• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Koja je razlika između stop-loss i stop-limit?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 8 mart, 2024.

    Osoba koristi tablet za posao

    Trgovci i investitori često koriste stop-loss i stop-limit naloge kako bi zaštitili dobitke, a istovremeno ograničili gubitke.

    Kada cena fjučers ugovora dostigne određeni nivo, pokreće se transakcija stop-loss. Potencijalna trgovinska cena je neograničena. Ugovorna cena mora da dostigne određeni nivo da bi se aktivirali stop-limit nalozi.

    Kako biste bili uspešni u ovom poslu, morate dobro znati šta ove dve opcije rade i kako mogu da Vam posluže.

    

    Stop-loss nalozi

    Kada cena hartije od vrednosti raste i dostigne unapred određenu stop cenu, postavlja se nalog za zaustavljanje gubitka, bilo da se kupi ili da se proda. Prvi se naziva buy-stop, a drugi sell-stop.

    Investitori obično postavljaju naloge za zaustavljanje prodaje da bi sačuvali dobitke ili smanjili gubitke na dugim pozicijama. Stop-loss nalog se menja u tržišni nalog kada se postigne stop cena i često se izvršava odmah.

    Stop nalozi se ističu jer izazivaju izvršenje transakcije čim cena hartije od vrednosti počne da se kreće protiv interesa trgovca.

    Na primer, investitor kupuje 100 akcija XYZ firme za 70 dolara po akciji, ukupna cena od 7.000 dolara. Međutim, cena XYZ opada na 60 dolara po akciji, čineći poziciju vrednom samo 6.000 dolara.

    U ovom trenutku, investitor sedi na nerealizovanom gubitku od 1.000 dolara. Ako investitor odluči da nije voljan da prihvati gubitke veće od 2.000 dolara na svojoj poziciji XYZ, može postaviti nalog za zaustavljanje gubitka za prodaju akcija po ceni od 50 dolara.

    Ako cena XYZ padne na 50 dolara ili niže, 100 akcija će se automatski prodati po najboljoj dostupnoj ceni transakcije, štiteći investitora od bilo kakvih dodatnih gubitaka.

    Ovakve naloge možete koristiti i u trgovanju proizvodima kroz CFD.

    Stop-limit nalozi

    Tehnički, stop-limit nalog kombinuje dva različita tipa naloga.

    Ugovor se prvo pokreće nalogom za zaustavljanje gubitka kada se postigne ciljna cena. Drugi je nalog sa ograničenom cenom, koji ispunjava ugovor samo ako cena obezbeđenja dostigne taj cilj.

    Nalog za ograničenu cenu se ne aktivira sve dok se nalog za zaustavljanje gubitka ne ispuni, uprkos činjenici da se oba ugovora sklapaju istovremeno.

    Stop-limit nalog postavljen na 25 dolara sa ograničenjem od 24,50 dolara, na primer, pokrenuo bi se kada cena padne na 25 dolara, ali bi se ispunio samo po ceni od 24,50 dolara ili više.

    

    U zavisnosti od unešene granične cene, ova vrsta naloga može na kraju biti pokrenuta, ali ne i ispunjena.

    Cena hartije od vrednosti u gore pomenutom scenariju može dostići 25 dolara, pozivajući se na klauzulu o zaustavljanju gubitka naloga. Komponenta ograničenog naloga se neće ispuniti, međutim, ako cena hartije od vrednosti padne na samo 24,75 dolara, pošto početna cena od 24,50 dolara nije dostignuta.

    Prednosti stop-loss i stop-limit naloga

    Obe vrste naloga imaju prednosti i nedostatke. Generalno, obe nude potencijalnu zaštitu od rizika od nepovoljnog kretanja cena hartija od vrednosti.

    Prednosti stop-loss naloga:

    • Štiti od daljeg pada za hartije od vrednosti lošeg učinka.
    • Garantuje da će doći do trgovine.
    • Štiti od kratkoročne volatilnosti.

    Prednosti stop-limit naloga:

    • Štiti od ekstremne volatilnosti cena.
    • Garantuje minimalnu cenu po kojoj će se trgovina izvršiti.
    • Pruža fleksibilnost jer investitori mogu da preispitaju svoju poziciju ako se propusti granična cena.
    • Služi kao zaštita za ograničavanje gubitaka ako se hartija od vrednosti suprotstavi poziciji investitora.

    Mane i rizici stop-loss i stop-limit naloga

    Svaka medalja ima dve strane. To je tačno i u ovom slučaju, te pogledajte mane i rizike ovakvih naloga.

    

    Mane stop-loss naloga:

    • Nudi minimalnu ili nikakvu fleksibilnost jer se nalog garantuje da će se pokrenuti ako se ispuni cena stop gubitka.
    • Izvršava se po tržišnoj ceni kada se pokrene; ovo može biti manje od cene gubitka stop naloga na osnovu trgovanja na otvorenom tržištu.
    • Izlaže investitore riziku da drugi investitori pokušavaju da izvuku svoje stop nivoe.
    • Zahteva uvid u prakse određivanja cena pošto različiti brokeri imaju različite standarde za pokretanje i izvršenje pozicija.

    Mane stop-limit naloga:

    • Ne nudi garanciju da će biti izvršena čak i ako je cena okidača ispunjena (zbog razlike između cene pokretača i granične cene).
    • Izlaže investitore riziku da drugi investitori pokušavaju da izvuku svoje stop nivoe.
    • Zahteva potencijalno visoku proviziju ako broker ne nudi uslugu besplatno.
    • Zahteva uvid u prakse određivanja cena pošto različiti brokeri imaju različite standarde za pokretanje i izvršenje pozicija.

    Šta je najbolje za Vas?

    Stop-loss naspram stop-limit naloga se koriste da obezbede zaštitu od veličine potencijalnih gubitaka na postojećim pozicijama. Stop-loss nalozi garantuju izvršenje ako hartija od vrednosti dostigne stop cenu, ali ne garantuju po kojoj ceni će se izaći iz trgovine.

    Investitori mogu da koriste naloge za zaustavljanje gubitka da smanje rizik ulaganja ako žele da minimiziraju potencijalni gubitak na svojim akcijama. Nalog za zaustavljanje gubitka može biti prikladniji za Vaše investicione potrebe ako ste skloni riziku ili imate kratak horizont ulaganja.