• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Investiranje u naftu: Kako trgovati Brent sirovom naftom?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 8 mart, 2024.

    Pumpe za naftu za vreme zalaska sunce i ilustracija grafikona ispred njih

    Trgovina naftom je vrlo popularna jer omogućava trgovcima da kupuju i prodaju sirovu naftu na globalnom tržištu. Takođe, Brent nafta je jedna od najtraženijih roba na svetu jer se smatra glavnim izvorom globalnog snabdevanja energijom.

    Glavni učesnici na ovom tržištu su velike međunarodne banke, hedž fondovi i druge finansijske institucije. Oni koriste tržišne cene iz Reuters-a, Platts-a i Argus-a za trgovinu derivatima kao što su Brent, WTI, Dubai i Oman, koji određuju globalnu cenu nafte.

    Međutim, i vi možete uspešno trgovati Brent naftom ukoliko napravite pouzdanu strategiju.

    
    

    U nastavku članka pročitajte više o tome kako da:

    • Istražite šta utiče na cenu Brent sirove nafte
    • Izaberete način trgovanja Brent naftom
    • Razvijete pouzdanu strategiju
    • Smanjite rizik pri trgovini
    

    1. Istražite šta utiče na cenu Brent sirove nafte

    Na cenu sirove nafte tipa Brent utiču različiti faktori, uključujući vremenske prilike, geopolitičke događaje, odnos ponude i potražnje i još mnogo toga. Važno je razumeti kako ovi faktori mogu uticati na cenu nafte da bi se lakše donele prave odluke. Pored navedenih, takođe je bitno uzeti u obzir:

    • Tržišne špekulacije Jedan primer faktora koji utiče na cenu sirove nafte tipa Brent su tržišne špekulacije. Tržišna špekulacija se dešava kada trgovci pokušavaju da predvide buduće cene na osnovu trenutnih tržišnih uslova. Ovo može dovesti do velikih fluktuacija u ceni dok trgovci kupuju ili prodaju ugovore u zavisnosti od njihovih predviđanja.
    • Percepcije trgovaca Drugi faktor koji utiče na cenu sirove nafte tipa Brent je percepcija trgovaca o ponudi i potražnji. Ako trgovci shvate da će doći do povećanja potražnje, mogu kupiti ugovore da bi kasnije profitirali. Nasuprot tome, ako trgovci shvate da će doći do smanjenja potražnje, mogu prodati ugovore.
    • CCI Commodity Channel Index (CCI) je takođe važan alat za analizu kretanja cena Brent sirove nafte. CCI meri vrednost određene robe u odnosu na njen istorijski prosek i može pomoći trgovcima da uvide potencijalne mogućnosti kupovine i prodaje.

    Takođe, važno je analizirati dugoročne grafikone kada se trguje sirovom naftom Brent jer to može pružiti dragocen uvid u glavne trendove i stanje na tržištu. Tako trgovci mogu bolje razumeti kako su različiti faktori uticali na cenu tokom vremena i u skladu sa tim doneti bolje odluke.

    

    2. Izaberite način na koji ćete trgovati

    Ako želite da trgujete Brent sirovom naftom, postoji nekoliko dostupnih opcija, od kojih su najpopularnije:

    CFD-ovi

    Možete koristiti ugovore za razliku (CFD-ove) da spekulišete o kretanju cena bez preuzimanja vlasništva nad imovinom. CFD-ovi na naftu vam omogućavaju da idete na duge ili kratke pozicije na tržištu, što znači da možete ostvariti profit bilo da cene rastu ili padaju.

    Fjučers ugovori

    Takođe možete trgovati Brent sirovom naftom putem fjučers ugovora(engl. futures), koji su sporazumi o kupovini ili prodaji imovine po unapred određenoj ceni. Fjučers ugovore često koriste investitori koji žele da se zaštite od fluktuacija cena na tržištu.

    Klađenje na spred

    Još jedna opcija je spred klađenje, koje omogućava da se kladite na smer kretanja tržišta, a da ga zapravo ne posedujete. Ovaj način je popularan među trgovcima koji žele da iskoriste prednosti malih kretanja na tržištu bez plaćanja provizija ili naknada.

