• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najbolje strategije za trgovinu zlatom

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 3 januar, 2024.

    Zlato na uglju

    U svetu trgovine, postoji pregršt investicija u koje neko može da uloži svoj novac, ali kada se postavi pitanje „Koja investicija je najbolja?“, odgovor je jasan. Iako su u poslednjih par godina virtuelne investicije postale popularne, ništa nikada neće zameniti najpopularniju investiciju, a to je zlato.

    Ovaj dragoceni metal je investicija u koju ljudi ulažu svoje poverenje vekovima unazad. Za razliku od drugih investicija, zlato ne gubi na vrednosti ako se čuva dugoročno, i njegova vrednost ne zavisi od valuta poput dinara, evra ili dolara.

    Ako želite da okušate svoju sreću i počnete da trgujete zlatom, ovo su stvari koje morate da znate.

    

    Kako trgovati zlatom

    Ako je trgovina zlatom nešto što Vas interesuje, prva stvar koju morate znati je da je glavni cilj pratiti rast i pad vrednosti zlata i naučiti da pretpostavite kakvu će vrednost imati u budućnosti.

    Ako u jednom trenutku mislite da je trenutna vrednost zlata potcenjena i da će uskoro porasti, vreme je da kupite ovaj dragoceni metal. Ako kroz iskustvo i dobru procenu naučite da ispravno pogađate pad i rast vrednosti zlata, lako ćete ostvariti profit.

    Zlatom se može trgovati na kratkoročnoj ili dugoročnoj osnovi i u oba slučaja fluktuacija vrednosti će biti odlučujući faktor za ulazak na tržište.

    » Podsetite se osnova - trgovina zlatom za početnike

    

    Koje je najbolje vreme za trgovinu zlatom?

    Najbolje vreme za trgovinu zlatom je vreme kada je najaktivnija engleska i američka sesija trgovine na berzi. Uzevši u obzir da London, Tokio, i Njujork čine 75% aktivnosti na berzi, najpametniji trgovci zlatom uđu u berzu kada se aktivnosti na berzi ova tri grada poklope.

    Ovo poklapanje dovodi do visoke likvidnosti i velike šanse za profitabilnost zbog velikog broja učesnika na tržištu i stoga je najbolji tajming za trgovinu zlatom ovaj takoznvani „Market overlap“. Ovo se dešava u periodu između 13:00 časova i 17:00 časova u GMT vremenskoj zoni.

    

    Investirajte u zlato, standard sigurnosti

    

    Uz realni račun na Kapital RS dobijate

    • Besplatne konsultacije sa našim stručnjacima
    • Dnevne i nedeljne finansijske izveštaje o stanju tržišta
    • Pristup tržištu drugih dragocenih metala
    
    

    Koji su najbolji indikatori za trgovanje zlatom?

    Ne postoji samo jedan indikator koji pokazuje koje je najbolje vreme za trgovinu zlatom. Ali ako želite da znate koji su najbolji i najbitniji indikatori na koje morate da obratite pažnju, ova tri ne smete da zapostavite:

    Momentum (inercija)

    Trgovina zlatom na koju utiče momentum zahteva praćenje kretanja cene zlata i ulazak na tržište kada ova promena cene dobije na brzini. Trgovci koji prate ovaj indikator se više fokusiraju na brzinu promene cena umesto na samu cenu zlata.

    Indikator relativne snage

    Ovaj indikator pokazuje da li je zlato potcenjeno ili je previše zlata prodato na tržištu. Na engleskom jeziku ovaj indikator se zove Relative Strength Indicator (RSI). Ako je RSI vrednosti 30 ili manje, to je pokazatelj da se previše zlata prodaje na tržištu za premalu cenu.

    Indikator tržišta zlata

    Jednom nedeljno Commodity Futures Trading Commission (CFTC) objavi Commitments of Traders izveštaj koji pokazuje otvoreno interesovanje za fjučers tržište. U ovom izveštaju možete videti da li je neko neko kupac ili prodavac zlata i drugih investicija na tržistu.

    
    

    Strategije za trgovanje zlatom

    Postoji nekoliko različitih strategija koju trgovci zlatom koriste na tržištu. Ako želite da budete uspešni na berzi, morate da izaberete najbolju strategiju za Vas i Vaše potrebe.

    Trgovanje na osnovu pozicija

    Kada trgujete zlatom na osnovu njegove pozicije na tržištu, postoji pregršt faktora na koje morate da obratite pažnju da biste procenili njegovu poziciju. Ovi faktori su geopolitička dešavanja, strahovi vezani za inflaciju, monetarna polisa, kao i ponuda i potražnja zlata u trenutku ulaska na tržište.

    Trgovanje na osnovu događaja

    Određeni događaji mogu uticati na cenu zlata, poput sastanaka centralne banke. Međutim, porast cene zlata na osnovu događaja traju samo par sekundi ili par minuta.

    Trgovanje na osnovu trendova

    Trend porasta ili pada cene zlata kod trgovaca koji koriste ovu strategiju obično ukazuje cenu zlata koja će se zadržati neko duže vreme. Ako cene zlata pokazuju neprekidan rast, taj trend će se najverovatnije nastaviti, a isto važi i za pad.

    Strategija dnevnog trgovanja

    Investitori koji se fokusiraju na dnevno trgovanje zlatom zauzimaju svoje pozicije na tržištu za vreme određenih sesija ili delova dana, i u ovo vreme pokušavaju da dobiju najbolju cenu. Dnevni trgovci najčešće imaju dve ili tri dobre prilike za trgovanje u toku jednog dana.

    Trgovanje na osnovu kretanja cena

    Ova strategija zahteva donošenje odluka u zavisnosti od kretanja cena zlata i najčešće se koristi kao dugoročna strategija. Jedna od najvećih prednosti ove strategije je to što je primenljiva u svakom trenutku dana i trgovci ne moraju da provode sate na tržištu čekajući rast ili pad cena.

    Trgovanje uz pomoć saveta stručnjaka

    Dosta početnika koji nemaju iskustva i nikada pre nisu trgovali zlatom bi se vrlo teško prilagodili na gorepomenute strategije. Zbog toga bi početnici trebalo da primene strategije za automatizovano trgovanje i potraže pomoć stručnjaka.

    Uz malo istraživanja, možete pronaći stručne savetnike koji se bave trgovinom zlata. Ovi stručnjaci znaju sve najbolje strategije i znaju da koriste sve postojeće aplikacije za trgovanje na berzi.