• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Iskoristite potencijal zlata kroz CFD-ove: Vodič za trgovanje zlatom

    Zlatne perspektive: Umetnost trgovanja CFD-ovima

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 21 februar, 2024.

    zlatne poluge jedna pored druge

    Zlato, već vekovima simbol bogatstva i stabilnosti, danas ima ključnu ulogu i u globalnim finansijskim tržištima. Ovaj dragoceni metal privlači pažnju investitora širom sveta, nudeći širok spektar mogućnosti za trgovinu i investiranje. 

    CFD-ovi, ili ugovori za razliku, predstavljaju finansijske derivate koji omogućavaju investitorima da profitiraju od promena cena finansijskih instrumenata, poput zlata, bez fizičkog posedovanja samog sredstva. Kroz CFD-ove, investitori zapravo sklapaju ugovor s brokerom ili drugim trgovinskim partnerom da razmene razliku u vrednosti određenog instrumenta od trenutka otvaranja do trenutka zatvaranja ugovora.

    
    

    Zašto izabrati zlato preko CFD-ova umesto drugih metoda?

    Trgovanje zlatom putem ugovora za razliku (CFD-ova) donosi niz prednosti u odnosu na tradicionalne metode trgovine zlatom.

    • Prva ključna prednost je pristupačnost, gde CFD-ovi omogućavaju investitorima da učestvuju u tržištu zlata sa znatno manjim kapitalom u poređenju sa fizičkim posedovanjem samog metala.
    • Druga prednost leži u fleksibilnosti. CFD-ovi omogućavaju investitorima da trguju cenom zlata bez stvarnog posedovanja fizičkog materijala. Ova fleksibilnost omogućava brže reakcije na promene tržišnih uslova i veću kontrolu nad investicijama.
    • Treća ključna prednost je povezana sa širim tržišnim prilikama koje nude CFD-ovi. Investitori imaju mogućnost da trguju kako na rastućem, tako i na opadajućem tržištu, omogućavajući im da iskoriste prilike i u turbulentnim vremenima. Kroz ovu diverzifikaciju, investitori mogu efikasnije upravljati svojim portfolijima i smanjiti rizike.

    Kao primer, zamislimo investitora koji želi iskoristiti rast cene zlata. Investitor odlučuje da otvori dugu poziciju (kupovinu) putem CFD-a. Cena zlata u tom trenutku iznosi 1.500 dolara po unci, a investitor očekuje da će cena porasti u narednim mesecima. Sa kapitalom od 5.000 dolara, investitor koristi efekat poluge putem CFD-a i otvara poziciju vrednu 10.000 dolara.

    Nakon nekoliko nedelja, cena zlata stvarno raste na 1.700 dolara po unci, što predstavlja dobit od 200 dolara po unci. Investitor zatim odlučuje da zatvori svoju poziciju. Profit se računa kao razlika u ceni po unci, pomnožena sa brojem unci (10.000 dolara / 1.500 dolara po unci = 6,67 unci; 6,67 unci x 200 dolara = 1.334 dolara).

    U ovom scenariju, investitor je ostvario profit od 1.334 dolara, što je značajan povrat na početni kapital od 5.000 dolara.

    » Ne počinjite bez ovog vodiča za trgovinu zlatom onlajn za početnike

    

    Kako početi sa trgovinom zlata kroz CFD-ove

    Evo koraka koje treba preduzeti kako biste otvorili račun za trgovanje zlatom putem CFD-ova na platformi KapitalRS.

    1. Otvaranje Naloga

    Posetite zvaničnu web stranicu, i dodajte svoj e-mail, kreirajte korisničko ime i lozinku po vašem izboru.

    Popunite osnovni upitnik sa vašim ličnim podacima, uključujući ime, datum rođenja, adresu, i zaposlenje.

    a cell phone with a chart on the screen
    

    2. Deponovanje sredstava

    Kada je vaš nalog potvrđen, prenesite željeni iznos novca koji želite investirati.

    3. Početak Trgovanja:

    Nakon što sredstva stignu na vaš račun, možete započeti trgovanje zlatom putem CFD-ova.

    Sledeći korak je da se u meniju Moj nalog prijavite na Pro Trader platformu.

    a screen shot of a web page with a link
    

    4. Trgovina zlata kroz CFD

    Na kraju, kada ste pristupili aplikaciji, izaberite vaš željeni instrument, unesite količinu, i postavite sve ostale opcije koje želite radi boljeg trgovanja.

    
    a screenshot of a web page with a lot of options
    
    
    
    

    Strategije za trgovanje zlata kroz CFD-ove

    Strategija trgovanja treba jasno definisati vaše ciljeve, strategije za otvaranje i zatvaranje pozicija, nivo tolerancije na rizik i metodologiju analize tržišta. Planiranje vam pomaže da ostanete disciplinovani, izbegnete impulsivne odluke i prilagodite se promenama na tržištu.

    Strategije upravljanja rizikom

    Efikasno upravljanje rizikom je ključ za očuvanje kapitala. Koristite stop-loss i take-profit nivoe kako biste kontrolisali gubitke i zaključili dobit. Razmotrite diverzifikaciju portfolija kako biste umanjili izloženost riziku od promena u ceni zlata. Važno je postaviti granice za veličinu pozicija u skladu sa svojim kapitalom.

    Značaj praćenja globalnih događaja

    Trgovanje zlatom je često pod uticajem globalnih ekonomskih događaja. Pratite vesti o kamatnim stopama, inflaciji, geopolitičkim dešavanjima i drugim faktorima koji mogu uticati na cenu zlata. Ovo vam pomaže da bolje razumete kontekst tržišta i donosite informisane odluke.

    Koristite alate

    Koristite tehničke indikatore, poput pokretnih proseka, RSI (Relative Strength Index) i Fibonacci retracement-a, kako biste analizirali kretanje cena. Praćenje fundamentalnih faktora, kao što su izveštaji o zlatnim rezervama i tražnji, takođe je ključno. Grafički prikazi, poput sveća, pomažu u identifikaciji trendova i obrasta.

    » Saznajte kako funkcioniše berza zlata

    

    Prilika zlata vredna

    Ohrabrujemo vas da pristupite trgovanju zlatom s pažnjom, koristeći informacije kao ključni resurs. Vaša sposobnost da razumete dinamiku tržišta, upravljate rizikom i pratite svetske događaje ključni su faktori za uspeh.

    Trgovanje zlatom putem CFD-ova, kada se pravilno pristupi, može biti odlična ideja za diverzifikaciju vašeg portfolija i ostvarivanje potencijalnih dobitaka. Važno je napomenuti da uz pažljivo planiranje i strategije, možete prevazići izazove i ostvariti pozitivne rezultate.