• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najbolje strategije za trgovanje CFD-ovima

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Lekturu uradio Shir Lapidot

    Published 1 maj, 2022.

    Tablet sa grafikonima

    Ugovori na razliku, ili CFD-ovi (Contract For Difference), su jedan od najpopularnijih načina investiranja i zarade na berzi. Iako su ilegalni u SAD, ostatak sveta veoma rado praktikuje ovaj način poslovanja. Za razliku od tradicionalnih berzanskih akcija i indeksa, Vi uopšte niste u obavezi da kupite neko dobro.

    Ono što radite je sušta spekulacija na buduću cenu neke akcije ili sirovine. Uz prisustvo leveridža kao dodatne pogodnosti, isto je moguće rizikovati kao kada su ostali instrumenti u pitanju. Stoga mnogi stručnjaci smatraju ovo idealnim oblikom investiranja.

    Međutim, uz sve beneficije i prednosti, veoma je lako zaleteti se i praviti greške koje mogu skupo da Vas koštaju. Zato je KapitalRS tu. Naši stručnjaci su preispitali svoje pristupe, konsultovali brokere i odlučili da predstave najbolje strategije za trgovanje CFD-ovima ove godine. Iskoristite ove savete i imaćete mnogo lakši početak nego što biste inače imali.

    Šta je Trgovanje CFD-ovima?

    Trgovanje CFD-ovima podrazumeva bilo kakvo poslovanje sa ugovorima na razliku. Iako je ovaj finansijski instrument dosta lakši za “kontrolisanje” od akcija, mnogi početnici se zbune pri procesu kupovine. Evo kako sve to funkcioniše:

    1. Napravite nalog na brokerskoj platformi. Veoma je bitno izabrati legalnu i licenciranu platformu, poput KapitalRS. Ovo znači da je broker primoran da poštuje zakone i da ga nadležne službe proveravaju u skladu sa važećim regulativama.
    2. Vežbajte na demo nalogu. Ne preporučujemo kupovanje CFD-ova pravim novcem odmah. Ako niste upoznati sa rizicima, a ni sa prirodom tržišta za koje je vezan CFD, veoma lako možete izgubiti vaš depozit za kratko vreme. Stoga, oprobajte se na demo nalogu i nemojte uplaćivati novac pre nego što ste sigurni u svoje veštine.
    3. Istražite materiju. Ako vas npr. interesuju CFD-ovi na Apple akcije, morate da se upoznate sa funkcionisanjem kompanije, poslovnim modelom, istorijom i kvartalnim bilansima. Nikada nemojte bazirate odluke na predosećajima - samo su podaci bitni.
    4. Izaberite idealnu cenu, dužinu trajanja i poziciju. Ovo su tri ključna elementa svih CFD-ova. Morate da pogađate da li će cena rasti (long) ili pasti (short). Odlučivanjem za jednu ove dve pozicije osiguravate ishod vašeg CFD-a. Uverite se da Vam datum zatvaranja odgovara, kao i cena koju plaćate brokeru.
    5. Sačekajte ishod. Ako pogodite poziciju, broker će morati da Vam isplati razliku između cene pri isteku i pri otvaranju ugovora. Ako kojim slučajem promašite, Vi isplaćujete cenu brokeru. Uz leveridž je moguće maksimizirati dobitke, ali može dovesti i do zatvaranja naloga usled velikih gubitaka.

    Najbolje strategije za trgovanje CFD-ovima

    Postoji mnoštvo razlčitih CFD strategija, i njihova primena zavisi od okolnosti, industrije u koju se investira, stanja na tržištu i mnogo toga. Međutim, postoji nekoliko pristupa koji mogu da se primene na sve situacije i stoga dovedu investitora do konstantnosti pri rezultatima.

    Ovo su četiri najbolje strategije za trgovanje CFD-ovima:

    • Day trading: Ovu strategiju odlikuju kratki ugovori i brzo zatvaranje, najviše jer je cilj praćenje malih promena. Neretko iziskuje dubok leveridž, pa je ne bismo preporučili onima bez iskustva. Zahteva praćenje cena i promena tokom celog trejding day-a.
    • News trading: Za razliku od day trejdera, koji po ceo dan prati promene i skače na svaku priliku, news trejder pritiska okidač samo kad su u pitanju velike vesti i promene. Na primer, ako kruže glasine da je Tesla na gubitku, ovaj CFD trgovac će otvoriti short poziciju. Ova strategija zahteva redovno praćenje dešavanja u svetu ekonomije.
    • CFD hedge-ovanje: Hibridna strategija. U ovom slučaju, ugovori na razliku se koriste kao suplement primarnom finansijskom instrumentu - akcijama. Recimo da ste kupili akcije Koka Kole i da cena pada usled nekog skandala u kompaniji, ali ne želite odmah da prodate ovu inače vrednu akciju. Umesto da “presečete gubitke,” možete otvoriti short poziciju i neutralisati sve gubitke.
    • Pozicionalno trgovanje: Ovo je najsličnije trgovanju opcijama. Umesto da otvaraju kratke ugovore, ovi trgovci su u stanju mesecima da prate dešavanja i da zatvaraju pozicije ili pri ogromnim profitima ili kada uopšte više nema nade.

    Zašto koristiti strategije za CFD trgovanje?

    Strategije za trgovanje ugovorima na razliku su bitne jer Vam pružaju osnovu. Umesto da konstantno menjate plan, kvalitetna strategija Vam daje pravac u kome se možete kretati. Takođe je i odličan parametar uspeha. Ako imate određeni cilj, veoma lako možete uporediti strategijske poteze sa njim i videti da li nešto treba da se menja. Bez strategije, međutim, ovo nije moguće.

    Koja je najbolja strategija za trgovanje CFD-ovima?

    Odgovor je: ne postoji! Svako ima drugačije ciljeve pri investiranju i stoga nema smisla tražiti pristup koji odgovara svima. Dobra CFD trejding strategija je proverena i odlikuju je uspešne primene u koje se javnost može uveriti. Ne verujte čudotvornim pristupima, garantovanim dobicima ili ilegalno stečenim informacijama.

    CFD tržište je veće nego ikada, što takođe znači da ima sve više lažnih gurua koji žele da zarade od vas. Sve kvalitetne strategije su javno dostupne - na Vama je da odlučite koja je najbolja za Vas.