• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kakve vrste kriptovalutnih derivata postoje i kako se koriste

    Istražite raznolik svet kriptovalutnih derivata, njihov uticaj, značaj i primene.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    kripto novčići padaju

    Kriptovalutni derivati su postali ključna tema u finansijskom svetu i privlače pažnju investitora i korisnika širom sveta. Nedavni skok interesovanja i investicija u kriptovalutne derivate, kao i globalni razvitak vlasništva i svesti o istim, je dovelo do toga da se mnogi pitaju o različitim vrstama kriptovalutnih derivata i kako se one koriste.

    Razumevanje raznolikosti kriptovalutnih derivata je od suštinskog značaja za donošenje informisanih odluka. Bez obzira da li ste novi u svetu kriptovalutnih derivata ili iskusni investitor, ovaj vodič će vam pomoći da bolje razumete vrste kriptovalutnih derivata koje postoje i kako ih možete koristiti.

    S time na umu, istražićemo nekoliko glavnih vrsta kriptovalutnih derivata:

    • Bitcoin (BTC)
    • Ethereum (ETH)
    • Alternativni koinovi (Altcoins)
    • Privatni kriptovalutni derivati (Privacy Coins)
    • Tokeni korisnosti (Utility Tokens)
    • Stabilni kriptovalutni derivati (Stablecoins)
    
    

    1. Bitkoin (BTC)

    bitkoin novčić
    

    Bitkoin ima dve osnovne svrhe:

    1. čuvanje vrednosti (slično zlatu)
    2. decentralizovano sredstvo razmene (obavljanje transakcija bez posrednika)

    Iako Bitkoin ima mnoge prednosti, takođe se suočava sa određenim izazovima, a jedan od najčešćih je skalabilnost. Mreža Bitkoina ima ograničenje u brzini procesuiranja, što može dovesti do kašnjenja u potvrđivanju i povećanja naknada za transakcije.

    Drugi problem je velika potrošnja električne energije pri rudarenju, što dovodi do zabrinutosti zbog uticaja na životnu sredinu.

    Ipak, Bitkoin mreža je konstantno u razvoju, i nedavno su uvedene promene sa ciljem rešavanja navedenih problema, poput Bitkoin SegWit tehnologije.

    » Otkrivamo: Da li je Bitkoin CFD pametna investicija za vaš portfelj

    2. Ethereum (ETH)

    ethereum novčić
    

    Ether (ETH), osnovni kriptovalutni derivat Ethereum mreže, ima dvostruku svrhu:

    1. sredstvo razmene
    2. korisnički token za pristup i interakciju sa decentralizovanim aplikacijama (DApps)

    Ethereum je u procesu prelaska sa mehanizma dokaza rada (PoW) na mehanizam dokaze udela (PoS), poznat kao "Ethereum spoj". Dok se PoW mehanizam oslanja na korišćenje računarske snage, PoS omogućava vlasnicima Ethera da potvrđuju transakcije na osnovu količine Ethera koji poseduju. Očekuje se da ovo smanji potrošnju energije i poveća skalabilnost.

    Ova platforma se razlikuje od Bitcoina i po tome što nije samo kriptovalutni derivat, već i platforma za izgradnju decentralizovanih aplikacija (DApps) i pametnih ugovora.

    DApps su aplikacije koje rade na Ethereum blokčejnu i koriste pametne ugovore za izvršavanje različitih funkcija, odgovarajući na određene uslove bez potrebe za centralizovanim posrednicima. Neke od njih uključuju:

    • Uniswap (decentralizovanu berzu za kriptovalutne deriate);
    • MakerDAO (platformu za stabilne kriptovalutne derivate);
    • CryptoKitties (popularnu igru sa digitalnim kolekcionarskim mačkama)

    » Zanima vas da li je rudarenje Ethereuma i dalje moguće?

