• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta je "Price Target" akcije (+ Kako ga protumačiti)

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 28 mart, 2024.

    Finansijski grafikon i analiza

    Price target je možda najlakši način da investitori, kako početnici, tako i veterani, steknu objektivnu sliku o akciji neke kompanije. Analitičari koriste mnoštvo različitih faktora da bi iole precizno odredili kako će se cena kretati. Međutim, da biste koristili price target, potrebno je da se upoznate sa formulom, a i načinima tumačenja iste. Upravo time ćemo se pozabaviti u današnjem blogu. Nastavite da čitate i poboljšajte svoj pristup.

    

    Šta je Price Target?

    Price target je ništa drugo do predviđanje stručnjaka vezano za buduću cenu neke akcije. Odmah uviđamo da postoje dva tima - individualni i prosečni. Individualni price target je pojedinačna analiza napisana od strane jednog stručnjaka dok je prosečna presek ocena više analitičara. Generalno se preporučuje gledanje prosečne ocene, pre svega zbog činjenice da se i analitičarima preference i pristupi podosta razlikuju. Tek kada pronađete analitičara koji vam odgovara, možete da se fokusirate na njihovu analizu bez upliva tuđih pristupa.

    Takođe je važno navesti da price target uvek dolazi uz buy, sell ili hold preporuku. Ako kompanija propada, logično je da ćete gledati kako da pobegnete sa tonućeg broda. Isto tako, investitori mogu da otkriju mnoštvo korisnih i perspektivnih akcija kroz price target analitiku. Pre nego što krenete da trejdujete po price targetima, ključno je da ste upoznati sa svom terminologijom i da znate kako funkcioniše tržište akcija. Ako niste sigurni, pogledajte neki od naših vodiča o trgovanju akcijama za početnike.

    Kako se Računa Price Target Akcije?

    Bitno je istaći da ne postoji jedna "vrhovna" formula za price target od koje proističu sve ostale. Svaki analitičar ima svoj metod, a neki jednostavno i ne žele da otkriju svoje "tajno oružje." Nije neuobičajeno videti ni analitičare kako naplaćuju kurseve u kojima uče polaznike kako zapravo da računaju price target. Generalno, buduća ponuda i potražnja su zajednički element svim formulama, ali su ova dva pristupa daleko najpopularnija:

    Fundamentalna Analiza

    Poznata kao i FA, fundamentalna analiza je posmatranje vrednosti akcije kroz srodne faktore, kao što su stanje u firmi i tržište. Na primer, ako je kompanija X nedavno imala svoj IPO, i ako se bave proizvodnjom telefona, stručnjaci se fokusiraju ne samo na smartphone nišu, već i na ponudu i potražnju u istoj. U igri su i makroekonomski faktori, kao npr. recesija ili potencijalna ekonomska kriza u nekoj od zemalja gde se proizvod sklapa. Ukratko, fundamentalna analiza se fokusira na odlike same kompanije i njeno mesto na tržištu.

    Tehnička Analiza

    Tehnička analiza, iliti TA, se ne fokusira na odlike kompanije čijom akcijom se trguje, već na navike i tendencije kupaca i prodavaca. Umesto da gledaju kakvo je tržište, recimo putničkih aviona, analitičari posmatraju kako se kreću cena i sami trejdovi koji uključuju akciju. Iako TA ne uzima širu sliku u obzir kao FA, može se reći da je dosta detaljnija kada je u pitanju pristup samoj ceni. Tehnički analitičari isto misle da su cena i navike trejdera najbolji način da se predvide buduća dešavanja. Ako se pitate koji je pristup bolji, većina iskusnih investitora preferira oba zarad sticanja šire slike.

    Kako Tumačiti Price Target Akcije

    Iako je uvek "zgodno" saznati nešto novo ili obogatiti potrfolio nekom novom akcijom, glavni cilj price targeta akcije je da vam kaže šta da činite sa tim finansijskim instrumentom. Stoga, uglavnom možemo da imamo jedan od ova dva scenarija:

    • Cena će porasti (buy). Kada se sve uzme u obzir i zaključi se da će cena ići nagore, možemo da smatramo akciju kao dobrog kandidata za kupovinu. Naravno, ovde zavisi koliko tačno analitičar misli da će porasti i kako se uklapa sa vašom postojećom trading strategijom.
    • Cena će pasti (sell). Ako posedujete akciju koja ima negativan price target, bolje je prodati je što pre, čak ako je cena ispod tržišne vrednosti. Brzo delovanje na ovaj način je ključno, posebno ako niste primenili CFD hedžovanje kao zaštitu.

    Međutim, iako price target može da vam kaže dosta toga, to nije preporuka za investiranje već samo posmatranje budućnosti kroz analitičku prizmu. Ljudi već decenijama rade na modelima i algoritmima koji bi možda mogli da nas učine boljim investitorima. I do sada, nismo uspeli da otkrijemo nešto istinski revolucionarno. Ne uzimajte price target zdravo za gotovo. Čak i usled najmanje promene, target koji je do juče bio tačan može da postane beskoristan. Budite pažljivi.

    Zaključak

    Iako price target akcije deluje kao svemoćno oružje, to je zapravo samo subjektivno mišljenje jednog ili više analitičara. Umesto da posmatramo ovaj broj kao tačnu sliku budućnosti, bolje je gledati kao sliku toga kako tržište posmatra neku akciju u određenom trenutku. Bear i bull tržište mogu dosta toga da promene.