• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 3 najbolje ETF obveznice za investiranje u 2024.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 11 mart, 2024.

    Nekoliko ETF obveznica različitih boja naslaganih jedne na drugu.

    Zbog jake inflacije i rasta kamatnih stopa, vrednost obveznica sa dužim rokom dospeća je značajno smanjena. Stoga su kratkoročne obveznice najbolja opcija za trenutne specifične tržišne uslove.

    Bez obzira na tržišne uslove, investitori moraju uključiti obveznice u diversifikovani investicioni portfolio.

    Fiksni prihod obezbeđuje stabilnost jer je manje promenljiv od akcija. Međutim, kako kamatne stope nastavljaju da rastu, investitori u ETF obveznice biće nagrađeni većim prinosima.

    Zato smo pripremili listu tri najbolje obveznice u koje valja investirati u mesecima pred nama.

    

    3 najbolje ETF obveznice za investiranje

    Za investitore koji traže zaštitu portfelja preko tržišta sa fiksnim prihodom, evo trenutno tri najbolje ETF obveznice za kupovinu.

    1. iShares Core US Aggregate Bond ETF

    Prikaz iShares logoa na crnoj pozadini.
    

    Ako tražite najbolje ETF obveznice, trebalo bi da počnete sa iShares Core US Aggregate Bond ETF (AGG, 102,49 dolara). To je najveći obveznički fond kojim se trguje na berzi i jedan od deset najvećih ETFova na osnovu ukupne imovine pod upravljanjem.

    Kao „agregatni“ obveznički fond, ovaj ETF obezbeđuje izloženost svim tržišnim segmentima sa fiksnim prihodima. AGG ima 10,000 akcija u nekoliko sektora tržišta obveznica investicionog ranga, uključujući korporativne i državne obveznice.

    Približno 41% AGG portfelja je trenutno uloženo u obveznice američkog trezora. Otprilike 24% čine hipotekarni dug "agencije" koji podržavaju korporacije kao što je Federalno nacionalno udruženje za hipoteke, takođe poznato kao Fannie Mae.

    Ostatak čine visokokvalitetne korporativne obveznice kompanija kao što su JPMorgan Chase (JPM) i Bank of America (BAC).

    Sa neto godišnjim koeficijentom troškova od samo 0,03%, ili 3 USD za svakih uloženih 10,000 USD, ovaj iShares fond je jeftin, diversifikovan ETF koji je pogodno početno mesto za investitore na tržištu obveznica.

    2. Vanguard Long-Term Corporate Bond ETF

    Prikaz Vanguard logoa sa velikim starinskim brodom na roza pozadini.
    

    Vanguard Long-Term Corporate Bond ETF (VCLT, 83,50 dolara) je jedan od najboljih ETF obveznica za investitore koji su prvenstveno zainteresovani za prihod od korporativnih tržišta.

    Zbog svoje ekskluzivne koncentracije na kreditiranje poslovanja, VCLT obećava veće povrate od nekih drugih fondova. To je zato što se dodatni rizik povezan sa korporativnim obveznicama prirodno pretvara u veći prinos, posebno kada se uzme u obzir dugoročna neizvesnost kredita.

    Da pojasnimo, VCLT je isključivo zainteresovan za investicioni dug, sa polovinom obveznica portfelja sa rejtingom BBB, a drugom polovinom sa rejtingom A ili više. Ove korporacije uključuju Goldman Sachs (GS), Anheuser-Busch InBev (BUD) i AT&T (T).

    Međutim, prosečan rok trajanja oko 2,600 obveznica u ovom portfelju je duži od 13 godina, a kao što smo iskusili tokom finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine, čak i sigurna korporacija mogla bi godinama kasnije naići na nepredviđene prepreke.

    Ovaj rizik je uravnotežen dividendom koja je trenutno više od tri puta veća od S&P 500.

    

    3. iShares Floating Rate Bond ETF

    Za one investitore koji očekuju veće kamatne stope u narednim nedeljama, mesecima i godinama, iShares Floating Rate Bond ETF (FLOT), koji se trenutno trguje po ceni od 50,32 dolara, je zanimljiva opcija za razmatranje.

    Ovaj fond kojim se trguje na berzi daje investitorima pristup ponudama duga koje nisu vezane za fiksnu kamatnu stopu, već vide da se stope menjaju u zavisnosti od trenutnog okruženja.

    Kao što naziv implicira, ovaj fond kojim se trguje na berzi daje investitorima pristup ponudama duga koje nisu vezane za fiksnu kamatnu stopu.

    Rizik povezan sa državnim obveznicama SAD sa promenljivom kamatnom stopom veći je od rizika sa fiksnom kamatnom stopom jer je moguće da zajmoprimci neće u potpunosti predvideti izglede za povećanje troškova.

    Međutim, FLOT nastoji da to ublaži koncentrišući se samo na kredite u kratkom vremenskom periodu. Portfolio obveznica koje drži ETF trenutno se sastoji od obveznica sa očekivanim prosečnim rokom dospeća manjim od dve godine.

    Ovaj fond ima koristi od velikog kratkoročnog vetra u leđa njegovom prinosu kao rezultat okruženja rastućih kamatnih stopa. A ovo se može prevideti u svetlu činjenice da je glavni prinos trenutno samo 1,9%.

    Kada smo proširili naš pogled na uplate izvršene tokom prošle godine, otkrili smo da je prinos iznosio samo 0,6%, stoga su se isplate više nego utrostručile za relativno kratko vreme. Pored toga, sadašnji portfolio ima prosečan prinos do dospeća od 3,5%, koji se može izračunati na osnovu najnovijih dodataka.

    Na isti način na koji je moguće da stope idu u suprotnom smeru, FLOT investitori bi mogli da dođu u tešku situaciju. S druge strane, nedavna kretanja u pravcu ovog fonda obveznica, ka višim stopama i višim prinosima, nagoveštavaju da stvari idu nagore.

    » Saznajte više o razlikama između ETFova i CFDova

    Zaključak

    Kada govorimo o ulaganju u obveznice, bitno je prepoznati da se tržišna vrednost obveznice smanjuje kada kamatne stope rastu.

    Osetljivost obveznice na promene kamatnih stopa zavisi od njenog roka trajanja. Osetljivost vrednosti kratkoročnih instrumenata (uglavnom kratkoročnih i srednjoročnih obveznica) na fluktuacije kamatnih stopa je manja. To ukazuje da su njihove cene stabilnije kada kamatne stope rastu, kao što je trenutno slučaj.