• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Sadržaj

    Kako da zaradiš novac preko interneta u 2024. godini: 6 legitimnih načina za online zaradu

    Otkrij legitime i proverene prilike za online zaradu u Srbiji i savete za uspeh i izbegavanje prevara. Uz malo truda i razvijanje određenih veština, i ti možeš da počneš da zarađuješ preko interneta.

    a young man wearing glasses and a black shirt
    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 16 jul, 2024.

    a man holding a laptop in front of a lot of money

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što ne omogućava kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i ne treba ih smatrati savetima.

    Zarađivanje novca preko interneta i online poslovi su već par godina rastući trend u Srbiji. Uz pravi pristup, relevantne veštine i malo truda, gotovo svako može pronaći način da ostvaruje stabilne prihode online.

    Međutim, u moru prilika za online zarađivanje kriju se i brojne prevare koje obećavaju laku zaradu bez imalo rada. Sa ciljem da ti pomognemo da izbegneš loše odluke i da se posvetiš prilikama koje zaista vrede, opisali smo nekoliko legitimnih i proverenih načina da zaradiš novac preko interneta. Evo koji su to načini i kako da ih iskoristiš na najbolji mogući način.

    » Počni da zarađuješ online trgovinom: nauči da trguješ CFDovima raznih proizvoda uz demo račun

    Bitni faktori kod traženja onlajn načina za zaradu

    

    1. Freelance online poslovi

    Copywriting i pisanje web sadržaja

    Ako poseduješ veštine pisanja i tečno govoriš strani jezik, copywriting i pisanje sadržaja za sajtove može biti idealan posao za tebe. Platforme kao što su Upwork, Freelancer i Fiverr nude brojne poslove u ovoj oblasti. Kvalitetan sadržaj je uvek tražen, a sa odgovarajućim portfoliom možeš brzo pronaći klijente.

    Početni kapital nije potreban.

    Predavanje stranog jezika online

    Ako dobro poznaješ neki strani jezik, možeš postati online tutor. Platforme kao što su Cambly i Preply nude prilike za rad sa učenicima širom sveta. Radno vreme je fleksibilno, a možeš birati da li ćeš raditi sa decom, odraslima ili poslovnim profesionalcima.

    Početni kapital nije potreban, ali je poželjno da imaš dobar internet i kvalitetnu opremu za video pozive.

    » Želiš da zarađuješ online trgovinom? Saznaj sve o investiranju tokom hiperinflacije

    Programiranje

    Programiranje je jedna od najbrže rastućih industrija sa ogromnom potražnjom za stručnjacima. Besplatni kursevi na internetu mogu te uvesti u svet programiranja, a platforme kao što su Upwork, Toptal i GitHub Jobs su mesta gde možeš naći poslove. Bez obzira na to da li si početnik ili već imaš iskustva, mogućnosti su neograničene.

    Početni kapital nije potreban, ali ipak zahteva određena ulaganja u kvalitetne online kurseve i sertifikate.

    Virtualni asistent

    Ako imaš dobre organizacione sposobnosti i umeš da efikasno upravljaš raznim zadacima, posao virtualnog asistenta može biti odličan za tebe. Virtualni asistenti često obavljaju zadatke kao što su zakazivanje sastanaka, upravljanje mejlovima, vođenje društvenih mreža i administrativne poslove. Platforme kao što su Remote.co i Belay nude brojneposlove u ovoj oblasti.

    Početni kapital nije potreban.

    » Otkrij najbolje strategije za automatizovano trgovanje na internetu

    Grafički dizajn

    Grafički dizajn uključuje kreiranje logotipa, reklama, web dizajn, dizajn postova za social media kanale i mnoge druge kreativne poslove. Ako imaš talenat za dizajn i iskustvo sa alatima kao što su Adobe Photoshop ili Illustrator, možeš ponuditi svoje usluge na platformama kao što su 99designs i Behance. Kreativnost i kvalitetan portfolio ključ su za privlačenje klijenata.

    Početni kapital nije potreban, ali zahteva određena ulaganjau u profesionalne alate iz Adobe paketa.

    » Saznaj koji su to najbolji finansijski instrumenti za online investiranje

    

    2. Investiranje

    Investiranje podrazumeva ulaganje u različite oblike imovine kao što su deonice, obveznice, nekretnine i drugi finansijski instrumenti. Glavni cilj je ostvarivanje profita ili povećanje vrednosti kapitala tokom vremena.

    Investiranje je proces koji zahteva početni kapital. Važno je napomenuti da je u pitanju dugoročan proces i da se rezultati često neće videti odmah. Stoga, nemoj zanemarivati važnost razvijanja investicione strategije. Analiza tržišta i razumevanje rizika ključni su za uspešno investiranje.

    » Saznaj kako da pronađeš najbolje prilike za investiranje u Srbiji

    Kupovina deonica

    Kupovinom deonica kompanija postaješ deo vlasništva te kompanije, što ti daje pravo na deo profita kroz dividende i potencijalno povećanje vrednosti deonica. Deonice su popularan oblik investicije jer nude mogućnost visokih prinosa, ali su istovremeno i rizične zbog fluktuacija tržišta.

