• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Fjučers hedžing: Šta je i kako funkcioniše

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 10 maj, 2024.

    Tablet i laptop

    Hedžing je napredna strategija upravljanja rizikom koja uključuje kupovinu ili prodaju investicije kako bi se potencijalno smanjio rizik od gubitka postojeće pozicije.

    Hedžing nije uobičajena strategija trgovanja među pojedinačnim investitorima. U slučajevima kada se koristi, obično se primenjuje u nekom trenutku nakon što se izvrši početna investicija. Odnosno, ne biste zaštitili poziciju odmah na početku kupovine ili kratke akcije.

    Hajde da se malo podrobnije pozabavimo time šta su fjučersi.

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama

    

    Šta je baza (basis)?

    Odnos lokalne gotovinske cene i cene fjučersa naziva se baza ili osnova. Osnova se izračunava oduzimanjem cena odgovarajućeg fjučers ugovora od cene lokalnog tržišta gotovine.

    Šta je fjučers ugovor?

    Fjučers, kao što sama reč kaže, je ugovor koji ima veze sa događajima u budućnosti. Tačnije, ovaj tip ugovora nalaže izvršavanje u budućnosti.

    Fjučers ugovor je standardizovani ugovorni sporazum koji se sklapa na fjučers berzi za kupovinu ili prodaju određene robe ili finansijskog instrumenta po određenoj ceni u budućem trenutku.

    Budući datum je datum isporuke ili datum konačnog poravnanja. Cena fjučers ugovora na kraju trgovačke sesije na berzi je cena poravnanja za taj dan poslovanja na berzi.

    One se ne mogu nazvati „direktnim“ hartijama od vrednosti kao u slučaju akcija ili obveznica.

    Najčešći predmeti ovih ugovora su gas, nafta, benzin, zlato, drvo, čelik i žitarice.

    Postoje dve vrste fjučersa:

    1. Prva vrsta se koristi u pravom ekonomskom sektoru. Na primer, ratari sklapaju fjučers ugovor da bi prodali svoju robu po željenoj ceni u budućnosti. Dakle, obe strane obezbeđuju sebe od nepredviđenih situacija na tržištu.
    2. Drugu vrstu ugovora uglavnom koriste trgovci koji žele da ostvare profit od promena cena, ali nemaju nameru da kupe samo sredstvo.

    Kako funkcioniše fjučers hedžing?

    Hedžing je kupovina ili prodaja fjučers ugovora kao zaštita od rizika gubitka usled promene cena na tržištu gotovine.

    Ako kupujete na tržištu, želite da se zaštitite od pada cena na tržištu gotovine. Ako morate da kupite zrno za životinje, cilj je da se zaštitite od rasta cena na tržištu.

    A person on their phone, with a trading page open on the screen, with a laptop in the background displaying current stock conditions.
    

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama

    

    Prednosti fjučers hedžinga

    Jedna od prednosti hedžinga korišćenjem fjučersa je to da je ovaj vid trgovine likvidan i da se njime može trgovati na centralnom tržištu.

    To znači da se fjučersi mogu brzo kupiti ili prodati na centralnom tržištu. To je zato što se fjučers ugovorima može trgovati na centralnom tržištu gde ima mnogo učesnika na tržištu.

    Kada ima mnogo učesnika koji trguju fjučersima na centralnom tržištu, to će povećati nivo likvidnosti jer će mnogo učesnika ući i izaći sa položaja kao što su dugi i kratki.

    Ovo onda prouzrokuje da učesnici na tržištu lakše kupuju i prodaju fjučerse na centralnom tržištu. Takođe, ovo će dovesti do zatvaranja pozicije trgovca koji može lako izvući svoju poziciju tako što će izvršiti obrnutu transakciju na centralnom tržištu.

    Još jedna prednost hedžinga korišćenjem fjučersa je leveridž. To znači da se deponovanjem male vrednosti depozita na sredstva kojima se trguje mogu uveliko povećati dobici (ili gubici).

    To je zato što sistem marže ima funkciju omogućavanja trgovcu da preuzme veću poziciju deponovanjem samo male vrednosti depozita ili početne marže.

    Na primer, fjučers ugovor sa vrednošću od 1.000.000 dolara ima početnu maržu od 100.000 dolara. Sa svakim procentom promene cene fjučersa, to bi izazvalo približno 10 procenata promene u odnosu na početnu cenu trgovca.

    Ovo uvećanje dobitaka (ili gubitaka) se naziva polugom. Ova poluga će pružiti šansu trgovcu da hedžuje veće iznose koristeći manje sume novca.

    Pored toga, prednost hedžinga korišćenjem fjučersa uključuje poziciju koja se može lako zatvoriti. To znači da trgovac može da prekine ili da izađe sa pozicije kao što je duga ili kratka bez trošenja mnogo vremena i truda.

    To je zato što kada trgovac želi da zatvori svoju poziciju na tržištu, on ili ona može jednostavno da izvrši obrnutu transakciju pre datuma isteka na tržištu i zatvori poziciju.

    Mane fjučers hedžinga

    Mana hedžinga korišćenjem fjučersa je to što postoje određene zakonske obaveze i ograničenja.

    To znači da postoji obavezna radnja koju nosilac mora da izvrši. Ugovor zahteva od nosioca da izvrši svoju radnju kako je navedeno.

    Ova pravna obaveza može izazvati određene poteškoće poslovnoj zajednici. Na primer, ako je hedžing urađen kroz fjučerse za plan koji je još uvek u toku u procesu nadmetanja, fjučers pozicija može postati špekulativna ako se licitacija završi neuspešno.

    Zatim, nedostatak hedžinga korišćenjem fjučersa uključuje standardizovane karakteristike.

    Da bi trgovanje bilo moguće, moraju postojati standardizovane karakteristike kod kupca i prodavca.

    To znači da svi fjučers ugovori moraju da se pridržavaju istog standarda. Budući da fjučers ugovor ima standardizovane karakteristike u pogledu nekih karakteristika kao što su vrednost ugovora i datum isteka, savršen hedžing možda neće moći da se izvede.

    Pošto prekomerno pokrivanje takođe obično nije preporučljivo, određeni deo spota transakcije može ostati nezaštićen.

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama