSIJSKOG TRGOVANJADRŽAVAVREME OTVARANJAVREME ZATVARANJA
SidneyAustralija23:0007:00
TokyoJapan01:0009:00
FrankfurtNemačka08:0016:00
LondonVelika Britanija09:0017:00
New YorkSjedinjene Američke Države14:3022:30

Finansijsko tržište je vanberzansko (OTC), odnosno “međubankarsko” tržište, pošto se transakcije obavljaju direktno između dve strane, telefonom ili preko elektronske mreže. Trgovanje nije fizički centralizovano na jednom mestu, kao što je to na klasičnoj berzi i tržištu fjučersa.

Trgovanje sa Kapital RS Inc. a.d. preko engleskog brokera Fortrade Ltd. podrazumeva odsustvo direktnih troškova trgovanja, odnosno raznih provizija i prikrivenih troškova. Spred, kao razlika između kupovne i prodajne cene, jedini je implicitni trošak ulaska u transakciju. Da bi se i taj trošak u potpunosti anulirao, kurs posle otvaranja pozicije mora se pomeriti za samo 3-4 pipsa za trgovanje glavnim valutnim parovima. Taj iznos je jedna dvadesetpetina jednog procenta.

Kroz platformu, trejderi su u mogućnosti da vide online, u realnom vremenu, izvršne valutne stope po vidljivim cenama. Stope se generišu od strane provajdera za likvidnost, kao što su glavne internacionalne banke i lideri u razmeni valuta. Stope koje se vide na platformi su stope i kao takve utiču na svetski tok ponude i potražnje.

Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd. nudi najmanje spredove, 3-4 pips-a na glavne valutne parove.

Na tržištima kapitala, na primer, standardni spred je najčešće 0.125%. To je pet puta veći spred nego na tržištu valutnih derivata, ne uključujući već pomenute dodatne troškove transakcije.

Ako pogledamo tržište fjučersa, situacija nije mnogo bolja. Kada poredimo instrumente kojima se trguje, na primer EUR/USD, nalazimo da je spred kod Kapiital RS-a 40% manji nego onaj na tržištu fjučersa. Još jednom, i ovo je bez dodatnih naknada, koje imate kada trgujete fjučersima.

Kako bi započeo trgovinu sa Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd., klijent može da otvori račun za trgovanje i na samo 100 USD. To jedva da može da pokrije proviziju za otvaranje računa na drugim finansijskim tržištima. Visok stepen leveridža, koji je moguć na tržištu valutnih derivata, može da radi za vas, ali isto tako i protiv vas. Leveridž može dovesti do velikog gubitka, ali i do velikog dobitka.

Kada trgujete sa Kapital RS Inc. a.d. preko Fortrade Ltd., možete da trgujete malim iznosima od 5.000 jedinica bazne valute, a zatim sakupiti veću količinu. Poređenja radi, sličan instrument na tržištu fjučersa iznosi 125.000 jedinica.

Fortrade Ltd. nudi klijentu mogućnost da trguje iznosom i do 200 puta većim od trenutne vrednosti njegovog kapitala, odnosno 200:1. Normalna ponuda na tržištu kapitala je 2:1. Margine na tržištima fjučersa variraju od jednog instrumenta do drugog, ali ne padaju niže od 10:1.

Valutni parovi generalno fluktuiraju mnogo manje nego akcije ili fjučersi, tako da je leveridž veoma bitan za uspešnu trgovinu na tržištu. Trejder treba da koristi dostupne alate na platformi, kao što su nalog “zaustavi gubitak” ili “stop” nalog. Kombinacija ovih naloga i pravilno upravljanje kapitalom je takođe važno za uspešno trgovanje.

Visok stepen leveridža je moguć u trgovanju na tržištu valutnih derivata i on može da radi za vas, ali isto tako i protiv vas. Leveridž može dovesti do velikog gubitka, ali i do velikog dobitka.

Na svetskim finansijskim tržištima, ima mnogo ograničenja u odnosu na skraćivanje nekih instrumenata.

Pri svakom ulasku vašeg naloga na tržište valutnih derivata ostvarili ste dugu poziciju (kupili ste jednu valutu), i kratku poziciju (prodali ste drugu). Na taj način su mogućnosti da idete “dugo” ili “kratko” iste, a mogućnosti da profitirate beskrajne.

Ceo brokerski paket jednostavnim otvaranjem računa. Direktan pristup svim pogodnostima naše platforme bez obzira na obim trgovine i aktivnost klijenta:

 • Demo račun: Vežbajte na našem demo računu, koristeći sve pogodnosti koje su dostupne na našoj potpuno opremljenoj platformi.
 • Potpuno vidljive cene svake sekunde, izvršne stope kursa, 24 sata dnevno.
 • Širok spektar valutnih parova koje možete izabrati.
 • Nema provizije/troškova.
 • Leveridž trgovanje: Klijenti mogu da ostvare leveridž do 200:1, a na taj način i veću mogućnost da ostvare profit.
 • Visok stepen leveridža može raditi protiv vas, ali i za vas. Leveridž može dovesti do velikog gubitka, a isto tako i do velikog dobitka.
 • Nalozi: Trgujete profesionalno, samo “jednim klikom tastera” za izvršenje, ili se opredelite za “dvostruki klik”. Postavite nalog “stop” “limit” i mnoge druge. U vreme ekstremne nestabilnosti može biti teško ili čak nemoguće izvršiti naloge.
 • Grafikoni: Stručni grafikoni, jednostavni za korišćenje, trenutno ažurirani. Sačuvajte višestruke grafikone na posebnim radnim listovima.
 • Tehnička analiza: Korišćenje različitih tehničkih pokazatelja koji će vam pomoći da donesete odluku. Širok spektar pokazatelja vam stoji na raspolaganju.
 • Ažuriran Ekonomski kalendar i analiza: Pratite ekonomske najave, saznajte šta one znače, koristite dnevne komentare i analizirajte ih unapred.
 • Usluga – Naše ljubazno osoblje je uvek spremno da vam izađe u susret i odgovori na svako vaše pitanje ili zahtev od ponedeljka do petka u redovno radno vreme. Mi smo tu zbog Vas!