• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Rečnik ključnih CFD termina

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Igor Zagradanin
    Lekturu uradio Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    Rečnik ključnih CFD termina

    Ugovori na razliku ili CFD-ovi su jedan od najpopularnijih finansijskih derivata. U pitanju je ništa drugo do predviđanje u kom pravcu će se cena neke akcije, kripto derivata ili sirovine kretati. Međutim, ovaj vid trejdovanja je veoma različit u odnosu na ono što ste prethodno navikli. Stoga, potrebno je da imate svest o tome koja Vam CFD terminologija treba da biste uspešno trgovali. Sa ovim ciljem, naš tim stručnjaka je pripremio kratak rečnik CFD termina. Polako ih usvajajte i drastično ćete umaćiti greške na početku.

    

    1. Početna margina

    U dosta slučajeva, kupiti jedan ugovor na razliku (CFD) nije toliko isplativo. Recimo da ste otvorili poziciju na akcije kompanije Tesla (TSLA) i da Vam je u interesu da cena poraste. Da, uz kvalitetno istraživanje nije teško uočiti da li će cena pasti ili rasti, ali realnost je da su padovi i porasti neretko veoma mali. Stoga, brokeri su uveli početnu marginu. To je ništa drugo no depozit koji treba da platite, u vidu određenog procenta ukupne cene pozicije. Recimo, ako je poluga na poziciju od $50,000 10:1 (10%), početna margina je $5,000.

    2. Poluga

    Poluga je usluga oslobađanja kupca ugovora od plaćanja pune cene pozicije. Kao što smo već naveli, ovo je najviše zbog malih kretanja u ceni. Zato ima više smisla da kupite 1,000 CFD-ova umesto jednog, a da istovremeno platite kao da ste otvorili poziciju na samo jedan ugovor. Poluga se izražava pomoću razmera (50:1, 20:1, 3:1, itd.). Veoma je bitno razumeti koncept poluge kao takav jer sama usluga snosi određene rizike. Iako možete, u teoriji, da profitirate do beskonačnih cifara, takođe su i Vaši gubici potencijalno neograničeni. Da bi predupredili ove rizike, mnogi brokeri danas nude alate za prevenciju gubitaka.

    3. Algoritamsko trgovanje

    Najbolje strategije za trgovanje CFDovima, koliko god efektne, uvek će imati manu u vidu ljudske pristrasnosti. Jednostavno želite da se pozicija preokrene i stoga je veoma lako prekasno ili prerano zatvoriti je. Algoritamsko trgovanje rešava ovaj problem potpuno isključujući ljudski faktor. Sve aktivnosti vodi poseban algoritam koji pomoću uliva podataka i analize tržišta trguje CFD-ove umesto Vas. Najbolji algoritmi za CFD trejding su ili veoma skupi ili nedostupni javnosti.

    4. Long pozicija

    Jedna od dve pozicije pri kupovini CFD-a. Long atribut znači da predviđate da će cena da raste. Ovo je najsličnije kupovanju akcija. Ako imate iskustva sa tim derivatom, trgovanje CFD-ovima će Vam mnogo lakše pasti. Pri long poziciji je bitno znati da isključuje svaku obavezu posedovanja bilo kog dobra ili sirovine. Na primer, ako ste otvorili long poziciju na Bitkoin derivat (BTC derivat), Vi ćete svakako profitirati od porasta cene, bez da ste prethodno morali da kupite jedan BTC derivat ili više.

    5. Short pozicija

    Antiteza long poziciji, short pozicija je predviđanje pada cene. Padovi su donekle teži za predvideti, zbog njihove suprotnosti kolektivnom cilju. I investitori i kompanije žele da im cena akcije raste, kao i vlasnici kripto derivata da im cena Bitkoin derivata ide na gore. Stoga, generalno se savetuje short samo kada ima jakih indikacija da tržište gubi nadu u tu akciju, sirovinu ili kripto derivat.

    6. Hedžovanje

    Pošto CFD-ovi nose određene rizike, moguće je izgubiti dosta novca ako se cena kreće u pravcu suprotnom od onog kog ste predvideli. Stoga, potrebno je primeniti određenu dozu zaštite. Za ove svrhe je definitivno najbolje hedžovanje, svojevrsno osiguranje. Iako sam pojam zvuči strano, to je ništa drugo do otvaranje pozicije u suprotnom pravcu.

    

    7. Pip

    Pip je ključni deo svakog vodiča o CFD-ovima za početnike i najbolje se definiše kao poslednja cifra u prikazanoj ceni, nezavisno od toga koliko ima decimala. Npr, ako je trenutna cena Apple (APPL) akcije $1024,6789, onda je cifra 9 pip. U ovom slučaju je 1 pip onda $0.0001. Vrednost pipa je prikazana u valuti na koju ste podesili nalog, kao i na valutama koje najčešće koristite.

    8. Stop loss

    Stop-loss je mehanizam za sprečavanje neograničenih gubitaka. Njegova najveća prednost je što ne košta ništa. Brokeri ovo mogu da priušte jer svakako zadržavaju Vaš novac ako ste u gubitku. Može se podesiti na bilo koju cenu i pozicija se automatski zatvori kad se ta cena dostigne.

    9. Overnight fee

    Overnight fees ili troškovi preko noći su male količine novca koje brokeri naplaćuju za pozicije otvorene preko noći. Ovo je čisto da se pokrije poluga (leveridž) koji upotrebljavate preko noći.

    10. Holding rate

    Taksa za posedovanje se i dobija i plaća prilikom transakcija na CFD brokerskim platformama. Na kupovine dobijate iznos, a za prodaje plaćate taksu. Obično je oko 0.001% i naplaćuje se svakog dana u 17h.

    Prednosti CFD-ova

    Kada usvojite gorenavedene termine, moći ćete bez problema da trejdujete i gradite svoj portfolio. Najveća prednost CFD-ova je to što su odličan uvod u svet finansija jer je njihov koncept najlakši za shvatanje. Iako postoje rizici trgovanja CFD-ovima, alati kao što su stop-loss mogu da spreče ozbiljnije posledice. Uvek se informišite o predmetu Vaših ugovora na razliku i nemojte da ulažete više nego što možete da izgubite.