• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Otvorite CFD nalog danas u ova tri jednostavna koraka

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 15 mart, 2024.

    Čovek sa laptopom

    Trgovanje CFD-ovima (ugovorima za razliku) omogućava Vam da spekulišete o tome da li će se cena sredstva kretati naviše ili naniže bez potrebe da posedujete sredstvo.

    Ovo pruža prednosti, kao i potencijalni rizik za trgovanje. Postarajte se da razumete osnove CFD trgovanja pre nego što počnete.

    Postoje hiljade CFD tržišta, možete ići kratko ili dugo i moći ćete da oslobodite svoj kapital. Samo treba da otvorite račun za trgovanje, pronađete priliku, zauzmete poziciju i pazite na nju.

    Nastavite da čitate kako biste saznali više.

    

    Koraci za otvaranje CFD naloga

    Prvo i osnovno kod otvaranja CFD naloga jeste da izaberete dobru i pouzdanu platformu, tj. posrednika. Bitno je da imate izloženost željenim tržištima i da data platforma ima potrebne licence za trgovanje.

    Kada to uradite, morate popuniti formulare koje ćete dobiti kako biste napravili nalog. Nakon što date potrebne informacije, čekate na odobrenje. Posrednik će proveriti podatke i ubrzo će Vam odobriti nalog.

    Nakon toga ostaje da preko mejla potvrdite nalog i to je to.

    Preporučujemo Vam da pre pravog trgovanja otvorite demo nalog. Ne samo da demo račun daje trgovcima bolje razumevanje platforme na kojoj planiraju da trguju, već takođe omogućava korisnicima da prikažu rizike koje će morati da podnesu, govori im gde se nalaze u pogledu znanja o trgovanju, i omogućava im da vežbaju svoje veštine trgovanja dok ne budu sigurni.

    Takođe, jako je bitno da znate da koristite stop-loss. Ovo je jedna od najvažnijih strategija koju treba da koristi CFD trgovac.

    Zašto? Pa, jednostavno zato što ako niste u mogućnosti da prekinete narudžbinu kada to rezultira gubitkom, mogli biste da izgubite više nego što ste uložili. Stop-loss je jednostavan način da se ograniči rizik od gubitka kapitala u trgovini.

    Naravno, pre svega ovoga morate odraditi istraživanje i dobro se informisati o trendovima na tržištu.

    Najbolji brokeri za CFD trgovanje

    Prvo i osnovno kod odabira CFD brokera za ovaj vid trgovanja jeste da se uverite da je dati broker iskusan i da mu je CFD veoma dobro poznat.

    Morate se uveriti u kvalitet usluge ali i morate obratiti posebnu pažnju na troškove pri povlačenju novca i ostalim naknadama.

    Na primer, XTB je dobra opcija. Karakterišu ga niske CFD naknade za valutu, akcije/ETF-ovi bez provizije. Tu je i besplatan i brz depozit i povlačenje. Lako i brzo otvaranje računa je takođe benefit.

    Imamo i Capital.com koji takođe ima male troškove pri povlačenju novca kao i trgovanje bez bilo kakvih provizija. Ono što ovog brokera izdvaja jeste i odlična korisnička podrška i podrška putem ćaskanja na zvaničnom vebsajtu.

    Treba pomenuti i KapitalRS jer je naša platforma među najboljim dostupnim platformama za CFD trgovanje u Republici Srbiji. KapitalRS ima podršku tima eksperata sa dokazanim iskustvom u CFD trgovanju.

    Troškovi pri otvaranju naloga ne postoje a naknade pri povlačenju novca ne prelaze okvir novca koji je veći od svega nekoliko procenata.

    Takođe, postoji mogućnost otvaranja demo naloga a u slučaju da Vam nešto nije jasno i da Vam je potrebna pomoć, neko iz tima će uvek biti tu za Vas da pomogne.

    

    Cena otvaranja CFD naloga

    Cena kao cena ne postoji kod otvaranja CFD naloga. Ali, mora se napomenuti da određeni brokeri imaju praksu da naplate otvaranje kroz neke simbolične naknade.

    Svakako, morate znati da za ovo postoje druge vrste troškova.

    Naići ćete na različite CFD naknade kada kupujete i prodajete ugovore za kratkoročne i dugoročne strategije trgovanja.

    Ove naknade će doći u mnogim oblicima, uključujući direktne naknade za svaku trgovinu, troškove zadržavanja i troškove transakcije.

    Spredovi su možda najpoznatiji od CFD naknada, i oni se odnose na razliku između kupovne i prodajne cene (stope ponude i traženja) za trgovinu. Spred je jedan od glavnih načina na koji CFD brokeri ostvaruju prihod za sebe.

    Ova vrsta CFD naknade je pod velikim uticajem nestabilnosti tržišta, gde će veće fluktuacije u ceni obično biti povezane sa širim rasponima kao sredstvom za brokere da pokriju povećanje rizika.

    Dok trgujete ugovorima za razliku, verovatno ćete se suočiti samo sa provizijama i naknadama ako izaberete CFD-ove za akcije i deonice.

    Provizije se obično razlikuju među različitim brokerima i naplaćuju se pri svakoj izvršenoj transakciji, odnosno kada se otvaraju i zatvaraju pozicije.

    Obično postoji minimalna provizija po trgovini, tako da brokeri i dalje mogu da nadoknade svoje gubitke čak i kada klijenti trguju malim obimom. Ovo takođe varira između različitih brokera. Imajte na umu da ako se primenjuje provizija, onda raspon često nije označen ili je nula.

    Naravno, kod nekih brokera postoje i troškovi održavanja naloga na mesečnom nivou.