    3. Alternativni koinovi (Altcoins)

    alternativne kriptovalute
    

    Altkoini, skraćenica od "alternativni koinovi", predstavljaju raznoliku grupu kriptovalutnih derivata koji su stvorene nakon Bitcoina. Iako dele osnovne principe blokčejn tehnologije, svaki altkoin često ima svoje jedinstvene karakteristike, ciljeve i primene.

    Specifično za altkoinove su takozvani "forkovi". Predstavljaju situaciju u kojoj se postojeći altkoin deli na dva odvojena kriptovalutna derivata sa različitim karakteristikama i pravilima. Ovi forkovi mogu biti planirani ili nepredviđeni i često se javljaju kao rezultat nesuglasica u zajednici ili tehničkim promenama. Forkovi mogu imati značajan uticaj na tržište kriptovalutnih derivata jer mogu izazvati promene u vrednosti, zajednici i ciljevima altkoina.

    Neki od poznatih altkoina uključuju:

    • Ethereum (ETH): Platforma za pametne ugovore i decentralizovane aplikacije (DApps), što ga čini veoma fleksibilnim za različite primene u blokčejn svetu.
    • Ripple (XRP): Fokusira se na brze i jeftine međunarodne novčane transfere i veze sa tradicionalnim finansijskim institucijama.
    • Litecoin (LTC): Često se koristi za brze transakcije i smatra se "digitalnim srebrom".
    • Cardano (ADA): Ističe se po svojoj bezbednosti i održivosti, sa ciljem da omogući sigurne pametne ugovore.

    Altkoini igraju važnu ulogu u diversifikaciji investicionih portfolija. Diversifikacija omogućava investitorima da smanje rizik tako što rasporede svoja sredstva između različitih klasa imovine, uključujući kriptovalutne derivate. Međutim, važno je napomenuti da ulaganje u manje poznate altkoine nosi veći rizik,

    » Ovo su 4 manje poznata kriptovalutna derivata koje treba da znate

    

    Svi kriptovalutni derivati na jednom mestu

    
    • Najsavremenije platforme—trgujte koristeći MetaTrader4 i ProTrader
    • Vežbajte bez rizika—vežbajte trgovanje virtuelnim novcem na našem demo nalogu
    • Podrška—konsultujte se sa našim stručnjacima za trgovanje
    

    4. Privatni kriptovalutni derivati (Privacy coins)

    osoba drži telefon na čijem ekranu je logo monero kriptovalute
    

    Privatni kriptovalutni derivati igraju ključnu ulogu u očuvanju finansijske privatnosti korisnika. To je posebno važno u svetu kriptovalutnih derivata, gde se sve transakcije javno beleže na blokčejnu. Privatni kriptovalutni derivati omogućavaju korisnicima da obavljaju transakcije bez straha od praćenja ili otkrivanja identitet pošiljaoca, primaoca ili iznosa transakcije. . Ovo može biti korisno za ljude koji žele očuvati svoju privatnost ili za poslovne transakcije koje zahtevaju diskreciju.

    Dva najpoznatija primera privatnih kriptovalutnih derivata su:

    • Monero (XMR)—koristi mešanje transakcija kako bi sakrio tragove
    • Zcash (ZEC)—koristi zk-SNARKs, nulte dokaze znanja, za validaciju transakcija bez otkrivanja detalja

    Imajte na umu da mnoge vlasti su izrazile zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe ovih kriptovalutnih derivata za pranje novca, finansiranje terorizma i druge ilegalne aktivnosti. To je dovelo do regulatorne pažnje i pritiska na razmenu i upotrebu privatnih kriptovalutnih derivata. Ove regulativne izazove i pritiske može uticati na njihovu budućnost.

