• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najbolje strategije za trgovanje CFDovima zlata (I na duže i na kraće staze)

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 28 mart, 2024.

    Woman in glasses and smart jacket holding pages of graphs and touching holographic image of line graph

    Zlato je već decenijama jedna od najpopularnijih trgovina, ako ne i vekovima. Njegova vrednost, kao i primene u raznim industrijama, ga čine odličnim izborom za sve početnike. Međutim, ono što "odbija" veliki broj investitora je što je zlato, samo po sebi, skupo. Kao idealno rešenje se postavljaju ugovori na razliku (CFD), koji vam omogućavaju da profitirate od fluktuacija na tržištu bez obaveze da zaista posedujete zlato. Stoga, potrebna vam je kvalitetna strategija za trgovanje CFDovima zlata. Upravo tome ćemo pristupiti u današnjem članku. Kada završite sa čitanjem, bićete te spremni da samouvereno zakoračite u ovu nišu i ostvarite svoje investitorske ciljeve.

    

    Faktori koji utiču na to koja je najbolja strategija za trgovanje CFDovima Zlata

    Pre svega, moramo se dotaći samog pojma "najbolji." Šta on uopšte znači iz perspektive investitora? Kad biste pitali nekoliko ljudi, verovatno biste došli do zaključka da većina nas traži najbolji odnos rizika i dobitka. Naravno, suvišno je reći da ovakav način ne dovodi do toga da odmah naučite kako trgovati zlatom. Baš naprotiv - ovo dovodi do postavljanja pogrešnih očekivanja i niza razočaranja. Zato, većina stručnjaka savetuje investitorima da sagledaju tržište iz sopstvene, a i iz objektivne perskeptive. Stoga, ovi faktori su presudni kada birate strategiju:

    • Koliko nameravate da zaradite. Ni u jednu investiciju ne treba ulaziti bez plana, posebno ne ako ste početnik. Pre nego što krenete da trgujete CFDovima zlata, razmislite o tome šta nameravate da postignete. Naravno, suvišno je napomenuti da ne treba očekivati velike profite na početku. Postoje investitori koji decenijama trguju zlato i opet ne uspevaju da imaju ogroman broj uspešnih trejdova.
    • Vaš kapital. Za mnoštvo investitora je ovo pomalo neprijatna tema, ali morate uzeti kapital u obzir. Jednostavno je činjenica da su vam mogućnosti ograničene ako nemate svotu koja vam dozvoljava slobodu. Nikada nemojte da investirate novac koji niste spremni da izgubite.
    • Poluga. Poluga je veoma korisno oruđe, ali možete biti i svojevrsni mač sa dve oštrice. Iako je sama mogućnost plaćanja samo delića vrednosti ugovora privlačna, ovo može da dovede i do ogromnih gubitaka. Slobodno menjajte polugu u zavisnosti od prilike.

    Pozicionalna strategija

    Ovo je jedna od najstarijih i najpouzdanijih strategija za trgovanje zlatom. Isprva je krenula da se primenljuje za trgovinu akcijama, ali se vremenom pokazalo da i zlato može da se posmatra na određeni način. U principu, ovaj pristup iziskuje konstantno praćenje makroekonomskih podataka i događaja koji su relevantni za zlato u tom trenutku. Međutim, iako su mnogi mehanizmi funkcionisanja slični akcijama, postoje dodatne stvari na koje treba obratiti pažnju.

    Naime, cena zlata je jedan od prvih indikatora moguće inflacije. Stoga, kada je ekonomski nepogodna situacija, treba otvarati kratkotrajne short pozicije na CFDove zlata. Takođe, zlato mnogo više zavisi od monetarne politike država, najviše SAD. Na primere, kada Federalna Banka digne kamate, ovo negativno utiče na zlato a USD raste. Najbolji način da usavršite pozicionalnu strategiju jeste da prvo naučite šta je CFD, a tek onda da se polako informišete o ekonomiji i kako tržište funkcioniše. Predznanje pomaže, ali nipošto nije obavezno. Takođe, bitno je napomenuti da je ovo dugoročna strategija i da pozicije mogu da stoje otvorene mesecima ili čak godinama.

    Event/News Trading

    Pozicionalna strategija je zanimljiva zato što je svestrana - pruža mogućnosti da trgujete ugovorima na razliku u svako doba. Međutim, jedna jedina velika mana ovog pristupa je to što ne priprema investitore za događaje i odvijanja koji odudaraju od rutine. Zato je news trading odlična dopuna ako želite uspeh u CFD niši. Recimo, ako je protok zlata na tržištu smanjen zbog nekog rata, news trader će otvoriti short poziciju. Takođe, news traderi su poznati kao najobavešteniji investitori, jer im profit zavisi od toga da li mogu da "skoče" u pravom trenutku i otvore dobitnu poziciju.

    Očigledna mana ovog pristupa je sama proverljivost informacija koje vidite onlajn. Ne samo da postoje sajtovi koji ciljano objavljuju lažne vesti, već se možete desiti da neko poput Forbes ili Yahoo Finance prenese vest ne znajući da je pogrešna. Fact checking je veoma bitan kod news tradinga CFDovima.

    Hedge-ovanje

    Verovali ili ne, ovo je jedan od najčešćih načina kako investitori kreći da trguju CFDovima zlata. Recimo da posedujete određenu količinu sirovine i da vam indikatori za trgovanje zlatom nagoveštavaju da će uskoro biti pad tržišta. Iako ste svesni da će vam portfolio opasti, uopšte nije pametno prodavati zlato u ovakvim situacijama. Zbog svojih naglih povrataka i skokova, uvek vredi držati ga.

    Međutim, hedgovanje vam omogućava i da držite svoje zlato i da sprečite nagle gubitke. Veoma je jednostavno - ako cena zlata opada, otvorite short CFD poziciju na cenu zlata. Šta god da se desi, bićete na nuli. Pošto ugovori za razliku donose profit na osnovu toga kolika je razlika između cene u trenutku sklapanja CFDa, za svaki dolar koji izgubite, biće vam nadomešteno. Ako je duži bear market u pitanju, za svaki slučaj proverite da li vam broker dozvoljava da produžite vaš CFD.