• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Uloga sirove nafte u Vojvodini i njeno trenutno stanje (2024)

    Najveći broj nalazišta sirove nafte u Srbiji nalazi se u Vojvodini.

    a woman with long hair wearing a pink shirt
    Napisao Mila Milojević
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 26 april, 2024.

    a silhouette of an oil pump against a blue sky

    Čak 63 od 67 eksploatacionih polja sirove nafte i gasa se nalazi u Vojvodini. Za nju se vezuje i veliki deo relativno kratke istorije naftne industrije u Srbiji, koja broji tek preko 70 godina.

    Vojvođanska sirova nafta je izuzetno značajna za ekonomiju Srbije jer čini veliki deo njenog bruto domaćeg proizvoda. Uprkos tome, mišljenja stručnjaka o dešavanjima u ovoj industriji i njenoj budućnosti su podeljena.

    Nastavi sa čitanjem ovog bloga i saznaj kakvim rezervama nafte raspolaže Srbija i šta će se desiti ukoliko one presuše.

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što NE OMOGUĆAVA kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i NE treba ih smatrati savetima.

    

    Istorija i uloga sirove nafte u Vojvodini

    Prvu istražnu bušotinu u Vojvodini postavili su Nemci još za vreme Drugog svetskog rata. Započeli su istraživanja 1944. godine u blizini sela Velika Greda, ali nikada nisu stigli do same eksploatacije.

    Čekalo se na 1952. godinu da sirova nafta prvi put poteče u Vojvodini. Prva funkcionalna bušotina je nikla u Jermenovcima (Južnobanatski okrug), a komercijalna eksploatacija počinje 1956. godine.

    Razvoj naftne industrije u Srbiji

    S razvojem naftne industrije, država počinje da izdvaja sredstva za istraživanje, investicije i školovanje kadra.

    Prvi uticaji eksploatacije sirove nafte kreću da se odražavaju na region sedamdesetih i osamdesetih godina. Grade se rafinerije u Odžacima, Pančevu, Elemiru i Kikindi i otvara se veliki broj radnih mesta.

    Proizvodnja sirove nafte u Vojvodini dostiže vrhunac 1982. godine, kada je dobijeno rekordnih 1,3 miliona tona na godišnjem nivou.

    Od tada kreće da se beleži konstantan pad, da bi 2008. godine ruski Gazprom Njeft preuzeo većinu vlasništva NIS-a.

    Ekološka svest

    Deo Vojvođana oduvek je negodovao na eksploataciju sirove nafte, a osamdesetih godina prošlog veka došlo je i do protesta protiv rafinerije u Pančevu.

    Sada je ekološka svest na višem nivou, te su i regulative strože. Naftna industrija Srbije je danas pionir među domaćim preduzećima u podnošenju izveštaja o održivom razvoju.

    

    Trenutno stanje proizvodnje sirove nafte u Vojvodini

    Proizvodnja nafte u Republici Srbiji odvija se na 870 naftnih i 69 gasnih bušotina. Odluka o utvrđivanju Energetskog bilansa Republike Srbije za 2024. godinu predviđa da će proizvodnja domaće sirove nafte dostići 811 hiljada tona, što iznosi 23% količine koju troši Republika Srbija.

    Najveći deo tog profita zasnovan je na uvozu i izvozu. Naftna industrija Srbije je 2022. godine generisala 2,9% poslovnih prihoda i 7,5% ukupnog dobitka privrede.

    Ti prihodi bi mogli biti i veći da rudna renta koju NIS plaća državi ne iznosi svega 3%, što je manje u odnosu na druge države.

    Pregled proizvodnje i profita po godinama

    Godina Proizvodnja Profit
    2022. godina 807 hiljada tona 92,4 milijarde RSD
    2023. godina 830 hiljada tona 44,2 milijarde RSD

    Ekološki problemi

    Građani koji žive u okolini Palićkog jezera su 2020. godine protestovali zbog probnih bušotina.

    Naime, ekološki aktivisti optužili su NIS da truje površinske i podzemne vode na poljima Kikinda Istok, Crna Bara Jug i Vojvoda Stepa. Za ovo krive tehniku hidrauličkog frakturiranja, kojom se služi NIS.

    Ipak, iz NIS-a navode da su usvojili HSE politiku, da prečišćavaju otpadne vode do zahtevanog kvaliteta i da se proizvodno-tehnološki procesi konstantno unapređuju.

    » Saznaj šta su Brent sirova nafta i WTI nafta, i koja je bolja za CFD trgovanje u 2024.

    Budućnost sirove nafte u Vojvodini

    Prema izveštaju Energetske zajednice, Srbija je 2020. eksploatacijom domaće sirove nafte zadovoljila svega 25% svojih potreba. Za tekuću godinu se procenjuje još niži udeo.

    Mišljenja su podeljena o pitanju iscrpljenosti domaćih rezervi nafte. Jedni prihvataju tu mogućnost, pozivajući se na ubrzanu eksploataciju od 2008. godine.

    S druge strane, poslovni podaci NIS-a o istraživanju i razvoju za 2023. godinu govore drugačije. Naime, pokrenut je projekat analize geologije i razrade ležišta Kikinda, Velebit, Mokrin i Palić, što znači da rezervi još uvek ima, samo ne znamo u kojoj tačno količini.

    » Pojašnjavamo kako trgovati Brent sirovom naftom i šta sve treba uzeti u obzir

    Mišljenja stručnjaka

    Da nafte ima veruje i geolog i bivši zaposleni NIS-a, Aca Udicki. On procenjuje da u Srednjem Banatu postoje nalazišta sirove nafte. Iz njih bi Srbija mogla da dobija minimum 100-150 tona nafte dnevno, sa pet puta manjim uticajem na životnu sredinu. 

    Ipak, domaća proizvodnja je u opadanju. U slučaju nastavka tog trenda, može doći do toga da eksploatacija nafte u Srbiji više ne bude ekonomski isplativa. U tom slučaju bi trebalo da se pripremimo na gašenje tog sektora, upozorava Udicki.

    S druge strane, Zvezdan Kalmariz iz Centra za ekologiju i održiv razvoj ima malo drugačiji pristup problemu naftnih rezervi. Veruje da se treba odreći daljeg razvoja zavisnosti od fosilnih goriva i zalaže se za nalaženje alternativnih izvora energije za korišćenje u saobraćaju.

    » Trejderi otkrivaju: Kako prepoznati kada je tržište nafte na vrhuncu?

    Iz dubina do dividendi: Vojvođanska nafta u savremenom dobu

    Prvi, posleratni istraživači nafte u Vojvodini nesumnjivo su slutili koliko bi razvoj naftne industrije doprineo ekonomiji zemlje. Danas, istražna bušenja prate modernizacija proizvodnje i razvoj svesti o uticaju na životnu sredinu.

    Neophodan je odgovoran i informisan pristup ne samo onih koji se direktno bave proizvodnjom i istraživanjem, već i onih koji ulažu u ovaj sektor. Kapital RS će vam pružiti detaljne analize na svetskom nivou, mišljenja stručnjaka i smernice za investicije u Srbiji, uključujući i naftni sektor.