• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Brent sirova nafta ili WTI nafta: Šta je najbolje za CFD trgovanje u 2024.?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 8 mart, 2024.

     Slika sa natpisom WTi nafte

    U poslednja dva meseca došlo je do dosta neizvesnosti na međunarodnim tržištima sirove nafte. To je zato što je sukob u Ukrajini učinio stvari manje jasnim, a razni trgovci razmatraju mogućnost uvođenja novog paketa sankcija Rusiji.

    Posle Saudijske Arabije, Rusija je drugi najveći izvoznik sirove nafte u svetu.

    U prvom mesecu rata, razlika između međunarodnog standarda Brent i američkog standarda West Texas Intermediate (WTI) porasla je na najviši nivo od aprila 2020.

    

    Razlike između vrsta sirove nafte

    Za investitore i trgovce koji tek počinju, bitno pitanje je koja je razlika između Brenta i WTI-a.

    Brent i WTI su dva najveća tržišta nafte na svetu. Sirova nafta Brent dolazi iz Severnog mora, dok WTI dolazi iz Sjedinjenih Država, uglavnom iz Teksasa.

    Brent je mešavina sirove nafte visokog kvaliteta koja je lagana i slatka. To znači da nije mnogo gusto i ima malu količinu sumpora.

    Cene Brenta čine oko dve trećine svetskih cena nafte, a cene nafte proizvedene u drugim delovima Evrope, Bliskog istoka i Afrike razlikuju se od cena Brenta zbog načina na koji se proizvodi.

    Kako se trgovci odlučuju između WTI i Brent?

    Nafta WTI iz SAD je lakša i slađa od Brenta jer ima još manje sumpora. Ali cena Brent sirove je viša od cene WTI sirove.

    To je zato što će zalihe Brenta biti dugoročno ograničene jer su naftna polja u Severnom moru iscrpljena. S druge strane, proizvodnja nafte u Severnoj Americi porasla je iz škriljaca i naftnog peska, a SAD su postale veliki izvoznik.

    Brent sirova nafta

    Brent je naziv za relativno laku sirovu naftu koja se proizvodi mešanjem sirove nafte sa 19 naftnih polja u Severnom moru. Brent sirova je jedna od tri glavna merila za cene sirove nafte po barelu.

    Druga dva su West Texas Intermediate (WTI) iz Severne Amerike i Dubai Crude iz Persijskog zaliva. Brent je takođe naziv naftnog polja u Severnom moru, u blizini Škotske. Pronađen je 1971. godine, a proizvodnja nafte počela je 1976. godine.

    West Texas Intermediate sirova nafta

    West Texas Intermediate (WTI) je lagana, slatka sirova nafta koja se koristi kao merilo za cene nafte širom sveta.

    Dolazi uglavnom iz unutrašnjosti Teksasa. Jedno je od najboljih ulja na svetu i lako se rafiniše.

    Većina nafte dolazi iz Teksasa. Nafta zatim ide kroz cevovode do Srednjeg zapada i Meksičkog zaliva, gde se čisti. Kušing, Oklahoma, je mesto gde se odvija najveći deo fizičke razmene i poravnanja cena za WTI.

    

    CFD trgovanje sirovom naftom

    Sirova nafta je sirovina kojom se najviše trguje širom sveta. Neki trgovci su zainteresovani za naftu jer je to tržište koje može biti veoma nestabilno. Kada mesta ili ekonomije nisu stabilni, cena nafte često raste i pada, što može biti dobra stvar za trgovce koji znaju šta rade.

    CFD-ovi na naftu su jedan od najčešćih načina da se kladite na cenu nafte. Ugovori za razliku (CFD) su derivativni proizvodi koji Vam omogućavaju da trgujete promenama u ceni osnovne imovine, kao što je sirova nafta, bez potrebe da je kupujete po njenoj spot ceni.

    Kada trgujete CFD-ovima, saglasni ste da trgujete razliku u ceni između otvaranja pozicije i zatvaranja. Poslednjih godina tržište nafte je bilo veoma nestabilno, tako da bi ovo moglo da zaradi ili izgubi novac.

    Da biste trgovali CFD-ovima na sirovu naftu, morate da koristite leveridž. Da biste otvorili poziciju, trgovci treba da polože samo mali deo pune vrednosti trgovine, što se zove depozit.

    Ovo Vam daje veći pristup tržištu nafte i može Vam pomoći da zaradite više novca. Ali ovo Vas takođe stavlja u veći rizik i može dovesti do gubitka novca kada trgujete.

    No, zbog trenutnih dešavanja u svetu, kako ekonomskih tako i političkih, možda je i najbolja opcija staviti karte na Brent sirovu naftu. Ipak ta nafta sačinjava ⅔ svetskog tržišta i samim tim diktira cenu jače nego konkurencija.

    Naravno, imajte u vidu da ekonomske, sociološke, a i političke okolnosti mogu poslati cenu ove nafte u nebesa. Ali, mogu je i vratiti nazad. Stoga, pažljivo ulažite.

    

    Saveti eksperata

    Hajde da prođemo kroz par saveta eksperata koje možete primeniti kada počnete trgovati ugovorima za razliku na sirovu naftu.

    Zlatno pravilo je da ne ulažete više nego što možete priuštiti da izgubite.

    Zapamtite, ona količina novca koju možete baciti a da Vas ne to ne zaboli finansijski je količina koju valja ulagati.

    Deonica ili firma koja je u prošlosti beležila uspehe ne garantuje isto i u budućnosti.

    Svima se desi dobra serija, ali to ne znači da ne može da se desi i loš scenario. Tako je i sa cenama nafte. Setite se dana pandemije i cene nafte na svetskom tržištu tada kada smo svi bili primorani na izolaciju. Uzmite svaki bitan faktor u obzir pa tek onda ulažite.

    Ko reskira, taj profitira.

    Zapamtite, bez rizika nema uspeha. Ali, morate prvo biti sigurni u to koliko ste spremni da rizikujete i koliko novca možete priuštiti da izgubite a da ne napravite značajnu štetu sebi. Samokontrola i disciplina su ključne stvari u ovom slučaju.

    Zaključak

    CFD trgovanje kao takvo jeste prognoziranje. Uz to je ovakav finansijski derivat pod leveridžom što znači da profit jeste uvećan značajno kada pogodite tačno nešto, ali to znači i da gubitak može biti ozbiljniji ukoliko napravite grešku.

    Nafta, uključujući i WTI i Brent, je sirovina koja je jako bitna svetskim centrima moći i samim tim je ovo privlačna opcija za trgovanje ali kao takva je podložna promenama. Imajte to u vidu pre nego što krenete u CFD trgovanje sirovom naftom.