• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Budućnost kriptovalutnih derivata: Šta nas čeka

    Budućnost kriptovalutnih derivata je vrlo zanimljiva tema koja će oblikovati finansijski pejzaž sveta u kojem živimo. Upoznajte se sa trenutnim stanjem u svetu kriptovalutnih derivata i saznajte u kom pravcu se očekuje da se razvijaju.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    bitkoin okružen drugim kriptovalutama

    Kriptovalutni derivati su sada već standardan deo ljudske i ekonomske svesti. Počevši od revolucionarnog bitkoina, svet kriptovalutnih derivata je evoluirao u kompleksan ekosistem digitalnih sredstava sa širokim spektrom mogućnosti i izazova.

    Cene kriptovalutnih derivata prošle su kroz uzburkanu vožnju u prvom delu godine. Da li će druga polovina godine doneti sporiji rast ili će kriptovalutni derivati dostići nove visine i potpuno se oporaviti od gubitaka pretrpljenih prošle godine, ostaje nam da vidimo.

    
    

    Dalji napredak tehnologije

    Tehnološki napredak u svetu kriptovalutnih derivata dosegao je nove visine, a ključni faktor ovog napretka su pametni ugovori (eng. smart contracts) i blokčejn tehnologija.

    Pametni ugovori omogućavaju automatizaciju transakcija i izvršavanje kompleksnih uslova bez posrednika. Ovo je revolucionarno jer otvara vrata širokom spektru aplikacija, koje nisu nužno vezane za slanje i primanje kriptovalutnih derivata.

    "Ethereum", kao jedna od vodećih kriptovalutnih derivata, igra ključnu ulogu u ovom razvoju.

    » Saznajte šta je "Ethereum" spoj i kako je doprineo razvitku kriptovalutnih derivata

    Evolucija Upotrebe

    Kriptovalutni derivati se razvijaju izvan svog osnovnog koncepta digitalnog novca i smatra se da upravo tu leži njihova budućnost. Neke od tih evolucija koje su već tu su:

    • DeFi (Decentralizovane finansije): DeFi projekti omogućavaju korisnicima da pozajmljuju, štede i trguju kriptovalutnim derivatima bez potrebe za tradicionalnim finansijskim institucijama. Ovo otvara mogućnosti za stvaranje kamatnih stopa, "yield farming"-a i drugih finansijskih instrumenata na decentralizovan način.
    • Blokčejn za sledljivost i logistiku: Blokčejn tehnologija koristi se za lance snabdevanja i logističkih operacija. Ovo pomaže u poboljšanju transparentnosti i smanjenju prevara.
    • Centralne banke i digitalne valute (CBDC): Neke centralne banke istražuju mogućnost izdavanja kriptovalutnih derivata (CBDC) koje bi mogle postati zvanično sredstvo plaćanja. Ovo bi moglo transformisati način na koji se upravlja novcem.
    • Blokčejn u svetu vlasništva i identiteta: Kriptovalutni derivati i blokčejn tehnologija koriste se za stvaranje sigurnih sistema vlasništva. Ovo može pomoći u rešavanju problema poput krađe identiteta.

    » Olakšajte sebi start uz naš vodič za trgovanje kriptovalutnim derivatima za početnike

    

    Regulatorni razvoj

    Prekretnicom se smatra skandal sa kripto-berzom FTX tokom 2022. godine, koji je potresao tržište i ukazao na potrebu za strožim nadzorom i regulacijama. Ovo je doprinelo povećanju interesovanja regulatornih tela za kripto-industriju.

    U Srbiji je početkom ove godine usvojen zakon o digitalnoj imovini, što je predstavljalo važan korak ka regulaciji kripto sektora. Ovaj zakon omogućava pravni okvir za trgovinu kriptovalutnim derivatima i pruža smernice o tome kako će se kripto imovina tretirati u zemlji.

    Moramo pomenuti i dodelu prvih dozvola za rad kripto-menjačnicama u Srbiji - Crypto12 i ECD. Ovo je stvorilo okruženje u kojem su kripto-menjačnice počele da posluju legalno i pod nadzorom regulatornih tela. Ova inicijativa ima potencijal da poveća poverenje investitora i omogući dalji razvoj kripto tržišta u zemlji.

    Pored toga, mnoge druge zemlje širom sveta razmatraju različite regulative koje se odnose na kriptovalutne derivate. Ovo uključuje razmatranje zakona o porezu na kriptovalutne derivate, pravila za kripto berze i mere za sprečavanje pranja novca preko kriptovaluta.

