• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 4 Najbolja Plemenita Metala za Investiranje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 11 mart, 2024.

    4 Najbolja Plemenita Metala za Investiranje u 2022

    Dragoceni metali su odvajkada bili predmet, kako fascinacije, tako i trgovine. Međutim, postalo je veoma teško ući u trgovinu ovom sirovinom, pa se sve više i više investitora okreće ka ugovorima na razliku (CFDovima).

    Ovaj finansijski instrument vam dopušta da pogađate u kom pravcu će se cena kretati, bez obaveze da posedujete zlato, srebro i bilo koji drugi metal. Ako želite da uđete na ovo tržište, nije dovoljno da kupite bilo šta.

    S ovim na umu, stručnjaci misle da su ovih četiri metala najbolji za CFD investiranje u 2023.

    

    1. Zlato

    Nije bez razloga zlato najpoznatiji, najželjeniji i najupotrebljiviji plemeniti metal. Ako nameravate da trgujete CFD sirovinama u 2023, ovo je možda i najbolji početak. Zlato je na tržištu 0/24, 7 dana u nedelji, stoga možete na više različitih tržišta da trgujete.

    Lako se tehnički smatra sirovinom, ovaj plemeniti metal je poseban po tome što njegova cena ne oslikava odnos između ponude i potražnje, već generalni sentiment tržišta. Verovali ili ne, ovo je zato što je velika većina zlata u opticaju izvađeno iz zemlje pre mnogo decenija, ako ne i vekova.

    Dosta kompanija, korporacija i država čuva zlato, pa svaka veća prodaja povećava zalihe u opticaju. Međutim, ako neko želi da kupi to zlato, zalihe odmah bivaju smanjene. Ove dve aktivnosti "poništavaju" jedna drugu, što dovodi do određene doze stabilnosti.

    CFDovi zlata su popularni i zato što postoji mnogo strategija za početnike, kao i strategija za iskusne trgovce zlatom. Ratovi i geopolitičke tenzije su tradicionalno dobri po cenu zlata, što ga čini anomalijom. Uprkos svemu ovome, nemojte se upuštati u trgovanje CFDovima zlata dok se niste dobro upoznali sa tržištem.

    2. Srebro

    Srebro, za razliku od zlata, ne odlikuje stabilnost. Smatra se hibridnim plemenitim metalom, pre svega zbog svoje industrijske upotrebe. Zlato isto ima primene u industriji, ali ni blizu onoliko koliko i srebro. Takođe, ima ga mnogo više u odnosu na zlato, stoga cena nikada ne skače previsoko. Volatilnost ga, doduše, čini idealnim kandidatom za CFDove.

    Međutim, srebro ima i jednu veliku manu. Dešavalo se više puta da ga zamene jeftiniji ili izdržljiviji metali u uređajima i predmetima, kao na primer u fotoaparatima i priboru za jelo.

    Isto tako, ekonomski razvoj istočnoazijskih zemalja su doveli do ogromne potražnje za srebrnim komponentima za elektronske uređaje. Srebro je jedinstveno po tome što zaviši od mnoštva faktora, što je upravo zbog njegove pozicije između plemenitog i industrijskog metala.

    3. Platina

    Baš kao zlato i srebro, platinom se trguje skoro bez prestanka na svetskim berzama. Iako je nepoznat većini svetske populacije, platina ima veću cenu po unci u odnosu na zlato. Ovo je najviše zbog toga što ima mnogo manje platine u zemljinoj kori i stoga je ograničena stopa crpljenja novih količina na godišnjem nivou.

    Pre svega je industrijski metal, ali se koristi i od strane juvelira, najviše zbog svoje izdržljivosti i estetskog kvaliteta.

    Jedan je od najboljih izbora za CFD trgovanje najviše zbog svoje izrazite stabilnosti. Zlato i srebro jesu stabilniji u odnosu na akcije, ali tržište skoro i da ne utiče na cenu platine. Koristi se dosta i u autoindustriji, što možda znači da će doći do smanjenja potražnje kako bude rasla upotrebna električnih automobila.

    

    4. Paladijum

    Paladijum je po mnogo čemu sličan platini. Odlikuje ga visok stepen upotrebe u proizvodnji automobila. Zato ste možda i primetili skok cena novih vozila 2022. godine. Rusija je jedan od najvećih izvoznika paladijuma, a ratno stanje u tom delu Evrope onemogućava normalan protok ove sirovine.

    Bilo koji motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne može da se pravi bez ovog dragocenog metala. Ovo dovodi do zaključka da će paladijum polako ispadati iz upotrebe zbog porasta električnih vozila.

    Za razliku od platine, paladijum se ne koristi toliko pri izradi nakita, ali je znatno izdržljiviji, pa stoga predstavlja najbolju alternativu platinastim legurama. Međutim, mnogi investitori koji imaju novacu tržištu platine koriste ovaj plemenit metal kao lak i siguran način za diversifikaciju portfolija.

    CFDovi na paladijum će tek postati popularni zbog primene ovog metala tokom prerare vode za piće.

    Zaključak

    Tržište metala je dosta podcenjeno od strane prosečnog investitora. Zlato, srebro, platina i paladijum su najpopularniji plemeniti metali i njihova primena u industriji će samo rasti kako godine budu tekle.

    Ne zaboravimo takođe da su svi metali neobnovljiv resurs, tako da će kad tad potražnja premašiti ponudu. Ako niste sigurni oko toga kako da diversifikujete svoj portfolio, možete da se pozabavite najboljim energetskim CFDovima u 2023 ili najboljim CFDovima iz oblasti poljoprivrede za ovu godinu.

    KapitalRS vam stoji na raspolaganju ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice.