• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Spred klađenje ili CFD-ovi: Šta je bolje za Vas?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    Osoba drži telefon u ruci

    Klađenje na spred i trgovanje CFD-om su marginalni proizvodi i mogu pružiti slične ekonomske koristi kao ulaganja u akcije, indekse, robu i valute.

    Ključna razlika između klađenja na spred i CFD trgovanja je način na koji se oni tretiraju u pogledu oporezivanja. Klađenje na spred je oslobođeno poreza na kapitalnu dobit, dok trgovanje CFD-om zahteva da taj isti porez platite.

    Nastavite da čitate kako biste otkrili još detalja o obe opcije. Na kraju će Vam biti jasnije koja opcija je bolja za Vas.

    

    Kako funkcioniše klađenje na spred?

    Klađenje na spred dozvoljava investitorima da spekulišu o kretanju cena širokog spektra finansijskih instrumenata, kao što su akcije, valute, roba i hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom.

    Drugim rečima, investitor se kladi na osnovu toga da li misli da će tržište porasti ili pasti od trenutka kada je njihova opklada prihvaćena. Oni takođe mogu da biraju koliko žele da rizikuju u svojoj opkladi.

    Promoviše se kao aktivnost bez poreza i provizija koja omogućava investitorima da špekulišu na tržištima bikova i medveda. Sama opklada nije prenosiva ni na koga drugog.

    Kompanije za klađenje na spred iznosa obezbeđuju kupovne i prodajne cene potencijalnim investitorima koji pozicioniraju svoje investicije sa kupovnom cenom ako veruju da tržište raste ili prodajnu cenu ako veruju da će tržište pasti.

    Klađenje na spred, za razliku od tradicionalnog ulaganja, zapravo je oblik klađenja. Za razliku od klađenja sa fiksnim kvotama, za njega nije potreban određeni događaj. Možete zapravo zaključiti opkladu u bilo kom trenutku i odneti kući profit ili ograničiti gubitke.

    Klađenjem na spred ulažete novac za svaki pip u osnovnom sredstvu, dok CFD trgovanje razmenjuje razliku u ceni od početka do kraja ugovorenog ugovora. Ni u jednom slučaju ne posedujete osnovnu imovinu, samo spekulišete o njihovoj vrednosti.

    Kako funkcioniše CFD trgovanje?

    Ugovori za razliku, ili CFD, su derivativni ugovori između investitora i finansijskih institucija u kojima investitori zauzimaju stav o budućoj vrednosti sredstva.

    Slično tome, klađenje na spred omogućava investitorima da plasiraju novac na to da li će tržište rasti ili pasti. Razlike u obračunu između cena na otvaranju i zatvaranju trgovine se izmiruju u gotovini.

    Ne postoji isporuka fizičke robe ili hartija od vrednosti sa CFD-ovima, ali sam ugovor ima prenosivu vrednost dok je na snazi.

    CFD je dakle trgovačka hartija od vrednosti uspostavljena između klijenta i brokera. Oni razmenjuju razliku u početnoj ceni robe i njene vrednosti kada je trgovina gotova.

    Iako CFD-ovi dozvoljavaju investitorima da trguju kretanjem cena fjučersa, oni sami po sebi nisu fjučers ugovori. CFD-ovi nemaju datume isteka koji sadrže unapred određene cene, već se trguju kao i druge hartije od vrednosti po cenama kupovine i prodaje.

    CFD-ovi trguju van berze (OTC) preko mreže brokera koji organizuju tržišnu potražnju i ponudu za CFD-ovima i prave cene u skladu sa tim.

    

    Ključne razlike između CFD trgovanja i spred klađenja

    Klađenje na spred se tehnički smatra kockanjem. Tržišta se kotiraju sa spredovima koji prikazuju cene kupovine i prodaje, pri čemu profit leži u razlici između tržišne cene na kraju trgovine i cene kupovine/prodaje kada ste zauzeli poziciju, pomnoženu sa iznosom udela po poenu.

    Dok je malo drugačiji nagib u trgovanju od CFD-a, ili recimo špekulacije akcijama, klađenje na spred u praksi funkcioniše kao instrument sa visokom polugom, veoma efikasan u porezima koji je sposoban da isporuči prinose u istoj meri kao i CFD-ovi.

    Sa svakim pomeranjem poena u Vašu korist, Vaš prvobitni ulog se još jednom množi, tako da je 10 pomeranja poena = 10x Vaš prvobitni ulog. Isto važi i za poleđinu novčića, pri čemu su gubici neograničeni i višestruki u zavisnosti od toga koliko se pozicija pomerila od kada ste ušli u trgovinu.

    Dakle, za minimalnu izloženost kapitala, trgovci mogu ostvariti i značajne dobitke i gubitke uz klađenje na spred, a sve uz dodatnu prednost što su u većini slučajeva potpuno oslobođeni poreza.

    Iako CFD-ovi mogu u nekim okolnostima da pruže trgovcima veće prinose, bilo bi glupo otpisati klađenje na spred jer je efikasan način generisanja kapitala.

    CFD ili spred klađenje?

    Tačno je da obe opcije koriste istu tehnologiju i na oba postoji širok spektar tržišta na kojima se mogu koristiti. Ali uprkos sličnostima, postoje mnoge razlike između njih.

    CFD-ovi su oni koji nemaju datum isteka, a pošto su oni marginalni proizvod, dnevna naknada se naplaćuje na račun kada se duga pozicija drži preko noći. Kada se pozicije otvaraju i zatvaraju istog dana, na račun se ne obračunava kamata.

    CFD-ovi takođe ispunjavaju uslove za porez na kapitalnu dobit, dok su dobici koji se dobijaju od klađenja na finansijski raspon oslobođeni poreza.

    Premija na opklade na spred je ugrađena u cenu. U klađenju na spred, firma će zaraditi novac nakon naplate raspona ponude koji je širi od onih dostupnih na tržištu, dok će u trgovanju CFD-om firma najčešće naplaćivati fiksni procenat provizije za svaku trgovinu.