• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Hedžing deonica: Šta je to i kako funkcioniše

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 14 mart, 2024.

    Rad za kompjuterom

    Najbolji način da se razume hedžing je da se o njemu razmišlja kao o obliku osiguranja.

    Kada trgovci odluče da se zaštite, oni se osiguravaju od negativnog uticaja događaja na njihove finansije. Ovo ne sprečava da se dogode svi negativni događaji. Međutim, ako se dogodi nešto loše i ako ste pravilno zaštićeni, efekat događaja je smanjen.

    U praksi, hedžing se javlja skoro svuda. Na primer, ako kupite osiguranje vlasnika kuće, štitite se od požara, provala ili drugih nepredviđenih katastrofa.

    Šta sve treba da znate o deonicama i hedžingu? Ovaj članak objašnjava upravo to.

    

    Različite hedžing tehnike

    Postoje različite strategije zaštite od rizika (hedžing) i svaka je jedinstvena. Investitori se ohrabruju da koriste ne samo jednu strategiju, već različite za najbolje rezultate.

    Strategija diverzifikacije

    Diverzifikacija je kada investitor ulaže svoje finansije u investicije koje se ne kreću u jednoličnom pravcu. Jednostavno rečeno, to je ulaganje u razna sredstva koja nisu međusobno povezana, tako da ako jedno od njih opadne, druge mogu porasti.

    Arbitraža

    Strategija arbitraže je veoma jednostavna, ali i veoma efikasna. Uključuje kupovinu proizvoda i odmah zatim prodaju na drugom tržištu po višoj ceni. Na taj način stvara se mali ali stabilan profit. Strategija se najčešće koristi na berzi.

    Strategija donjeg proseka

    Average down je strategija smanjenja koja podrazumeva kupovinu više jedinica određenog proizvoda iako je cena ili prodajna cena proizvoda opala.

    Investitori u akcije često koriste ovu strategiju zaštite svojih investicija. Ako cena akcije koju su prethodno kupili značajno opadne, oni kupuju više akcija po nižoj ceni. Zatim, ako cena poraste do tačke između njihove dve kupovne cene, profit od druge kupovine može nadoknaditi gubitke u prvoj.

    Strategija gotovine

    Što se gotovine tiče, prilično je jednostavan koncept. Vi zadržavate deo novca u gotovini i tako se čuvate potencijalnih gubitaka pri investicijama.

    Kako hedžing deonica funkcioniše

    Postoji nekoliko načina da zaštitite svoje investicije (hedžing), a jedna uobičajena metoda je sa derivatima ili fjučers ugovorima.

    Na primer, ako posedujete akcije, mogli biste da kupite put opciju bez novca da biste se zaštitili u slučaju da cena akcije dramatično opadne.

    Širi primer ovoga bi bio skraćenje berzanskog indeksa kroz fjučerse kako biste zaštitili čitav vaš portfolio od efekata korekcije tržišta.

    Sa druge strane, ako želite da investirate u jednu kompaniju da biste se zaštitili od slabosti industrije, možete kupiti akcije te kompanije dok istovremeno skratite jednu od njenih slabijih konkurenata.

    Poenta je da postoji mnogo potencijalnih načina na koje možete zaštititi svoje investicije sve dok se može razumno očekivati da će jedno sredstvo porasti u vrednosti kada se drugo smanji.

    U praksi, hedžing obično ne eliminiše rizik u potpunosti (poznat kao "savršen hedžing"). Umesto toga, koristi se za smanjenje uticaja inače razornog scenarija.

    

    Prednosti hedžinga deonica

    Hedžing može zaštititi kapital u slučaju nepovoljnih događaja. Takve prilike se još nazivaju i Black Swan events.

    Tzv. događaj crnog labuda je nešto što se dešava retko, ali ima potencijal da izazove masovno uništenje bogatstva na finansijskim tržištima.

    Hedžing vas može jednostavno zadržati u poslu kada stvari krenu iz lošeg u katastrofalne. U martu 2020. godine, skoro sve klase imovine su pale jer su se investitori suočili sa krizom likvidnosti.

    Međutim, postojale su neke trgovine na tržištu kamatnih stopa poput zamena kamatnih stopa koje su delovale kao veoma dobra zaštita od pada kapitala.

    Takođe, trgovci i investitori sa niskom tolerancijom na rizik mogu da koriste hedžing da sačuvaju ne samo kapital već i da postignu mir. Postavljanjem hedžinga, trgovci i investitori mogu da ostvare konzistentne dobitke, a takođe imaju mir znajući da ne preuzimaju previše rizika.

    Na kraju vredi još pomenuti par stvari, a jedna je da uspešan hedžing daje trgovcu zaštitu od promena cena robe, inflacije, promene kursa valute, promene kamatnih stopa itd.

    Zatim hedžing još može uštedeti vreme jer se od dugoročnog trgovca ne zahteva da prati/prilagođava svoj portfolio dnevnoj nestabilnosti tržišta.

    Hedžing korišćenjem opcija pruža trgovcu priliku da vežba složene strategije trgovanja opcijama kako bi maksimalno povećao svoj prihod.

    Mane hedžinga deonica

    Svaka strategija hedžinga ima i potencijalne mane.

    Pre nego što odlučite da koristite hedžing, trebalo bi da se zapitate da li potencijalne koristi opravdavaju trošak.

    Zapamtite, cilj hedžinga nije zarada, već on služi za zaštitu od gubitaka. Trošak zaštite, bilo da se radi o ceni opcije ili izgubljenoj dobiti zbog toga što je na pogrešnoj strani fjučers ugovora, ne može se izbeći.

    Iako je primamljivo uporediti hedžing sa osiguranjem, osiguranje je daleko preciznije. Uz osiguranje, dobijate potpunu nadoknadu za svoj gubitak.

    Zapamtite, hedžing nije savršena nauka niti je egzaktan. Dakle, ponekad može lako krenuti naopako.