• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD ili prave deonice: Poređenje finansijskih instrumenata za trgovanje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    Tablet, telefon i sveska na stolu

    I CFD-ovi i akcije su dobri vidovi trgovine. Ali ove dve investicione mogućnosti se razlikuju u jednom ključnom aspektu.

    Sa CFD-ovima, Vi zapravo ne posedujete ništa, za razliku od deonica. Mnoge pogodnosti i beneficije koje dolaze sa vlasništvom proizvoda su jasna prednost. Ljudi već dugo znaju da ulaganje u akcije može dovesti do velikog profita za one koji mogu da se nose sa usponima i padovima tržišta.

    CFD-ovi (ugovori za razliku), s druge strane, postaju sve popularniji kao način ulaganja. Kada kupujete akcije u kompaniji, Vi posedujete te akcije. Sa CFD-om na deonice, samo se bavite vrednošću instrumenta, a da ga zapravo ne posedujete.

    Kao početnik, da li Vam je primamljivo da ulažete u CFD ili da izdvajate veće sume novca i zapravo kupujete deonice?

    Pogledajte naše poređenje i donesite odluku.

    

    Trgovanje CFD-om na deonice

    CFD-ovi na akcije su CFD-ovi kojima se trguje na akcije kompanija kojima se javno trguje.

    Kao i druga imovina, CFD-ovi na akcije prate vrednost akcija određene kompanije. Kada trgovac otvori poziciju sa CFD-ovima na akcije, oni se slažu da trguju razlikom u ceni akcija kompanije između vremena kada otvaraju poziciju i trenutka kada zatvaraju ugovor.

    CFD-ovi su proizvodi sa leveridžom, što znači da trgovci mogu da trguju uz marginu i ne moraju da ulože punu vrednost trgovine.

    Ovo omogućava trgovcima da otvore veće pozicije nego što bi inače mogli. Da bi otvorio poziciju sa leveridžom, trgovac mora da spusti maržu, koja je procenat vrednosti pozicije.

    Ostale upotrebe CFD-ova uključuju aktivno trgovanje. Investitori mogu spekulisati o bliskim budućim tržišnim kretanjima određene imovine i ulagati u CFD-ove kako bi brzo ostvarili profit. Investitori i menadžeri bogatstva takođe ponekad koriste CFD-ove za zaštitu portfelja akcija.

    Zapamtite, sama mogućnost leveridža otvara prostor za velike dobitke ali i velike gubitke ukoliko loše prognozirate kretanje cena.

    Prednosti

    Hajde da prođemo kroz najbitnije prednosti trgovanja deonicama kroz ugovore za razliku.

    • Pristup finansijskim sredstvima po nižoj ceni od kupovine
    • Može se trgovati i kratko i dugo
    • Trgovanje sa visokom polugom na margini
    • Pristup velikom broju sredstava i različitim tržištima širom sveta

    Mane

    Svaka medalja ima dve strane. Ovo su mane ugovora za razlku:

    

    Trgovanje deonicama

    Deonice pokazuju koliki deo kompanije kojom se javno trguje posedujete (imate udeo u kapitalu).

    U zavisnosti od toga koliko akcija poseduju, to im daje vlasništvo nad imovinom i profitom kompanije. Berza, poput Londonske ili Njujorške berze, je mesto gde se te akcije kupuju i prodaju.

    Deonice se obično smatraju dugoročnim investicijama jer njihove cene imaju tendenciju stalnog rasta tokom vremena.

    Ovaj instrument takođe može da isplaćuje tromesečne, polugodišnje ili godišnje dividende, koje su u osnovi podeljena dobit kompanije među njenim akcionarima. Ali to zavisi od kompanije i koliko je dobro poslovala u protekloj godini.

    Možete kupovati i prodavati akcije preko brokerskih firmi, a sve se ovih dana radi na mreži. Samo Vam je potreban nalog na dobroj platformi za trgovanje deonicama.

    Prednosti

    Ovo su prednosti trgovanja deonicama:

    • Ograničeniji rizik nego kad trgujete CFD-ovima na deonice
    • Može se trgovati i kratko i dugo
    • Postajete vlasnik deonica i dobijate posebne privilegije
    • Postoji šansa da zaradite isplatama kroz dividende ukoliko firma dobro posluje

    Mane

    Nažalost, deonice imaju određene nedostatke koje većina trgovaca ne može nadomestiti tako lako. Hajde da vidimo šta tačno odvrati dosta novih trgovaca od ideje da kupuju i zatim trguju deonicama.

    • Kada kupujete deonice, plaćate njihovu vrednost u celosti i to momentalno (ukoliko je skupa određena deonica, morate naći novac odmah i odmah platiti)
    • Trgovanje traje samo koliko traje dok kod CFD-a to nije slučaj
    • Cene često rastu i padaju
    • Ima smisla trgovati samo kada cene Vaših deonica rastu

    Koji finansijski instrument izabrati

    Nakon što pročitate ovaj članak, trebalo bi da imate bolju predstavu o tome kako se trgovanje CFD-om na deonice razlikuje od trgovanja akcijama.

    Prednosti i nedostaci CFD-ova na akcije u poređenju sa kupovinom akcija takođe su važne stvari koje trgovci treba da imaju na umu.

    Ne postoji jasan odgovor na pitanje koji od ovih finansijskih instrumenata je bolji, jer to zavisi od trgovca i šta želi da uradi sa instrumentom.

    Ali, u ovom slučaju, možda jeste bolje da se za početak odlučite za CFD. Kupovina ugovora za razliku je lakši ulaz u ovaj svet trgovanja a i dobra je strategija ukoliko vidite neke potcenjene deonice za koje ne biste imali dovoljno novca da odmah uđete i kupite ih.

    Takođe, CFD trgovanje otvara vrata širokom spektru globalnih tržišta i sve to sa jednog naloga kojem možete pristupiti gde god da se nalazite.