• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD spread klađenje vs. dilovanje akcija: Šta je bolje za vas?

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    Žena u profesionalnoj odeći analizira grafikone na laptopu i racunaru u kancelariji

    Čak i ako ste imali minimalne kontakte sa svetom ličnog investiranja, sigurno ste čuli i za akcije i za CFD-ove. Ova dva finansijska instrumenta su daleko najlakša za razumeti, pa stoga i privlače ogroman broj trejdera. Iako su akcije za nijasnu jednostavnije, ne pružaju adekvatan prostor za eksperimentisanje i zaštitu od rizika kao što to čine CFD-ovi sa spread klađenjem.

    Naravno, kada dva instrumenta imaju toliko sličnosti, a opet toliko očiglednih razlika, nije uopšte jednostavno odabrati. Zato će Kapital RS tim pokušati da vam razreši ovu dilemu. Definisaćemo oba pojma, proučiti šta znače, i onda se pozabaviti njihovim razlikama.

    » Pročitajte više o razlikama između CFD i spred klađenja

    

    Šta je spread klađenje?

    Klađenje na spread je poseban derivat koji dopušta trejderima da se klade na to kako će se cena nekog finansijskog instrumenta kretati. Sama opklada se može odnositi na bilo šta—od akcija i sirovina, pa sve do hartija od vrednosti i ETF-ova. Ono što čini spread klađenje posebnim je to što možete da birate koliko ćete da rizikujete. Svako pomeranje u ceni se računa kao jedan "poen" i što se više cena pomeri u pravcu u kom ste želeli, to će vam potencijalni profit biti veći.

    Takođe je interesantno da zarada od spread klađenja ne podleže porezu na kapitalnu dobit jer se zakonski definiše kao bukvalno klađenje. Pošto rizikujete novac, a zapravo ne posedujete instrument na koji se kladite, ne računa se kao klasična kapitalna zarada.

    Međutim, velika mana ovog finansijskog derivata je to što je dostupan samo u Velikoj Britaniji i Irskoj. Investitorima u Srbiji spread klađenje nije dostupno.

    Primer spread klađenja

    Recimo da ste se odlučili za spread klađenje na akcije kompanije Apple (AAPL), koje su u trenutku otvaranja pozicije procenjene na $569.87, i da je margina (marža) 20%, sa vrednošću poena od $10. Šta ovo znači?

    Kao prvo, margina je ovde minimalan novčani iznos koji morate da uplatite svom brokeru. Za ovaj specifičan primer, računaćemo ovako: $569.87 (cena akcije) x $10 (vrednost poena) x %20 (margina) = $1139.74. Kada uplatite ovaj novac, birate u kom pravcu će se kretati cena. Onda, dobijate $10 dolara za svako pomeranje u tom pravcu.

    Dakle, ako ste izabrali long poziciju i cena je porasla na $896.34, to znači da vam broker duguje 326.47 (razlika u cenama) x $10 (vrednost poena) = $3264.7.

    

    Šta je dilovanje akcija?

    Verovatno ste se više susretali sa terminima kao što je investiranje/ulaganje u akcije, i verovatno se pitate u čemu je razlika. Istina je da je nema, osim u činjenici da dileri akcijama preferiraju kratkoročnu zaradu putem day tradinga ili višednevnog držanja neke akcije. Investitor kupuje akcije Apple-a jer očekuje da će narasti u daljoj budućnosti i tako mu doneti zaradu.

    Diler akcija takođe kupuje akcije iste firme, ali da bi iskoristio privremene tržišne prilike. Nije mu bitno šta će se dešavati u budućnosti već isključivo kako da što više uveća svoju zaradu u što kraćem vremenskom periodu. Iako termin nije opšte poznat, velika većina investitora su zapravo dileri akcija.

    Primer dilovanja akcija

    Recimo da ste kupili akcije firme Microsoft (MSFT), bez namere da hedžujete svoju investiciju uz pomoć CFD-a. Cena je bila $200 kad ste je kupili, ali je cena je krenula naglo da skače, dospevši do $432. Ako je odmah prodate, ta akcija se smatra dilovanom i imaćete potencijalnu zaradu od $232.

    3 ključne razlike između klađenja na spread i dilovanja akcija

    Ako niste sigurni za šta da se odlučite, najbolje je da se fokusiramo na razlike između ova dva finansijska instrumenta. Naravno, uvek treba da nađete soluciju koja odgovara vašim ličnim ciljevima, ali ova tri faktora razdvajaju klađenje na spread i dilovanje akcija:

    1. Upotreba poluge i margine

    Akcije ne daju opciju da trgujete na marginu ili da koristite poluge. Koliko košta akcija, toliko morate da platite osobi koja je prodaje. Iako nema olakšica, dilovanje akcija je mnogo manje rizično od spread klađenja. Već ste dali novac i ne možete više od toga da izgubite.

    2. Dostupni instrumenti

    Dilovanje akcija se odnosi isključivo na javno-trgovane kompanije, što je izuzetno limitirajuće ako želite da isprobavate nove stvari. Spread klađenje vam dozvoljava da se kladite na cenu bilo kog finansijskog instrumenta, od kriptovalutnih derivata do zlata.

    3. Pristup drugim tržištima

    Spread klađenje ne iziskuje posedovanje instrumenta na koji se kladite. Stoga, možete se izložiti tržištima i instrumentima iz svih delova sveta. Dok god je javno dostupna cena, klađenje je realna mogućnost.

    Koja je najbolja opcija za vas?

    I dalje niste sigurni šta da izaberete? Hajde da budemo malo određeniji ovaj put:

    • Spread klađenje za vas ako: Volite da rizikujete i želite da koristite alatke poput poluge. Takođe je idealno za istraživanje novih instrumenata i izlaganje novim tržištima. Ne preporučuje se početnicima i onima sa manjim budžetom.
    • Dilovanje akcija je za vas ako: Želite da potencijalno zaradite dugoročno i na lak način. Nema dodatnog zaduživanja, teorijski beskonačnih gubitaka i sličnih pojava. Samo kupite akciju i brzo je preprodate.