• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 Najboljih CFD Indeksa za Investiranje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    5 Najboljih CFD Indeksa za Investiranje u 2022

    Indeksi su jedan od retkih finansijskih instrumenata čija popularnost kao da nikada ne jenjava. Bilo da su u pitanju početnici ili iskusni investitori, dosta ljudi smatra indekse jednim od najboljih izbora za dugoročne investicione strategije. Međutim, posedovati deo indeksa nosi sa sobom i rizik, kao i kada posedujete akcije neke kompanije. Stoga, CFD indeksi na neki način ukljanjaju taj rizik, a ipak vam dopuštaju da iskusite indeksno tržište. U današnjem blogu ćemo proučiti 5 najboljih CFD indeksa u 2023. godini. Saznaćete njihove karakteristike, istoriju i skorašnje učinke.

    

    1. FTSE 100

    Financial Times Stock Exchange 100 indeks je nesumnjivo najpopularniji CFD indeks koji se odnosi na britansko tržište. Sačinjavaju ga 100 najvećih kompanija na Londonskoj berzi, ali samo ako posmatramo market capitalization. Važno je navesti da je ovaj indeks dosta "naklonjen" kompanijama sa floating akcijama i podložan je promenama i variranjima.

    Tokom 2022. godine, FTSE 100 je zabeležio pad od 0.62% u odnosu na prethodnu godinu, ali njegova volatilnost ga čini jednim od najboljih indeks CFDovima koje investitori danas mogu da kupe. Uprkos svemu, 2021. je donela godišnji razvoj od 14.30%.

    2. NASDAQ 100

    Još jedan indeks sačinjen po principu tržišne kapitalizacije, NASDAQ100 sadrži 102 deonica koje izdaju najvećih 101 kompanija na Nasdaq berzi. Zanimljivo je to što uopšte ne sadrži kompanije koje se bave finansijama - ovo je rezervisano za NASDAQ Financial-100 indeks, takođe popularan među investitorima. U proteklih godinu dana, ^NDX je doživeo pad od 23.76% posto, čineći ga idealnim kandidatom za long CFD pozicije u daljoj budućnosti.

    Međutim, ne očekujte da će trenutna svetska kriza brzo nestati. Analitičari veruju da će Američke kompanije sa NASDAQ nastaviti da trpe posledica situacija kao što su pandemija i rat u Ukrajini. Volume će, doduše uvek biti na strani NDX-a jer je ipak u pitanju najpopularniji CFD indeksa. Adekvatan pristup iziskuje poznavanje tržišta, a i samog funkcionisanja NASDAQ berze.

    3. DOW30 (DJIA)

    Dow Jones Industrial Average, iliti DOW30, je indeks koji sadrži 30 kompanija na raznim američkim berzama. Za razliku od prethodna dva indeks CFDa na ovoj listi, DJIA gleda cenu pojedinačne akcije, a ne market capitalization. Ovo čini DOW30 jednim od najkonstantnijih i najpozdanijih finansijskih instrumenata. Verovali ili ne, ovaj indeks je napravljen davne 1885., a od 1900. je doživeo porast od neverovatnih 10,000%.

    Nosi ime Industrial Average jer su krajem 19og veka tržištem dominirale kompanije koje su se pretežno bavile teškom industrijom. Trenutno, DJIA održava S&P Dow Jones Indices, koja takođe pod kontrolom ima i S&P500. Takođe je zanimljivo da su kompanije birane putem glasanja glavnog komiteta firme koje upravlja indeksom. U odnosu na ovaj period prošle godine, zabeležen je pad od ~15%, ali i dalje smatramo da je ovaj CFD dosta dobra long opcija.

    

    4. DAX40

    Udaljivši se malo od dominantnog američkog tržišta, DAX40 predstavlja idealan izbor za CFD trejdere pre svega zbog poznatosti tržišta. Nemačka ekonomska politika drastičko utiče na celu Evrozonu, što nas dovodi do zaključka i nije toliko teško predvideti potencijalne promene u vrednosti DAX40 indeks CFDa. Sam indeks sadrži 40 najvećih nemačkih kompanija, poređanih po kriterijumu total returnsa. Stoga, možemo videti kompanije kao što su Adidas, Allianz, Mercedes-Benz i mnoga druga velika imena.

    Možda vam je DAX40 poznatiji kao DAX30. Međutim, promena se desila 2020, kao posledica skandala sa firmom Wirecard, koja je proneverila 2 milijarde evra. Da bi se smanjio efekat ovakvih incidenata po investitore, indeks je proširen. Iako postoji pad od 20.39% u odnosu na 2021., nesumnjivo je u pitanju posledica šire ekonomske krize.

    5. S&P 500

    Standard and Poor's 500 je posle NASDAQ100-a najpopularniji CFD indeks na globalnom tržištu. Sačinjava ga 500 kompanija koje su "ubačene" po principima free-floata i tržišne kapitalizacije. Ovo ga S&P500 posebnim, jer je jedan od retkih indeksa na koje utiču dva različita organizaciona kriterijuma. U pitanju je top-heavy indeks, gde 9 kompanija (Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Amazon, Bershire Hathaway, J&J, UnitedHealth i ExxonMobil) drži 27.9 vrednosti celokupnog indeksa.

    Baš kao i DJIA, svih 500 kompanija bira komitet i svako uvršćavanje mora da se susretne sa odobravanjem većine. Nije čudan pad od 16.20% u odnosu na prošlu godinu, jer tekuća ekonomska kriza utiče na skoro svako tržište. Međutim, raznoliki potezi velikih devet kompanija mogu da dovedu do interesantnih promena u bližoj budućnosti. Možda i naš omiljen CFD indeks.

    Zaključak

    Koji god indeks sa naše liste da izaberete, uvereni smo da će vam poslužiti kao odlićan uvod u svet CFDova. Pre nego što se upustite u trgovanje, potrudite se da saznate sve o tržištu koje indeks obuhvata, kao i o najvećim kompanijama koje ga sačinjavaju. Za sve ostalo, tu je KapitalRS tim.