• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako otvoriti brokerski račun

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Lekturu uradio Shir Lapidot

    Updated 8 mart, 2024.

    Čovek radi na telefonu

    Brokerski nalog je investicioni račun koji se koristi za kupovinu i prodaju hartija od vrednosti kao što su akcije, obveznice, zajednički fondovi, kao i ETF-ovi.

    Možete da otvorite brokerski nalog u nizu licenciranih brokerskih firmi, od skupljih berzanskih brokera sa punom uslugom do online brokera sa popustima i niskim naknadama.

    Novac možete prenositi na i sa svog računa slično bankovnom računu, ali za razliku od banaka, brokerski nalozi daju pristup berzi i drugim investicijama.

    Takođe ćete videti brokerske račune koji se nazivaju oporezivi računi, jer se prihod od ulaganja u okviru brokerskog računa oporezuje kao kapitalni dobitak.

    

    Tipovi brokerskih naloga

    Jasno je da možete zaraditi novac kroz brokerske račune. Sada ćemo proći kroz tipove brokerskih naloga i takođe ćemo otkriti glavne osobine naloga ove vrste.

    Gotovinski nalozi

    Tradicionalni brokerski račun je gotovinski nalog, koji je takođe poznat kao račun tipa 1. Sa gotovinskim računom, morate deponovati punu cenu bilo koje kupovine do datuma poravnanja transakcije.

    Margina

    Ne morate da imate toliko novca pri ruci da biste kupili akcije kada otvorite margina nalog. Margina vam omogućava da pozajmite određene sume novca koristeći gotovinu ili hartije od vrednosti koje su već na računu kao zalog.

    Svaka brokerska firma ima sopstvenu proceduru skrininga kako bi se utvrdilo da li možete da kupujete uz maržu.

    Opcije

    Ako želite da trgujete opcijama, vaš broker će od vas zahtevati da potpišete sporazum o posebnim opcijama koji potvrđuje da razumete rizike povezane sa trgovinskim opcijama ili derivativnim instrumentima.

    Ova praksa je postala uobičajena nakon što su neki klijenti tužili brokere jer su pretrpeli ogromne gubitke prilikom trgovanja opcijama i tvrdili da nisu bili svesni rizika. Ovo štiti brokera od tužbe.

    IRA i penzioni fondovi

    IRA i drugi nalozi na kojima štedite za penziju ponekad vam omogućavaju da trgujete opcijama, ali trgovina marginama uopšte nije dozvoljena. Ova ograničenja služe za vašu zaštitu kako biste izbegli rizik od velikih gubitaka u vašim dugoročnim investicijama koje nikada ne bi trebalo da budu izložene tako visokom nivou rizika.

    Iznos koji možete uplatiti svake godine na sve račune za penzionisanje ograničen je Zakonom o internim prihodima.

    

    Kako otvoriti brokerski nalog

    • Izaberite tip brokerskog naloga Prvi i možda najbitnijiji korak jeste da odredite koji tip brokerskog naloga vam treba. Ovo se određuje mahom na osnovu potreba koje imate. Ako jednostavno želite da investirate za crne dane ili za određeni relativno kratkoročni cilj, i ne želite nužno da vaš novac bude vezan dok ne odete u penziju, tradicionalni brokerski nalog je pravi nalog za vas.
    • Uporedite troškove i potencijalnu zaradu Ovih dana, praktično svi glavni diskontni brokeri nude trgovanje kroz brokereske račune bez provizije. Takođe vam mogu ponuditi popust da bi vas nagradili za određene aktivnosti, kao što je prenos velikog investicionog računa od drugog brokera.
    • Proverite ponude i pogodnosti Nakon toga trebalo bi proveriti ponudu usluga i kakve to pogodnosti nudi institucija u kojoj otvarate svoj nalog.
    • Otvorite nalog Posle toga vam ostaje da otvorite zvaničan nalog i obezbedite pristup sredstvima. To je to, spremni ste za istraživanje tržišta i ulaganja.

    Vredi spomenuti i to da ne postoji ograničenje što se tiče broja brokerskih naloga koje možete da imate ili količine novca koju možete deponovati na nalog koji podleže porezima svake godine. Ne bi trebalo ni da imate troškove otvaranje ove vrste naloga.

    Koji brokerski nalog izabrati?

    Mnogi brokeri omogućavaju da brzo otvorite brokerski račun na mreži i generalno nije potrebno mnogo novca za to. A mnoge brokerske firme dozvoljavaju i da otvorite račun bez početnog depozita. Međutim, moraćete da finansirate račun pre nego što kupite investicije.

    Postoje dve glavne opcije koje zadovoljavaju potrebe većine investitora: online brokeri i robo-savetnici. Oba nude penzione račune i oporezive brokerske račune.

    1. Online brokeri

    Ako želite da kupujete i upravljate investicijama, brokerski račun kod brokera na mreži je za vas.

    Investicioni račun kod brokerske kompanije na mreži omogućava vam da kupujete i prodajete investicije preko veb stranice brokera. Diskontni brokeri nude niz investicija, uključujući akcije, zajedničke fondove i obveznice.

    Upravljani brokerski račun dolazi sa upravljanjem investicijama, bilo od ljudskog savetnika za investicije ili robo-savetnika.

    2. Robo-savetnik

    Robo-savetnik pruža jeftinu alternativu za angažovanje menadžera investicija. Ove kompanije koriste sofisticirane kompjuterske algoritme da biraju i upravljaju Vašim investicijama umesto vas na osnovu vaših ciljeva i vremenskog okvira ulaganja.

    Robo-savetnici će vam verovatno odgovarati ako želite da budete u velikoj meri rasterećeni kada su u pitanju Vaša ulaganja.