    ETF-ovi

    Na kraju, možete ulagati i u fondove kojima se trguje na berzi (ETF) koji prate učinak sirove nafte tipa Brent. ETF-ovi pružaju izloženost tržištu Brent sirove nafte bez potrebe za kupovinom i prodajom pojedinačnih akcija ili fjučers ugovora.

    » Privlači vas CFD trgovanje sirovom naftom? Pogledajte šta pokreće cenu CFD-ova na sirovu naftu

    3. Razvijte pouzdanu strategiju

    Trgovina sirovom naftom Brent može biti unosan poduhvat za one koji razumeju tržište i imaju prave strategije. Strategije trgovanja sirovom naftom Brent uključuju različite pristupe, od fundamentalne analize do tehničke analize.

    Fundamentalna analiza se bavi osnovnim faktorima koji utiču na cenu sirove nafte Brent, kao što su ponuda i potražnja, ekonomski pokazatelji, geopolitički događaji i drugo. S druge strane, tehnička analiza se fokusira na obrasce grafikona i trendove da bi se identifikovale potencijalne mogućnosti trgovanja.

    Evo nekih od najpopularnijih strategija za trgovanje Brent sirovom naftom:

    • Momentum trgovanje Ova strategija podrazumeva kupovinu kada cene nafte rastu i prodaju kada cene nafte padaju. Trgovci traže jake trendove na tržištu i pokušavaju da ih iskoriste ulazeći u trgovinu u pravcu trenda.
    • Trgovanje u okviru raspona Ovo uključuje korišćenje perioda kada se cene kreću unutar raspona ili bočno. Trgovci će kupovati blizu nivoa podrške i prodavati blizu nivoa otpora kako bi profitirali od ovih raspona.
    • Suprotne pozicije Ovde zauzimate pozicije suprotne od trenutnog trenda kako biste iskoristili potencijalni preokret. U ovom slučaju, trgovci traže nagoveštaje da trend slabi ili se preokreće pre nego što uđu u svoje trgovine.
    • Trgovanje u zamahu Ova strategija koristi kratkoročno kretanja cena kako bi se ostvario profit tokom nekoliko dana ili nedelja. Trgovci traže promene zamaha na tržištu i u skladu sa tim ulaze u trgovinu.
    

    4. Smanjite rizik od gubitaka

    Trgovina Brent sirovom naftom može biti profitabilan poduhvat za one koji razumeju tržište i znaju kako da upravljaju rizikom. Evo nekoliko saveta za upravljanje rizikom pri trgovanju sirovom naftom Brent:

    • Pre nego što počnete da trgujete, važno je razumeti osnove sirove nafte Brent, uključujući dinamiku ponude i potražnje, geopolitičke faktore i sezonske trendove. Poznavanje ovih faktora će pomoći da donesete informisane odluke o tome kada da uđete i izađete iz trgovine.
    • Stop gubitak (stop loss) je ključan alat za upravljanje rizikom u bilo kojoj vrsti trgovanja. Postavljanje stop gubitka će pomoći da ograničite svoje gubitke ako se tržište kreće protiv vas.
    • Ne polažite sve nade u jednu opciju. Diverzifikacija vašeg portfelja ulaganjem u druge proizvode ili finansijske instrumente može pomoći u smanjenju izloženosti riziku.
    • Važno je da redovno pratite svoje pozicije tokom dana. Ovo će omogućiti da prilagodite svoju strategiju po potrebi i iskoristite sve prilike koje se pojave na tržištu.
    • Poluga ili levridž(engl. leverage) može biti moćno sredstvo za povećanje profita, ali takođe može povećati gubitke ako se koristi neoprezno. Koristite levridž odgovorno i samo sa novcem koji možete priuštiti da izgubite.

    Da li je trgovina Brent sirovom naftom dobra opcija?

    Trgovanje sirovom naftom marke Brent može biti odličan način za ostvarivanje profita. S obzirom na njen jedinstven položaj na svetskom energetskom tržištu, sirova nafta Brent nudi odlične mogućnosti za korišćenje kretanja cena u skoro svim tržišnim uslovima.

    Prilikom trgovanja Brent sirovom naftom, važno je pratiti globalne trendove ponude i potražnje. Cene Brenta su bile relativno stabilne tokom prošle godine, međutim, pred nama je još bikovskih faktora koji bi mogli da poguraju cene dalje. Dakle, obavezno istražite pre nego što počnete da biste mogli da uočite najbolje prilike za uspeh.