• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Rizici gubitka novca u CFD trgovanju

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 28 mart, 2024.

    Grafikon

    Ugovori za razliku (CFD) predstavljaju instrumente koji se sklapaju u ugovoru u kojima se razlike u namirenju vrše putem gotovinskih plaćanja, a ne putem isporuke fizičkog novca ili hartija od vrednosti.

    Ovi ugovori se kategorišu kao proizvodi sa leveridžom. To znači da uz malu početnu investiciju postoji potencijal za prinose jednake onom na osnovnom tržištu ili aktivi.

    Instinktivno, ovo bi bila očigledna investicija za svakog trgovca. Nažalost, marginalne trgovine ne mogu samo povećati profit već i gubitke.

    Naime, ovakvi ugovori su rizični zbog slabe regulisanosti i potencijalno slabe likvidnosti.

    

    Šanse da CFD-ovi odu u minus

    Sa CFD-ovima (ugovorima za razliku) zbog poluge koju kao trgovac ili špekulant možete izabrati da uključite, moguće je izgubiti više novca u trgovini nego što ste stavili na marginu.

    Dakle, CFD-ovi mogu biti negativni. Definitivno je moguće izgubiti više od početnog ulaganja ako kretanje cena ide protiv Vas.

    Iz tog razloga, moglo bi se reći da CFD-ovi nisu za svakoga. Kao trgovac ili špekulant u CFD-ovima, imperativ je da u potpunosti razumete rizike koji su povezani sa njihovim korišćenjem kao finansijskim instrumentima.

    CFD trgovci obično ostavljaju otvorene svoje pozicije samo u kratkim vremenskim okvirima, u većini slučajeva manje od jednog dana. Visoka poluga koja može biti uključena znači da možete staviti mali iznos svog depozita na marginu, kako biste bili izloženi kretanju cena na većem delu osnovne imovine.

    Naravno, to znači da ste izloženi ako postoji veliko kretanje cene u odnosu na Vašu poziciju. Očigledna prednost je da ako je kretanje cene osnovnog sredstva u Vašu korist, možete zaraditi mnogo puta veći iznos koji imate na marži za određenu trgovinu.

    Postoje i drugi mogući troškovi i rizici koji mogu dovesti Vaš račun u negativan položaj. Neki brokeri naplaćuju troškove zadržavanja, posebno ako svoju poziciju držite preko noći.

    Takođe, za većinu brokera, morate osigurati da imate dovoljno novca za depozit da pokrijete sve svoje margine, ili rizikujete da neke ili sve Vaše pozicije zatvori broker. Ovaj gubitak pozicije može Vas koštati.

    Mane CFD-ova

    CFD-ovi mogu biti jako privlačni jer imate potencijal da zaradite mnogo novca prilično brzo. To je zato što imaju visoku zaduženost. Ali, postoje i neki rizici koje treba da imate na umu.

    CFD-ovi su složeni proizvodi tako da ima mesta za nesporazume i greške u trgovanju. Dok je ulaganje u akcije strategija pogodna i za nove i za iskusne investitore, CFD-ove je najbolje prepustiti iskusnim trgovcima.

    Na primer, ako stavite 50 dolara u slot mašinu, najviše možete da izgubite je 50 dolara. Međutim, sa CFD trgovanjem možete izgubiti više nego što ste prvobitno uložili.

    Trgovanje CFD-ovima je rizičnije od tradicionalnog trgovanja akcijama jer trgujete sa leveridžom. Od trgovaca se traži da predlože samo mali iznos ukupne vrednosti trgovine, često samo 5%.

    Međutim, ako trgovina ide u njihovu korist, oni imaju pravo na 100% profita. Ali važi i obrnuto: trgovci su takođe odgovorni za 100% gubitaka. To znači da možete izgubiti više od onoga što ste uložili na početku.

    Na kraju, treba i ovo da znate.

    Kada trgujete CFD-ovima, kupujete ugovor između Vas i dobavljača CFD-a. Ugovor iznosi Vaše špekulacije o vrednosti finansijskog proizvoda ili osnovne imovine i predstavlja pravno obavezujući sporazum.

    Osim ako nemate malo trgovačkog znanja, vremena i strpljenja da analizirate odredbe ugovora, mogla bi da Vas košta skrivena klauzula.

    Česti razlozi gubitka u CFD trgovanju

    Počećemo sa leveridžom. To je definitivno jako čest razlog lošeg trgovanja ugovorima za razliku.

    Prekoračenje leveridža je teško proceniti, i to je proces koji uključuje blisko balansiranje između rizika i nagrade. Nažalost, motivacija pohlepe je često destruktivna u radu sa CFD-ovima, pa je iz tog razloga oprez apsolutno fundamentalna disciplina u trgovanju CFD-ovima.

    Kad god se bavite marginalnim investicionim proizvodima, pazite na svoju izloženost i osiguravate da je Vaš rizik raširen i ograničen od ključnog značaja za dugoročni uspeh.

    Bez mirnog i staloženog pristupa riziku, potpuna katastrofa može čekati iza svakog ćoška, a mnogim uspešnim CFD trgovcima je tepih povučen ispod nogu, kao rezultat previše revnosnog pristupa njihovom marginalizovanom trgovanju.

    Uverite se da uvek možete udobno da priuštite svoju obavezu margine, imajući na umu da će se vrednost drugih otvorenih pozicija odraziti na Vašu ukupnu dostupnu maržu.

    Takođe, jedan od najvažnijih elemenata bilo koje trgovine CFD-om, i onaj koji treba da bude faktor u procesu donošenja odluka u svakoj pojedinačnoj CFD poziciji koju zauzmete je pozicija Vaših stopova.

    Stopovi su automatski nalozi za zatvaranje pozicije ako tržište padne ispod/podigne se iznad određenog nivoa, dizajnirani prvenstveno da obuzdaju odgovornost.

    Nažalost, čini se da trgovci često imaju tendenciju da zanemaruju zaustavljanja tokom vremena, što je prava šteta s obzirom na tihu, ali suštinsku ulogu koju igraju.

    Koliko su pouzdani CFD-ovi?

    Skoro svaki posao je povezan sa rizicima, a da biste ostvarili stabilan profit, morate naučiti kako da pravilno upravljate njima.

    CFD trgovanje ima mnogo prednosti koje u velikoj meri prevazilaze nedostatke, ali samo ako razumete kako funkcionišu svi instrumenti ovog tržišta. Stoga su ključ uspeha znanje i svest koji će vam pomoći da smanjite rizike.

    Koliko je bezbedno trgovanje CFD-om često zavisi od toga šta pokušavate da dobijete od toga: Što je veća profitabilnost, generalno, to je veći rizik. Što je veći rizik, više morate obratiti pažnju na bezbednost.