• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najbolje strategije da postavite stop-loss nalog uz minimalni rizik

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    Kalkulator i penkalo

    Potrebna Vam je izlazna strategija ako želite da smanjite rizik trgovanja. Nalog za zaustavljanje gubitka je suštinska komponenta te strategije kada trgovina ide i protiv Vas.

    Sa stop-lossom, možete zatvoriti svoju trgovinu kad god se postigne određeni nivo cene.

    Ali, da li postoji način da postavite stop-loss a da uz to ne rizikujete mnogo?

    Odgovor je da.

    

    Šta je stop-loss?

    Kada želite da prodate svoju imovinu pre nego što dostignu određenu cenu, možete da postavite nalog za zaustavljanje gubitka kod svog brokera.

    Ovi nalozi omogućavaju investitoru da ograniči iznos gubitka koji pretrpi na bezbednosnoj poziciji koju drži. Stoga, ako postavite nalog za zaustavljanje gubitka deset procenata ispod cene po kojoj ste kupili investiciju, ukupan iznos novca koji ćete izgubiti biće deset procenata.

    Na primer, ako kupite akcije kompanije X za 25 dolara po akciji, imate opciju da unesete nalog za zaustavljanje gubitka za 22,50 dolara po akciji. Vaš gubitak će biti ograničen na 10% kao rezultat ovoga.

    Međutim, u slučaju da akcije kompanije X padnu na cenu nižu od 22,50 dolara, Vaše akcije će biti prodate po trenutnoj ceni.

    Vaši nivoi zaustavljanja gubitka treba da budu strateški izbor zasnovan na testiranju i vežbanju više metoda. Hajde da prođemo kroz nekoliko primera.

    Hard stop

    Čvrsto zaustavljanje, u kojem jednostavno zaustavljate određeni broj poena od Vaše ulazne cene, jedno je od najjednostavnijih zaustavljanja. Međutim, nema uvek smisla da se teško zaustavite na promenljivom tržištu.

    Zašto biste postavili stop gubitak na isti nivo od 20 poena i na mirnom i na promenljivom tržištu? Na isti način, zašto biste preuzeli sličan rizik od 80 poena na mirnom i promenljivom tržištu?

    Hajde da iskoristimo poređenje između zaustavljanja i kupovine osiguranja da demonstriramo ovaj argument. Bilo da se radi o automobilu, kući, životu itd., rizik koji preuzimate je ono što dovodi do premija osiguranja koje plaćate.

    Zbog svojih rizika (starost, težina, pušenje i holesterol), 60-godišnji pušač sa visokim holesterolom koji ima višak kilograma plaća više za životno osiguranje od 30-godišnjeg nepušača sa prihvatljivim nivoom holesterola.

    

    ATR %

    Pošto je širina stope zasnovana na procentu prosečnog pravog opsega, svaki tip trgovca može da primeni ATR% stop pristup (ATR). ATR je metrika za volatilnost tokom određenog vremenskog okvira.

    Najtipičnije trajanje je 14, što je takođe tipična dužina za oscilatore poput stohastike i indeksa relativne snage (RSI).

    Promenljivije tržište je ono sa većim ATR-om, dok je tržište sa nižim ATR-om manje promenljivo. Možete da se uverite da je Vaše zaustavljanje dinamično i da se adekvatno prilagođava tržišnim situacijama korišćenjem određene proporcije ATR-a.

    Višednevni pristup

    Sving trgovci i trgovci pozicijama su najveći kandidati za korišćenje višednevne strategije high/lov. To je jednostavno i podstiče strpljenje, ali takođe izlaže trgovca prevelikoj opasnosti.

    Stop bi bio postavljen na unapred određenom najnižem nivou dana za dugu poziciju. Vremenski okvir od dva dana je uobičajen. Zaustavljanje bi u ovom slučaju bilo postavljeno na dvodnevnom minimumu (ili odmah ispod njega).

    Trgovac koji ulazi u poziciju blizu vrha velike sveće možda je izabrao loš ulaz, ali, što je još važnije, taj trgovac možda neće želeti da koristi dvodnevni minimum kao strategiju zaustavljanja gubitka jer rizik može biti značajan.

    Najbolje upravljanje rizikom je dobar ulaz. U svakom slučaju, najbolje je izbeći višednevni high/lov stop kada ulazite u poziciju odmah nakon dana sa velikim rasponom.

    Dugoročni trgovci možda žele da koriste nedelje ili čak mesece kao svoje parametre za postavljanje stope. Dvomesečni niski stop je ogroman stop, ali ima smisla za trgovca pozicijama koji napravi samo nekoliko trgovanja godišnje.

    Indikator stop

    Razumna tehnika praćenja zaustavljanja koja funkcioniše u bilo kom vremenskom okviru je indikacija zaustavljanja.

    Cilj je da sačekate dok Vam tržište ne da nagoveštaj slabosti (ili snage, ako ste niski), a zatim izađete. Najveća prednost ove stanice je strpljenje.

    Pošto imate okidač koji izlazi sa tržišta, nećete se uplašiti od dogovora. Nedostatak je veći rizik, baš kao i druge gore pomenute metode. Uvek postoji mogućnost da će se tržište srušiti dok prelazi ispod Vašeg stop okidača.

    Međutim, dugoročno gledano, izbor vrha za izlazak iz Vaše duge pozicije ili dna za izlazak iz kratke pozicije ima više smisla.

    Stop-loss smanjuje rizik od gubljenja novca

    Nalog za zaustavljanje gubitka može se postaviti na isti način kao i svaki drugi nalog. Odabir kupovine ili prodaje biće Vaša prva akcija. Iako će postojati neke varijacije među brokerima, Vaš tiket za narudžbinu trenutno može podrazumevano koristiti uobičajeni tip naloga.

    Pošto je trgovanje uvek igra verovatnoće, svaki trgovac će povremeno napraviti grešku. Da biste pravilno koristili stopove, ključno je da svaki trgovac bude svestan svog jedinstvenog stila trgovanja, ograničenja, predrasuda i navika.