• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Top 5 kriptovalutnih derivata u koje treba sada investirati

    Bitcoin, Ethereum... Mnogo je kriptovalutnih derivata na tržištu, ali u koje treba sada uložiti?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 11 april, 2024.

    a bunch of bitcoins floating in the air

    Ulaganje u kriptovalutne derivate postalo je popularan trend poslednjih godina, sa sve većim brojem ljudi koji pokazuju interes za ovu digitalnu tržišnu nišu. Potencijal za značajnim povratom na ulaganja privukao je mnoge ka derivatima kriptovaluta.

    Međutim, kao i sa svakim ulaganjem, ključno je pažljivo istraživanje. Cilj ovog bloga je da istraži najpopularnije kriptovalutne derivate sa dobrim potencijalom za ulaganje na trenutnom tržištu.

    » Istražite veće marže profita u trgovini kriptovalutnim derivatima putem CFD-ova

    1. Bitcoin

    Kao prvi i najpoznatiji kriptovalutni derivat, Bitcoin ostaje solidna opcija za ulaganje i danas. Razvijen je 2009. godine kao derivat digitalne valute zasnovan na blokčejn tehnologiji.

    Od svog nastanka, Bitcoin je video velike fluktuacije u ceni, sa vrednostima koje variraju od nekoliko centi do desetina hiljada dolara. Uprkos volatilnosti, ukupni trend Bitcoina je bio uzlazni, podržan njegovom sve većom prihvaćenošću među preduzećima i individualnim korisnicima.

    Da bi se održao bullish trend, Bitcoin mora da probije zonu otpora između 26,700 i 30,100 dolara i uspostavi se iznad 30,400 dolara sa značajnim obimom trgovanja.

    U decembru 2022. godine, Bitcoin je zabeležio najnižu cenu nakon mnogo vremena (oko $16.500). Trenutno (april 2024.), cena Bitcoina oscilira između $65.000 i $69.000.

    » Zanima vas da li je bitkoin CFD pametna investicija za vaš portfelj?

    2. Ethereum

    Ethereum je još jedan vodeći kriptovalutni derivat koji je imao veliki uticaj na razvoj blockchain industrije. Pokrenut je 2015. godine. Ethereum je bio inspirisan Bitcoinom, ali je proširio potencijal blockchaina uvođenjem pametnih ugovora koji su omogućili pojavu decentralizovanih finansija (DeFi) i nezamenjivih tokena (NFTs). Platforma je takođe odigrala ključnu ulogu u pojavljivanju stabilnih coina (stablecoins) i meme coina.

    Prelazak Ethereuma sa PoW (proof of work) na PoS (proof of stake) ima za cilj da poboljša skalabilnost i smanji ekološki uticaj mreže, omogućavajući nosiocima Ethereum tokena da učestvuju u procesu validacije transakcija na osnovu količine tokena koje drže i stave ih u depozit, umesto korišćenja računarske snage za rudarenje novih tokena. Time se očekuje da će Ethereum postati efikasniji i održiviji blockchain ekosistem.

    Što se tiče tržišnih trendova, Ethereum je održao stabilan put, oscilirajući između opsega podrške od 1,805-1,850 dolara i zone otpora od 1,905-1,930 dolara. Kretanje cena Ethereuma je često povezano sa Bitcoinom. Ukoliko se poveća pritisak na kupovinu, Ethereum bi mogao dostići novi lokalni maksimum iznad opsega od 1,973-2,026 dolara.

    2022. zabeležena je najniža cena od $1.098, a od tada je ovaj derivat u porastu. Cena Ethereuma u aprilu 2024. godine fluktuira između $3.300 i $3.700.

    » Otkrivamo da li je rudarenje Ethereuma i dalje moguće

    3. Cardano

    Token ADA kompanije Cardano postiže značajni rast od svog nastanka. Doživeo je povećanje cene od 1,425% od 2017. godine, dostižući vrednost od $0.30 26. jula 2023. Cardano nudi brže i jeftinije transakcije od mnogih svojih konkurenata, ali bi mogao da se suoči sa izazovima kada je u pitanju široka prihvaćenost.

    Cardano je treća generacija kriptovalutnog derivata koju je kreirao suosnivač Ethereuma, Charles Hoskinson. Cardano koristi tehnologiju potvrde o ulogu (Proof-of-Stake), i namerava da se pozabavi problemima skalabilnosti i interoperabilnosti, pružajući platformu za hostovanje pametnih ugovora za razne decentralizovane aplikacije (dApps).