    » Ukoliko trgujete bitkoinom u Srbiji bitno je poštovati ove pravne regulative

    

    Kapital RS—vaš vodič kroz svet kriptovalutnih derivata

    
    • Veće maržeCFD trgovanje nosi mogućnost većeg profita
    • Sigurnost—vežbajte trgovinu virtuelnim novcem bez rizika na demo nalogu
    • Podrška—savetujte se sa našim stručnjacima
    
    

    Budućnost kriptosfere

    Budućnost kriptovalutnih derivata donosi sa sobom mnogo pitanja i izazova, ali i mogućnosti. Evo nekoliko budućih prognoza stručnjaka i nekoliko ličnih promišljanja:

    • Nastavak regulacije Većina stručnjaka slaže se da će regulacija kriptovalutnih derivata nastaviti da se širi. Očekuje se da će mnoge zemlje doneti strože zakone kako bi zaštitile investitore i sprečile zloupotrebu kripto tržišta. Ovo će verovatno značiti više pravnih okvira i veći nadzor nad kripto berzama i platformama.
    • Različite regulacije po zemljama Regulacija će se razlikovati od zemlje do zemlje. Dok će neke zemlje usvojiti liberalniji pristup i podržavati inovacije u kripto sektoru, druge će primeniti strože mere kako bi kontrolisale kriptovalutne derivate. To će stvoriti raznolik regulatorni pejzaž širom sveta.
    • Smanjenje prevara Sa povećanim nadzorom i regulacijom, očekuje se da će mnoge prevare, uključujući NFT prevare, kripto prevare i nerealne obećanja nestati ili bar biti smanjene. Investitori će imati više zaštite.
    • DeFi i NFT nastavljaju rast Sektor decentralizovanih finansija (DeFi) i tržište nezamenljivih tokena (NFT) nastaviće da rastu i razvijaju se. Ovi sektori su pokazali ogroman potencijal za inovacije i nove načine upotrebe kriptovalutnih derivata.
    • Više institucionalnih investitora Očekuje se da će više institucionalnih investitora ulaziti u kripto prostor kako bi diverzifikovali svoje portfolije i iskoristili potencijalne prinose.
    • Rast blokčejn tehnologije Blokčejn tehnologija će se širiti van kriptovalutnih derivata i primenjivati u različitim industrijama. Ovo će pomoći u poboljšanju transparentnosti i efikasnosti u raznim sektorima.
    • Veća svest o kriptovalutnim derivatima Kako se kriptovalutni derivati postepeno integrišu u svakodnevni život, očekuje se da će javna svest i razumevanje o ovim digitalnim sredstvima rasti. To bi moglo doprineti širem usvajanju kriptovalutnih derivata

    » Ovo su top 5 kriptovalutnih derivata u koje sada treba investirati

    

    Izazovi i rizici

    mišolovka na kojoj je bitkoin novčić
    

    Iako postoji mnogo optimizma u vezi sa budućnošću kriptovalutnih derivata, postoje i manje optimistički pogledi i zabrinutosti koje treba uzeti u obzir:

    • Regulativni rizik Dok se regulacija kriptovalutnih derivata širi, postoji zabrinutost da bi preterana regulacija mogla sputati inovacije i usporiti rast sektora. Strože regulacije mogu ograničiti slobodu kriptovalutnih derivata i decentralizaciju koje su mnogi smatrali ključnim prednostima.
    • Nestabilnost cena Kriptovalutni derivati su i dalje izuzetno volatilni, a oscilacije cena mogu dovesti do pada vrednosti kriptovalutnih derivata i velikih gubitaka za investitore. Ovo može odbiti potencijalne investitore i otežati korišćenje kriptovalutnih derivata kao sredstva razmene.
    • Pitanja sigurnosti Kako kriptovalutni derivati postaju popularniji, postaju i meta za hakere. Postoji zabrinutost u vezi sa sigurnošću digitalnih novčanika i berzi, što može dovesti do gubitaka sredstava.
    • Nepredvidivost tržišta Kripto tržište je nepredvidljivo, a brze promene u vrednostima kriptovalutnih derivata mogu uticati na ekonomsku stabilnost. Investitori i države suočavaju se sa izazovom predviđanja budućih kretanja.
    • Ekološki uticaj Rudarenje kriptovalutnih derivata, posebno bitkoina, ima značajan ekološki uticaj zbog visoke potrošnje električne energije. Postoji zabrinutost zbog negativnih ekoloških posledica ovih aktivnosti.
    • Smanjenje anonimnosti Veći naglasak na regulaciji može dovesti do smanjenja anonimnosti u kripto transakcijama, što neki smatraju ključnom karakteristikom kriptovalutnih derivata.
    • NFT baloni Dok su NFT-ovi doneli inovaciju u svet umetnosti i digitalnih dobara, postoji zabrinutost da bi NFT tržište moglo doživeti balon sličan onom u vezi sa ICO-ovima. Ovo može dovesti do gubitka vrednosti za one koji ulože u NFT-ove.

    » Otkrijte šta sve treba znati pre nego što uložite u kriptovalutne derivate

    

    Uvođene kriptovalutnih derivata u pravne tekovine

    Regulacija postaje sve važnija u svetu kriptovalutnih derivata, pri čemu se mnoge zemlje trude da uspostave odgovarajuće zakone i nadzor. To može pružiti više sigurnosti investitorima i podržati razvoj kripto tržišta.

    Kada je reč o budućim prognozama, očekuje se nastavak regulacije, ali razlike će postojati između različitih zemalja. DeFi i NFT sektori će rasti, institucionalni investitori će ulaziti u kripto prostor, a blockchain tehnologija će se primenjivati šire. Svest o kriptovalutnim derivatima će rasti, ali postoje i rizici uključujući regulativni, nestabilnost cena, sigurnosna pitanja, nepredvidivost tržišta i ekološki uticaj.