• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Top 5 CFDova sirovina na koje treba obratiti pažnju u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Kukuruz

    Po mnogim CFD stručnjacima, sirovine su najbolja dugoročna investicija, posebno tokom ekonomskih kriza kao što je ova sada. Odlikuje ih činjenica da su ovo materijali i proizvodi koji su uvek potrebni, širom sveta. Generalno, analitičari dele CFDove sirovina na CFDove metala, energetskih i poljoprivrednih sirovina. Ako se orijentišete po ovoj podeli, možete lakše da savladate pojedinačna tržišta i naučite da baratate CFDovima na prosečnu cenu te sirovine, a i na pojedinačne kompanije. U današnjem blogu ćemo se osvrnuti na top 5 CFDova sirovina za investiranje u 2022.

    

    1. Cotton

    Od svih sirovina na koje možete kupiti CFD, pamuk je možda i najnužnija za sve ljude na planeti. Ne samo da se od njega pravi odeća, već je imao ogromnu ulogu u ekonomskom smislu kao prva biljka koja se uzgajala isključivo zarad profita u Americi. Cena pamuka se računa po 50,000 funti i po jednoj funti. Pomeranja se uglavnom beleže u intervalima od $0.001 po funti ili $5 po punom ugovoru (50,000 funti). Prednost trgovanja CFDovima pamuka je to što je moguće naći prodavce i kupce na više različitih berzi i tržišta.

    Neki bi takođe rekli da je pamuk idealan za CFDove zbog svoje volatilnosti. Posle početka pandemija, cena je samo počela da raste i nije sve do leta 2021. Usledio je blagi skok usled rata u Ukrajini, ali su evropske zemlje uspele da nađu alternativne kanale snabdevanja.

    2. Crude Oil

    Ako vas interesuju najbolji CFDovi za energetiku u 2022, sirova nafta je odličan početak. Još bolje, ovo je dobra prilika za sve one koje interesuju kratkoročni dobici. Kao i uvek, tržište sirove nafte je nestabilno, ali više nego ikad zbog geopolitičkih prilika. Postoje razni proizvođači, trgovci i brokeri na tržištu, ali glavni parametri koji se gledaju su cene Brent i WTI sirove nafte. Ali u čemu je razlika?

    Brent Crude Oil se odnosi na naftu koja je crpljena bilo gde u Brent Kompleksu, koji obuhvata severno more i označava cenu nafte na Intercontinental Exchange-u (ICE). Pošto se proizvodnja u ovom predelu smanjila vremenom, druge vrste nafte, kao što su Oseberg, Troll, i Ekofisk su dodate pod brent klasifikaciju. Kao antitezu Brentu imamo West Texas Intermediate, iliti WTI. Ova nafta je po pravilu lakša i ima u sebi manje sumpora. Generalno se smatra parametrom za cenu nafte na NYMEX berzi.

    3. Gold

    Već hiljadama godina, nezavisno od civilizacije ili kulture, zlato predstavlja simbol bogatstva i raskoši. Kao takvo je uvek traženo i zato nije ni čudo što su CFDovi na zlato popularniji nego ikada. Verovali ili ne, zlato se dosta koristi u industriji. Kao čvrst metal i dobar provodnik, ima svoje primene u medicini, autoindustriji, vojsci i mnogim drugim granama proizvodnje. Naravno, ogroman deo zlata se koristi u elektronici zbog izrade čipova. Stoga, ovaj plemenit metal će uvek biti tražen i cenjen.

    Međutim, poseduje određene odlike sa kojima bi se vredelo upoznati pre nego što počnete da trgujete CFDovima zlata. Cena ne zavisi od ponude i potražnje već od toga kakvim tržište trgovci smatraju. Većina zlata u opticaju je u postojećim zalihama, stoga su fluktuacije velike.

    

    4. Natural Gas

    Osim CFDova, trgovanje zemnim gasom se vrši i na tržištu futures-a i opcija. Pošto je veoma teško trgovati fizičkim količinama over sirovine, investitori spekulišu oko promena cene zlata. Tako i vi možete da izvučete finansijsku dobit, naročito ako se osigurate oruđima poput stop-lossa. Kao i svi energetski resursi, zemni gas se sklon volatilnom ponašanju. Situacije u zemljama koje proizvode i prenose gas mogu u mnogo čemu da utiču na cenu.

    Na primer, rat u Ukrajini je doveo u pitanje rusko snabdevanje Evrope zemnim gasom. Ovo je odmah potom uplelo Nigeriju i bliskoistočne zemlje kao potencijalne snabdevače u budućnosti. Gas se koristi za grejanje, kuvanje i struju i stoga će uvek biti korišćen, makar u zemljama u razvoju.

    5. Wheat

    Retko koja "meka" sirovina izaziva onoliko pažnje koliko CFDovi pšenice. Bilo da je u pitanju sveukupna cena po meri težine ili CFD na akcije neke poljoprivredne kompanije, pšenica se dosta dobro kombinuje sa kratkoročnim strategije. Mnoge zemlje je uvoze, pa zato geopolitika i tržište stranih valuta mogu drastično da poremete stvari. Investitori generalno koriste pšenicu kao hedge protiv slabog dolara i inflacije.

    Kada uzmemo u obzir i porast svetske populacije, ponuda sve teže i teže prati potražnju. Zato analitičari preporuču dugoročne CFDove na cenu pšenica i akcije vezane za ovo tržište. Kao osnovno sredstvo ljudske ishrane, ne može se izbeći.

    Zaključak

    Bilo da se odlučite za metale poput zlata ili ipak za poljoprivredni deo tržišta, sasvim je moguće doživeti uspeh. Međutim, nije realno očekivati ogromne profite preko noći. Na kraju krajeva, presudni faktori su i vaš početni kapital, kao i vreme koje ste uložili u upoznavanju sa materijom. Takođe su popularni i CFDovi na sirovine kao što su soja, kafa i bakar. Mnogi CFD trejderi diversifikuju svoj portfolio na ovaj način. Ako imate još neka pitanja, KapitalRS tim vam je na raspolaganju.