    » Evo koje su to najpopularnije CFD deonice za trgovanje u ovoj godini

    Investiranje u obveznice

    Obveznice predstavljaju zajamčeni dug koji izdaje država, opština ili korporacija. Kupovinom obveznica postaješ poverilac koji prima redovne kamatne isplate i povrat glavnice na kraju perioda dospeća. Obveznice su često smatrane sigurnijom investicijom u odnosu na deonice, ali obično nude niže prinose.

    » Otkrij najbolje ETF obveznice i popularne CFDova obveznice za investiranje već danas

    3. CFD trgovanje

    CFD (Contract for Difference) trgovanje omogućava potencijalnu zaradu putem spekulacije o promenama cena finansijskih instrumenata bez potrebe za fizičkim posedovanjem tih instrumenata. Investitori ulaze u dugu poziciju ako očekuju rast cena, ili u kratku poziciju ako očekuju njihov pad i tako profitiraju.

    CFD trgovanje nudi pristup širokom spektru finansijskih instrumenata, uključujući deonice, indekse, valute, robu i kriptovalute. Investitori ne dolaze u posed ovih instrumenata, već trguju na osnovu promene njihove vrednosti.

    » Otkrij prednosti investiranja u deonice kroz CFD

    Za razliku od klasičnog investiranja, CFD trgovanje možeš započeti sa niskim početnim ulaganjem. Ovo ga čini idealnim ako si početnik, a želiš da se baviš investiranjem.

    » Saznaj više o porezu kod CFD trgovine

    CFD trgovanje pruža fleksibilnost i priliku za zaradu u različitim tržišnim uslovima, uz relativno nizak početni kapital. Iako može biti isplativo, važno je da pažljivo razmotriš rizike kao i da osmisliš dobru strategiju pre nego što se upustiš u ovaj oblik trgovanja!

    

    4. Trgovanje kriptovalutnim derivatima

    Trgovanje kriptovalutnim derivatima je proces kupovine i prodaje digitalnih valuta kao što su Bitcoin, Ethereum i druge. Derivati omogućavaju investitorima da spekulišu o budućim cenama ovih valuta bez potrebe za njihovim fizičkim posedovanjem.

    » Otkrij metode za posedovanje bitkoina

    Osnovna ideja je da investitori pokušavaju da ostvare profit putem promena cena. Ako očekuješ da će vrednost Bitcoina porasti, kupuješ ga po trenutnoj ceni i kasnije ga prodaješ po višoj, odnosno ako očekuješ pad vrednosti, možeš prodati Bitcoin i kasnije ga kupiti po nižoj ceni.

    Tržište kriptovaluta je izuzetno volatilno, što znači da cene mogu značajno varirati u kratkom vremenskom periodu. Ova volatilnost pruža potencijal za visoke dobitke, ali takođe nosi rizik od velikih gubitaka. Važno je da budeš svestan ovih rizika i da trguješ sa oprezom!

    » Pročitaj više o porezu na kriptovalutne derivate u Srbiji

    Trgovanje kriptovalutnim derivatima može biti vrlo profitabilno, ali nosi i visok rizik zbog volatilnosti tržišta. Ključno je razviti dobro informisanu strategiju i biti spreman na brze promene na tržištu.

    » Ovo treba da znaš pre nego što počneš s ulaganjem u kriptovalute

    5. Dropshipping

    Dropshipping (srp. preprodaja) je poslovni model gde online trgovac ne mora da drži zalihe proizvoda koje prodaje. Umesto toga, kada kupac naruči proizvod, trgovac ga naručuje od dobavljača. Dobavljač potom direktno isporučuje proizvod kupcu.

    Ovaj isplativi model poslovanja postao je popularan u Srbiji i širom sveta zbog niskih početnih ulaganja. Trgovci mogu da započnu poslovanje online, bez potrebe za plaćanjem velikog skladišta ili ulaganjem u velike količine robe, što smanjuje troškove i rizike.

    Imaj u vidu da je konkurencija u ovom sektoru postala oštrija u poslednjih par godina. Samim tim, popularnost dropshippinga u Srbiji se smanjila, ali još uvek postoje prilike za uspeh za one koji pronađu specifičnu, traženu nišu i efikasno ciljaju publiku.

    » Saznaj kako da bezbedno trguješ u Srbiji

    Online zarada u Srbiji: Pronađi svoj put ka dodatnim prihodima

    Online zarada zaista može biti koristan izvor dodatnih pa čak i osnovnih prihoda. Zato probaj da realno sagledaš svoje veštine i interese pre nego što izabereš neki od ovih modela online zarade. Bilo da je to trgovina CFDovima, freelancing, investiranje ili dropshipping nekog proizvoda, tvoja nova karijera treba da bude u skladu sa tvojim ličnim ciljevima kao i mogućnostima.

    Uz pravilan pristup i posvećenost, mogućnosti za zaradu putem interneta su neograničene - svet online poslovanja nudi mnoge prilike za one koji su spremni da ulože napor i strpljenje.