• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 Najboljih Finansijskih Instrumenata za Investiranje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 18 mart, 2024.

    5 Najboljih Finansijskih Instrumenata za Investiranje u 2022

    Kada su u pitanju lične investicije, danas imamo više opcija, oruđa i resursa nego ikada pre. Nisu nam više potrebni brokeri koji papreno naplaćuju svoje usluge. Uz pomoć onlajn brokerskih platformi, svi mogu da uvećaju svoj novac uz adekvatnu pripremu i primenu strategija.

    Međutim, početnici neretko nisu sigurni u koje finansijske instrumente investirati. Naravno, odgovor pre svega zavisi od vašeg budžeta, predznanja i voljnosti da uložite vremena, ali stručnjaci se generalno slažu da postoji nekoliko opcija koje svakome mogu da odgovaraju.

    U današnjem blogu ćemo se susresti sa 5 najboljih finansijskih istrumenata za investiranje u 2023.

    

    1. CFDovi

    Ugovori na razliku, iliti CFDovi, su finansijski instrument koji odlikuje nedostatak uobičajenog rizika. Naravno, gubici su itekako mogući, ali su umanjeni zbog činjenice da investitor zapravo ne poseduje akciju, sirovinu ili kriptovalutu na koju se CFD odnosi.

    CFD je ništa drugo no "klađenje" na to da li će cena nečega porasti (long pozicija) ili pasti (short pozicija) u određenom vremenskom roku. Ako pogodite pravac u kome će se cena kretati, CFD broker vam isplaćuje razliku u ceni. Ako promašite, vi plaćate razliku.

    Iako je tehnički moguće imati beskonačne gubitke, jednostavna oruđa poput stop-lossa mogu da vas zaštite od uništenja portfolio. Možda najbolja stvar vezana za CFDove je to što mogu da se odnose na bilo šta. Interesuje vas tržište metala?

    Nikakav problem, možete kupiti CFD na metal, platinu, čelik i još mnogo toga. Takođe, postoji bezbroj profitabilnih CFD trading strategija za smanjenje gubitaka.

    2. Kriptovalute

    Najnovija opcija od svih na ovoj listi, kriptovalute vuku poreklo od Bitkoina. Čovek pod alijasom Satoši Nakamoto je pokrenuo ovu digitalnu valutu 2010., sa vizijom da postane temelj decentralizovanog finansijskog sistema koji će svima koristiti.

    Međutim, Bitkoin je ubrzo postao neefikasan i spor prilikom transakcija u poređenju sa kasnijim altcoin-ima. Ethereum, Ripple, Cardano, Litecoin i Dogecoin su doživeli drastične poraste u ceni tokom pandemije, a i zbog prisustva investitora na platformama poput Fejsbuka i Instagrama.

    Nažalost, kriptovalute nose i određen nivo rizika. Veoma su spekulativne, a i postoji dosta prevara zbog same činjenice da dosta ljudi ne razume kako sve funkcioniše. Budite pažljivi i investirajte isključivo u provere projekte.

    3. ETFovi

    Prednost akcija je to što je veoma lako kupiti ili prodati ih, naročito ako učestujete u aktivnom tržištu. Prednost indeksa je to što ne može jedan faktor da im drastično snizi cenu. ETF-ovi su ono što se dobija kad se spoje odlike ova dva finansijska instrumenta.

    Poputa akcija, mogućete je trgovati ETF-ovima na berzi. Isto tako, nisu skloni naglim padovima cene zbog činjenice što oslikavaju vrednost stvarnih indeksa.

    Npr. S&P500 ETF vam daje mogućnost da profitirate od ovog popularnog indeksa, bez krupnijih rizika koje indeks fondovi nose sa sobom. Umesto holdovanja, možete prodati ETF nekome drugome i profitirati u odnosu na prvobitnu kupovinu.

    

    4. Indeksi

    Indeks fondovi su definitivno najstabilniji oblik investiranja, posebno na duže staze. Oni mogu biti i ETF-ovi i mutual fondovi i karakteriše ih to što im je vrednost zbir vrednosti akcija kompanija unutar indeksa.

    Npr., nemački DAX40 sadrži 40 najvećih nemačkih kompanija. Najveća prednost indeksa je to što oni uvek beleže rast na duže staze, što je slučaj sa S&P500, NASDAQ100, DJIA i ostalim popularnim opcijama. Oni daju investitorima mogućnost da poseduju mali deo profitabilnih kompanija, čije akcije uglavnom imaju nepristupačne cene.

    Dosta penzionih fondova ulaže u indekse pre svega zbog male stope rizika. Kada je u okviru indeksa 100+ kompanija, propast jedne ili dve će se jedna osetiti od strane vlasnika indeksa. Takođe, najbolji ETFovi za CFD trgovanje dodatno smanjuju rizik.

    5. Akcije

    Najstariji i najjednostavniji finansijskih instrument od svih na ovoj listi. Kupovinom akcije, vi tehnički postajete suvlasnik te kompanije. Ako recimo kompanija X odluči da ponudi svoje akcije na berzi i bude ih 100,000, posedovanjem jedne, vi ste vlasnik 0.001 te kompanije.

    Onaj ko poseduje više od 50.00% se smatra većinskim vlasnikom. Ako nema većinskog vlasnika, onda svaka akcija vredi jedan glas. Ovo omogućava investitorima pristup funkcionisanju same kompanije čiji su suvlasnik.

    Držanjem određene akcije duži vremenski period možete profitirati od rasta. Međutim, i padovi u ceni su veoma česti, što dovodi investitore u dilemu između prodaje i strpljenja. Akcije su generalno rizične, stoga bi smo vam preporučili da počnete sa CFDovima.

    Zaključak

    Nadamo se da smo vam pomogli prilikom pronalaženja odgovora na pitanje "koji su najbolji finansijski instrumenti za investiranje." Svaka od navedenih opcija ima svoje prednosti i mane, iako konačan izbor zavisi od vaših namera i preferenci.

    Ono što je sigurno je da je potrebno da se dobro upoznate sa materijom pre nego što stupite u tržište. Srećno, KapitalRS vam želi uspeh.