    Predviđa se da bi cena Cardanoa mogla dostići prosek od 0,2829 dolara do kraja 2023. godine, a potencijalno probiti se do 3,50 dolara do 2025. godine. Predviđanja cene za 2024. godinu procenjuju cenu od 0,95 dolara, sa maksimumom od 1,55 dolara i minimumom od 0,35 dolara.

    Cardano planira da implementira "RealFi" kako bi doveo DeFi u stvarni svet, što bi potencijalno dovelo do cene od 2,80 dolara do 2025. godine, sa maksimumom od 3,50 dolara i minimumom od 2,10 dolara.

    U martu 2022. Cardano je zabeležio cenu od $1,19, a trenutna cena (april 2024.) je $0,58.

    » Otkrivamo gde treba čuvati kriptovalutne derivate

    Ostvarite veće marže u trgovini kriptovalutnim derivatima putem CFD-a

    
    • Besplatno savetovanje sa našim ekspertima - uplovite sa lakoćom u CFD trgovanje
    • Vodeće platforme za trgovanje - Meta Trader 4, MT4 Mobile, Pro Trader i Mobile Pro Trader
    • Veće marže na dobitak - uz veći rizik

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    

    » Zanima vas trgovanje kriptovalutnim derivatima kroz CFD? Ovo je vodič za vas

    4. Solana

    Solana je privukla pažnju zbog svoje brzine transakcija i niskih provizija.

    Ovaj kriptovalutni derivat se suočio sa značajnim padom od 29,54% nakon što je naišao na otpor na $32. Korigujuća faza ovog derivata kriptovalute završena je 26. jula 2023. godine, kada se oduprla sa nivoa podrške od $23, što ukazuje na potencijalni rast.

    Prosečna vrednost na 200-dnevnim nivoima pruža pouzdanu podršku, dok RSI pokazuje rast, što ukazuje na više kupaca na tržištu.

    Od kraja 2021. ovaj derivat je bio u konstantnom padu do decembra 2022. godine, kada je cena za jedan coin bila oko $10. SOL se trenutno (april 2024. godine) kupuje po ceni od približno $175.

    » Evo kako se trgovina kriptovalutnim derivatima reguliše u Srbiji

    5. Polygon

    Polygon, poznat i kao MATIC, je poznato Layer 2 skalabilno rešenje razvijeno pored Ethereuma, dizajnirano da omogući brže i jeftinije transakcije. Koristi mehanizam konsenzusa Proof-of-Stake (PoS) i cilja da postane 'Carbon-negative.' MATIC token služi kao alat za upravljanje i koristi se za plaćanje naknada unutar Polygon ekosistema.

    Polygon je poznat po svojoj rastućoj usvojenosti u DeFi prostoru i izvan njega. Na primer, u indijskoj državi Maharashtra, vlada koristi Polygon blockchain za izdavanje proverljivih kastinskih sertifikata svojim građanima. Ovaj sistem se već koristi u Karnataki za brzu i laku proveru identiteta. Pored toga, obe države koriste Polygon za proveru obrazovnog i medicinskog statusa svojih građana. Nepropusne i transparentne karakteristike platforme učinile su je idealnim rešenjem za ove primene.

    U februraru 2023. godine, Polygon je zabeležio cenu od $1,46. Trenutna cena (april 2024. godine) za Polygon je $0,88.

    Pažljivo izaberite u koje kriptovalutne derivate želite ulagati

    Ukratko, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Solana, i Polygon predstavljaju dobre prilike za ulaganje na trenutnom tržištu kriptovalutnih derivata. Međutim, ključno je zapamtiti da ulaganja u kriptovalutne derivate dolaze sa značajnim rizikom zbog njihove volatilne prirode.

    Kontinuirana svest o tržištu i pažljivo istraživanje su ključni za uspešno ulaganje. Takođe je važno biti svestan pravila o porezima, pošto se kriptovalutni derivati tretiraju kao kapitalne imovine podložne porezu na kapitalne dobitke.

    A ukoliko ste zainteresovani za CFD trgovanje derivatima kriptovaluta, Kapital RS platforma je vaš pouzdan partner na tom putu.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće