• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Hedžing opcijama: Šta je to i kako funkcioniše

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Published 20 jun, 2022.

    Rad na statistikama

    Trgovanje opcijama je trgovanje instrumentima koji Vam daju pravo da kupite ili prodate određenu hartiju od vrednosti na određeni datum po određenoj ceni.

    Opcija je ugovor koji je vezan za osnovno sredstvo, na primer, deonicu ili drugu hartiju od vrednosti. Opcioni ugovori su dobri za određeni vremenski period koji može biti kratak jedan dan ili dug do čak nekoliko godina.

    Kada kupite opciju, imate pravo da trgujete osnovnom imovinom, ali niste u obavezi. Ako odlučite da to uradite, to se zove korišćenje opcije.

    Ali šta se dešava ako želimo da hedžujemo opcijama? Da li je to uopšte moguće?

    Pozabavićemo se tim pitanjem u ovom članku.

    Vrste opcija

    Kupovna opcija (call option) je ugovor između dve strane, kupca i prodavca.

    Kupac opcije ima pravo da kupi ugovorenu količinu instrumenta do datog momenta dospeća i po već ugovorenoj ceni.

    Najveća prednost kupovine call opcije je to što ona povećava dobitke u ceni akcije. Za relativno mali početni trošak, možete uživati u dobicima iznad početne cene dok opcija ne istekne. Dakle, ako kupujete poziv, obično očekujete da će vrednost akcije porasti pre isteka.

    Zatim imamo i prodajnu opciju.

    Prodajna opcija (put opcija) je finansijski ugovor dve strane, opet kupca i prodavca.

    Prodavac sme da proda, ali ne mora to da učini. S druge strane, kupac je obavezan da kupi finansijski instrument ako i kad kupac opcija to želi.

    Da bi prodavac imao pravo da proda, on mora da plati premiju (cena opcije ili opciona cena) za to pravo.

    Kako hedžovati opcijama?

    Suštinski, imamo dve strategije koje možemo koristiti u ovu svrhu.

    Pokriveni poziv (covered call) je veoma popularna i najčešće korišćena strategija kada je neko ‘bull’ na berzi i želi da kratkoročno zaštiti svoju poziciju od pada cene osnovnog kapitala.

    Da biste izvršili ovu strategiju, potrebno je imati postojeću dugu poziciju u osnovnim akcijama i istovremeno napisati/prodati jednu call opciju za jednak broj akcija iste osnovne akcije.

    Ova strategija je efikasnija kada neko ima postojeću dugu poziciju u akcijama kompanije i želi da poboljša svoju ulaznu ili izlaznu cenu.

    Zatim imamo i tzv. married put strategiju.

    Prema married put strategiji, investitor ima postojeću dugu poziciju u akcijama kompanije i istovremeno kupuje put opciju za istu sa jednakim brojem akcija.

    Obrazloženje za kupovinu ove strategije je da se zaštiti rizik od pada samo u slučaju da cena akcija osnovnog sredstva padne. Ova strategija je veoma popularna jer se može ograničiti gubitak samo u slučaju da cena akcija padne zbog nepredviđenih scenarija.

    Prednosti hedžinga opcijama

    Mnogi investitori su izbegavali opcije, verujući da su sofisticirane i stoga suviše teške za razumevanje.

    Mnogi su imali loša početna iskustva sa opcijama jer ni oni ni njihovi brokeri nisu bili pravilno obučeni kako da ih koriste. Nepravilna upotreba opcija, poput upotrebe bilo kog moćnog alata, može dovesti do velikih problema.

    Finansijski mediji i određene popularne ličnosti na tržištu pogrešno su dodale reči poput „rizično“ ili „opasno“ opcijama. Međutim, važno je da svaki investitor shvati obe strane priče pre nego što donese odluku o vrednosti opcija.

    Postoje četiri ključne prednosti hedžinga opcijama.

    Opcije imaju veliku moć uticaja. Investitor može dobiti poziciju opcije sličnu poziciji akcija, ali uz ogromne uštede.

    Na primer, da bi kupio 200 akcija od 80 dolara, investitor mora da isplati 16.000 dolara. Međutim, ako bi investitor kupio dva poziva od 20 dolara (sa svakim ugovorom koji predstavlja 100 akcija), ukupan izdatak bi bio samo 4.000 dolara (2 ugovora x 100 akcija/ugovor x tržišna cena od 20 dolara).

    Investitor bi tada imao dodatnih 12.000 dolara za korišćenje po svom nahođenju.

    Postoje situacije u kojima je kupovina opcija rizičnija od posedovanja akcija, ali postoje i situacije kada se opcije mogu koristiti za smanjenje rizika. Zaista zavisi od toga kako ih koristite.

    Opcije mogu biti manje rizične za investitore jer zahtevaju manje finansijske obaveze od akcija, a takođe mogu biti manje rizične zbog svoje relativne nepropusnosti na potencijalno katastrofalne efekte otvaranja jaza.

    Nije Vam potreban kalkulator da biste utvrdili da ako potrošite manje novca i ostvarite skoro isti profit, imaćete veći procenat povrata. Kada se isplate, to je ono što opcije obično nude investitorima.

    Konačna glavna prednost opcija je što nude više investicionih alternativa. Opcije su veoma fleksibilan alat. Postoji mnogo načina za korišćenje opcija za ponovno kreiranje drugih pozicija. Ove pozicije nazivamo sintetičkim.

    Sintetičke pozicije predstavljaju investitorima više načina za postizanje istih investicionih ciljeva, što može biti veoma korisno. Dok se sintetičke pozicije smatraju naprednom opcijom, opcije nude mnoge druge strateške alternative.

    Rizici povezani sa hedžovanjem opcija

    Prvo vredi reći da nije tako likvidno kao osnovna imovina. Zbog toga, izbor opcija na sredstva kojima se manje trguje može izazvati rizik likvidnosti.

    Takođe, vremensko opadanje opcija može narušiti premiju opcija a i provizije na opcije su obično veće od drugih derivatnih ugovora. Ovoga morate biti svesni ukoliko Vas privlači ovaj vid trgovanja.