    » Zakoni se razlikuju između država, a evo kako se trgovina kriptovalutnim derivatima reguliše u Srbiji

    5. Tokeni korisnosti (Utility Tokens)

    osoba drži telefon na čijem ekranu je logo Chainlink kriptovalute
    

    Takozvani tokeni korisnosti, ili korisnički tokieni, su digitalni tokeni izdati unutar određenog blokčejn ekosistema. Ovi tokeni se često koriste kako bi omogućili pristup i korišćenje različitih funkcionalnosti i usluga na blokčejn platformi. Na primer:

    • Binance Coin (BNB) se koristi na Binance platformi za plaćanje transakcionih naknada i pristup raznim uslugama na toj platformi.
    • Chainlink (LINK) je korisnički token koji omogućava sigurno izvršavanje pametnih ugovora putem spajanja sa stvarnim podacima i informacijama sa drugih izvora. Chainlink je uspešno uspostavio partnersta i integrisao svoje usluge u ekosisteme različitih kompanija i blokčejn projekata.

    Korisnički tokeni imaju potencijal za povećanje vrednosti. Kako više ljudi koristi ove platforme i plaća transakcione naknade ili koristi usluge koje zahtevaju korisničke tokene, tražnja za tim tokenima može rasti. Povećanje tražnje obično dovodi do povećanja cene tokena na tržištu.

    » Zanima vas da li se u Srbiji može koristiti Binance za trgovinu kriptovalutnim derivatima?

    6. Stabilni kriptovalutni derivati (Stablecoins)

    osoba drži telefon sa logom Tether kriptovalute na ekranu
    

    Stabilni kriptovalutni derivati su digitalni tokeni čija vrednost je čvrsto vezana za određenu referentnu vrednost, kao što je tradicionalna fiat valuta (npr. američki dolar) ili fizička dobra (npr. zlato). Njihov glavni značaj leži u sposobnosti da smanje ekstremnu volatilnost cena koja je česta u svetu kriptovalutnih derivata.

    Neke od najpoznatijih stabilnih kriptovalutnih derivata su:

    1. Tether (USDT)
    2. USD Coin (USDC)
    3. Dai (DAI)

    Stabilni kriptovalutni derivati imaju mnoge praktične primene. Prvenstveno se koriste za stabilne vrednosne transfere, što omogućava korisnicima da brzo i jeftino šalju vrednost bez brige o fluktuacijama cena. Takođe, stabilni kriptovalutni derivati često služe kao parovi za trgovinu na kripto-berzama, ili za čuvanje vrednosti.

    Postoje različite tehnike za održavanje stabilnosti u stabilnim kriptovalutnim derivatima. Dve najčešće su:

    • Kolateralizacija Stabilni kriptovalutni derivati često su podržani određenim sredstvima ili kolateralom. Na primer, za svaki izdati stabilni kriptovalutni derivat može postojati odgovarajući iznos kolaterala u dolarima ili drugoj vrednosti..
    • Algoritamske metode Neki projekti koriste algoritamske mehanizme za održavanje stabilnosti. Na primer, algoritam može automatski povećavati ili smanjivati ponudu stabilnog kriptovalutnog derivata u skladu sa promenama u tražnji, održavajući tako stabilnu vrednost.

    » Ovo su najnoviji kriptovalutni derivati koje treba da pratite u ovoj godini

    

    Raznovrsnost sveta kriptovalutnih derivata

    Kriptovalutni derivati igraju ključnu ulogu u transformaciji finansijskog i tehnološkog pejzaža. One omogućavaju veću autonomiju korisnicima, uklanjaju potrebu za posrednicima i otvaraju vrata novim oblicima transakcija i investicija. Blokčejn tehnologija, na kojoj se baziraju kriptovalutni derivati, pruža transparentnost, sigurnost i decentralizaciju, što dovodi do promena u načinu na koji ljudi upravljaju svojim finansijama.

    Međutim, moramo napomenuti da morate oprezno da razmotrite svoje ciljeve, i da analizirate vašu toleranciju na rizik. Svet kriptovalutnih derivata je uzbudljiv, ali i dinamičan, pa pažnja i oprez su od suštinskog značaja za uspeh.