• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD-ovi ili akcije: Donesite pravi izbor za trgovanje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Published 29 jul, 2022.

    Žena radi za stolom

    Glavne razlike između akcija i CFD-a su leveridž i vlasništvo. Kada kupujete akcije, preuzimate vlasništvo nad akcijama.

    Ulaganje u akcije je u stvari preuzimanje malog vlasničkog udela u kompaniji u koju verujete. Kada kupite deonicu, plaćate punu cenu za svaku akciju.

    CFD je skraćenica za ugovor za razliku. Trgovanjem CFD-om na mreži, možete spekulisati o ceni hartije od vrednosti bez posedovanja osnovne imovine.

    Sigurnost na kojoj se zasniva CFD može biti akcija, berzanski indeks, valuta, roba ili kripto derivat. CFD-ovi trguju uz pomoć poluge, što znači da možete ući u trgovinu sa manjim početnim izdacima kapitala.

    Kako trgovati akcijama?

    Za početak, prvo morate otvoriti brokerski račun.

    Trgovanje akcijama zahteva finansiranje brokerskog računa a to su specifične vrste računa dizajniranog za držanje investicija.

    Ako još nemate nalog, možete ga otvoriti kod brokera na mreži za nekoliko minuta. Ali ne brinite, otvaranje računa ne znači da još uvek ulažete svoj novac.

    Zatim morate da postavite budžet za trgovanje akcijama.

    Čak i da se pokaže da imate talenat za trgovanje akcijama, dodeljivanje više od 10% vašeg portfelja na pojedinačne akcije može izložiti Vašu ušteđevinu prevelikoj volatilnosti.

    Kada imate svoj brokerski račun i budžet, možete da koristite vebsajt svog brokera ili platformu za trgovanje da biste izvršili trgovinu akcijama. Biće Vam predstavljeno nekoliko opcija za tipove naloga, koje diktiraju kako će Vaša trgovina prolaziti.

    Preporučuje se da prvo vežbate sa papirnim trgovačkim računom.

    To možete učiniti tako što ćete uložiti svoje vreme, odabrati deonicu i pratiti je tri do šest meseci da biste videli kako ona funkcioniše.

    Takođe možete naučiti tržište putem alata za trgovanje papirom koje nude mnogi berzanski brokeri na mreži.

    Virtuelno trgovanje sa simulatorima berze omogućava klijentima da testiraju svoju trgovačku sposobnost i da steknu iskustvo pre nego što stave prave dolare u opticaj.

    Tek nakon toga možete da se oprobate u realnim uslovima i u pravom okruženju.

    Kako trgovati ugovorima za razliku (CFD)?

    Kada trgujete CFD-ovima (ugovorima za razliku), kupujete određeni broj ugovora na tržištu ako očekujete da će njegova cena porasti, i prodajete ih ako očekujete da će pasti.

    Prvi korak u trgovanju CFD-ovima je da naučite kako oni funkcionišu. Postoje brojne razlike između CFD-ova i drugih oblika trgovanja, a razumevanje ovih nijansi može Vam pomoći da trgujete efikasnije.

    Prijavljivanje za CFD račun za trgovanje je jednostavan proces i obično traje samo nekoliko minuta. Naravno, obratite pažnju gde pravite nalog za trgovanje jer nisu sve platforme dobre i pouzdane.

    Nakon što su podaci koje navedete verifikovani, moraćete da uplatite sredstva na svoj račun. Sredstva možete dodati putem kreditne ili debitne kartice.

    Sledeći korak je izrada plana trgovanja. To če biti Vaš sveobuhvatni plan za trgovinsku aktivnost.

    Između ostalog, ovo bi trebalo da uključuje Vašu motivaciju, posvećenost, količinu vremena na raspolaganju, ciljeve, stav prema riziku, raspoloživi kapital, tržišta za trgovinu i odabrane strategije.

    Kada otvorite i uplatite svoj račun, vreme je da pronađete svoju prvu trgovinu. Kada odlučite kojim tržištem želite da trgujete, spremni ste za otvaranje svoje prve pozicije.

    Preporuka svih eksperata pre nego što krente da trgujete jeste da se oprobate sa demo nalogom ili da nađete mentora da Vas uvede u svet CFD trgovanja.

    Prednosti CFD trgovanja

    CFD-ovi Vam omogućavaju da povećate svoju kupovnu moć jer možete trgovati njima uz pomoć poluge. To znači da morate da uložite samo delić pune vrednosti Vaše trgovine „marže“ da biste stekli punu izloženost.

    Imajte na umu da dok ova dodatna izloženost povećava Vaš potencijalni profit, ali Vaš potencijalni gubitak se takođe povećava.

    Kada kupujete deonice, možete ostvariti profit samo kada tržišta rastu. A tržišta gotovo nikada ne idu pravolinijski.

    Međutim, kada trgujete CFD-om možete spekulisati o kretanju cena u bilo kom smeru. Ovo je poznato kao "dugo’’ ili "kratko".

    Dakle, ako mislite da će cena akcija pasti, mogli biste je skratiti tako što ćete „prodati“ CFD na akcije. To možete da uradite jer su CFD-ovi derivati i ne morate da posedujete bilo kakve akcije da biste prodali CFD-ove na osnovu njegovih akcija.

    Ako ste prodali CFD, a akcije kompanije padaju po ceni, možete profitirati kupovinom CFD-a na nižem nivou i držanjem razlike između Vaše ulazne i izlazne cene.

    Poslednji benefit koji vredi spomenuti jeste i taj da za trgovanje CFD-ovima ne morate imati pozamašan budžet od samog početka. Za deonice često morate biti spremni da se odreknete veće svote novca.

    Prednosti trgovanja akcijama

    Postoje dve ključne prednosti - manji rizik i dividende.

    Kada trgujete sa leveridžom, u suštini povećavate svoju izloženost bez izdvajanja dodatnog kapitala.

    Iako ovo ima potencijal da poveća Vaš profit, takođe će povećati Vaše gubitke, što CFD trgovanje čini rizičnijim od ulaganja – iako možete ograničiti svoj rizik zaustavljanjem gubitaka i uzimanjem profita.

    Neke kompanije odlučuju da vrate deo svog profita akcionarima u obliku dividende. Sa CFD-ovima, nećete primiti ovu uplatu. Umesto toga, ažuriraće Vašu poziciju da odražava dividendu.

    Da li trgovati deonicama ili CFD-ovima?

    Definitivno odaberite ugovore za razliku ako želite kratkoročno da trgujete. Tačnije, ako želite brži profit, ovo je za Vas.

    Lakoća kojom možete da idete na duge i kratke CFD-ove, kao i troškovi poluge i držanja preko noći, znače da su CFD-ovi poželjniji za dnevno trgovanje i kratkoročne strategije trgovanja.

    Zbog jednokratnih troškova provizije, trgovanje akcijama je poželjnije za dugoročno ulaganje.