• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 rizika u CFD trgovanju koje morate znati

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    Osoba radi na laptopu

    CFD-ovi su sporazumi formirani u fjučers ugovorima gde se razlika u namirenju vrši putem gotovinskih plaćanja, a ne materijalnom imovinom.

    Kada deponujete samo mali deo celokupnog iznosa koji želite da uložite, CFD-ovi, takođe poznati kao proizvodi sa leveridžom, daju Vam pristup tržištu. Kada su uslovi na tržištu povoljni, možete imati koristi, ali ako tržište ide protiv Vas, mogli biste da pretrpite velike gubitke.

    Nastavite da čitate da biste saznali kako da smanjite potencijalne opasnosti povezane sa CFD trgovinom. Ovo su rizici kojih morate biti svesni ukoliko želite uspešno da trgujete ugovorima za razliku.

    

    Šansa za ogroman profit nosi i rizik gubitka

    Trgovanje sa leveridžom ima prednosti i mane. Ovo je zbog činjenice da, dok se mogući profit može maksimizirati, potencijalni gubici se takođe mogu povećati. Ako trgovina ide protiv Vas, možete izgubiti sve što ste uložili, ako ste maloprodajni klijent.

    Profesionalni klijenti mogu biti primorani da uplate dodatne depozite kako bi pokrili svoje gubitke ako izgube više od svojih početnih ulaganja. Iz tog razloga, ključno je da integrišete alate za upravljanje rizikom u svoje uloge kako biste bili sigurni da se ne izlažete prevelikim količinama opasnosti.

    Da biste izbegli neželjena zaustavljanja, ključno je da se uverite da Vaš račun ima dovoljno novca.

    Ležarina (overnight charges)

    Naknada koja se naziva "naknada za prekonoćno finansiranje" primenjuje se na pozicije koje se drže preko noći.

    Pošto se ovaj trošak naplaćuje na dnevnoj bazi, sledi da što duže držite svoje CFD trgovine otvorene, to će biti veći troškovi finansiranja koje ćete platiti. Postoji korelacija između kamatne stope osnovne imovine i troškova finansiranja.

    Naknada je u suštini plaćanje kamate koje pokriva troškove poluge koju koristite preko noći. Ovo plaćanje pokriva troškove.

    Zatvaranje pozicija

    Ako trgujete na međunarodnom tržištu, do fluktuacija cena i nestabilnosti tržišta može doći nakon redovnog radnog vremena.

    Ovo može dovesti do brzih fluktuacija stanja na Vašem računu. Ako stanje na Vašem računu padne ispod iznosa za zatvaranje i nemate dovoljno novca da pokrijete ove scenarije, postoji šansa da će platforma zatvoriti Vaše pozicije za Vas (kao što je prikazano na platformi).

    Uvek treba da pazite na svoj račun, uplatite više novca ili zatvorite pozicije (ili delove pozicija), po potrebi, kako biste bili sigurni da uvek imate dovoljno novca na svom računu da zadovoljite celokupnu potrebu za marginom.

    Sve informacije o Vašem nalogu, uključujući i procenat zatvaranja, moraju biti dostupne na platformi i Vi ih morate znati.

    Zakoni i kontrola tržišta

    Prilikom kupovine ili prodaje ugovora za razliku (CFD), jedino sredstvo kojim se trguje je ugovor koji je izdao CFD provajder.

    Pored toga, tržište CFD-a nije u potpunosti regulisano, a uspeh brokera obično zavisi od faktora kao što su pouzdanost, koju određuju faktori kao što su dužina vremena u kompaniji, reputacija i finansijsko stanje.

    Ugovori za razliku (CFD) potencijalno mogu biti izloženi i opasnosti od nedostatka likvidnosti.

    

    Loš izbor brokera

    Pre nego što budete mogli da registrujete nalog, skoro sigurno ćete se suočiti sa svojom najvećom preprekom kada imate zadatak da izaberete CFD brokera koji je pouzdan i vredan poverenja.

    Od vitalnog je značaja da se napravi lista CFD brokera i sprovede pozadinsko istraživanje o svakom od njih kako bi se stekao uvid u njihovu poslovnu praksu. Pronalaženje brokera koji nudi povoljne uslove trgovanja je od suštinskog značaja ako želite da smanjite nivo potencijalnih finansijskih gubitaka povezanih sa početkom u trgovačkoj industriji.

    Morate biti svesni sumnjivih poslova koji bi Vam mogli ponuditi lošu ponudu, jer bi mogli pokušati da Vas iskoriste.

    Provera da li je kompanija adekvatno regulisana je nešto što treba da uradite pre nego što otvorite nalog kod CFD brokera.

    Ako broker nema licencu ili nije podložan bilo kakvoj regulativi, nije bezbedno da im posvetite svoj novac. Zbog rasprostranjenosti slučajeva prevare koje su počinili neregulisani brokeri, trebalo bi da proverite da li kompanija ima licencu pre nego što se prijavite.

    Rizikujte, ali pametno

    Ovo bi bili veliki rizici kojih morate biti svesni. Rizici koje ste videli morate držati negde u glavi dok trgujete jer mogu biti presudni faktor što se tiče Vašeg uspeha.

    Naravno, rizikujte ali pametno i uz plan. Uz dobar plan, možete jasno definisati svoje finansijske ciljeve trgovanja umesto da samo trgujete radi toga. Trebalo bi da nastavite da učite o različitim strategijama trgovanja i tržištima na kojima trgujete.

    Ukoliko učite o rizicima, red je da učite i o strategijama koje mogu ublažiti te rizike.