• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 Najboljih ETFova za CFD Trgovanje (Saveti Stručnjaka)

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Najboljih ETFova za CFD Trgovanje (Saveti Stručnjaka)

    Indeksi se generalno smatraju najsigurnijim finansijskim instrumentom, ali ETFovi funkcionišu isto kao deonice tako da je rizik pri holdovanju očigledan. Međutim, CFDovi na ETFove kombinuju najbolje odlike oba finansijska instrumenta. ETFovi vam omogućavaju da se zaštitite od prevelikih padova u ceni akcije pojedinačnih kompanija, dok vas CFDovi oslobađaju posedovanja bilo čega. Stoga, može se reći da su CFDovi na ETFove možda i najpopularniji vid CFDa na ovim prostorima. Danas ćemo se pozabaviti najboljim ETFovima za CFD trgovanje i time kako se uklapaju u profitabilne trading strategije.

    

    1. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)

    Ovaj popularan ETF je pokrenut u decembru 1998. i od tad je jedan od najpouzdanijih finansijskih instrumenata, barem kad su ETFovi u pitanju. 95% sredstava ovog fonda biva investirano u kompanije u energetskom sektoru, dok same kompanije bira State Street Global Advisors, Inc. Ulogu menadžmenta vrši kompanija SSGA Funds Management, Inc. Iako je skoro isključivo energetika u pitanju, ovaj ETF CFD se uglavnom odnosi na value i brzo-rastuće akcije.

    Generalno, XLE prati performance Energy Select Sector Indeksa i S&P500 Indeksa, koristeći tehniku potpune replikacije. Ovo znači da u stopu prate poteze ostalih fondova i na taj način oslikavaju njihove uspehe i neuspehe. Preporučili bismo vam da počnete sa CFDovima energetskih sirovina, pa onda da posvetite pažnju ovom ETD CFDu.

    2. Financial Select Sector SPDR Fund (XLF)

    Ako niste sigurni oko toga da li je energetika prava stvar za vas, onda možete baciti pogled i na Financial Select Sector SPDR Fund. Takođe je pod pokroviteljstvom SSGA Funds Management, Inc i generalno se smatra najboljim izrazom za one koje interesuju isključivo kompanije koje posluju na finansijskom tržištu. Pogledamo li raspored ulaganja ovog fonda, nije teško uočiti zašto je FSS SPDR ETF u CFD formi možda i najbolji način da se izložite akcijama ovog tipa.

    Berkshire Hathaway Akcije klase B su oko 14% sveukupnih ulaganja ovog fonda, dok JPMorgan Chase, Bank of America i Wells Fargo predstavljaju sledeće najveće činioce. Takođe je interesenantno da se ovaj ETF proširio tokom poslednjih 15-20 godina, sa dodatnom diversifikaciju u vidu osiguravajućih kompanija, kapitalnih tržišta i BC2 finansijskih usluga.

    3. iShares Silver Trust (SLV)

    iShares Silver Trust fond je uspostavljen 2006, sa ciljem da cena akcija jasno oslikava količinu srebra pod kontrolom fonda. Interesantno je što je ovo jedan od retkih fondova bez aktivnog menadžmenta. Većina CFDova na ETFove ima manu centralizovanog upravljanja, što može neretko da dovede do probleman kada je u pitanju izbor kompanija koje će u njega biti uvršćene.

    Trenutno, fond ima $8.35 milijardi dolara pod svojom kontrolom, a cena je relativno volatilna, naročito u poslednjih godinudana. U Martu 22', ovaj ETF je dostigao $23.7 zbog geopolitičke situacije na istoku Evrope, a sada se spustio na donekle uobičajenih ~$17. KapitalRS tim smatra da je ovo ETF CFD za investitore sa iskustvom u tržištu plemenitih metala, pa bismo vas zato savetovali da prethodno pogledate najbolje CFDove ovog tipa.

    4. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

    Ovaj ETF se odnosi na možda najpopularniji indeks na svetu, Standard & Poor's 500 (S&P500). Sačinjava ga 500 najvećih kompanija na američkim berzama, a glavni kriterijum uvršćavanja je dvojaki, koristeći principe tržišne kapitalizacije i free floata. Sadrži kompanije poput Alphabet, Nike, Apple, Microsoft, 3M i mnoge druge. Ovaj ETF doživljava najveću dozu aktivnosti pre svega zbog svoje pozdanosti i ~10% godišnjeg returna na duže staze.

    Stoga, naš tim smatra da je ovo idealan izbor za početnike. Ove kompanije je veoma lako pratiti i ima besplatne analize na pretek. Zato bismo vas savetovali da zađete dublje u američko tržište i da se bolje upoznate sa politikom Treasury-a i ostalih institucija koje regulišu finansijsko tržište, poput SECa.

    5. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)

    Tržište zlata je nesumnjivo među najaktivnijima na celom svetu. CFDovi na ETFove poput VanEck Vectors Gold Miners je najbolji način da i početnici profitiraju od ovog plementinog metala. Pošto je ovo jedan od najlikvidnijih ETFova, brokeri su uvek spremni da daju dobre spreadove. Ako vas interesuje position trading, ovo je i odličan način da se hedguje inflacija, pre svega zbog svoje stabilnosti.

    Ovaj fond čini 53 kompanije sa ukupnim kapitalon od $15.1 milijardi. Odlikuje ga i to što tačno prati kretanja na NYSE Arca Gold Miners indeksu. Glavne kompanije su Newmont, Barrick Gold, Franco-Nevada i Newcrest Mining.

    Zaključak

    Koji god od navedenih ETFova da izaberete, moći ćete da sagledate tržište na marko nivou. Ako je u pitanju bull market, sam momentum tržišta će da podigne cene svih akcija, najviše zbog voljnosti investitora da dodatno ulažu. Stoga, uz dobar leverage je moguće ostvariti solidne profite tokom većih prevarata. Isto tako, oruđa poput stop-lossa vas mogu i zaštititi. Zato, KapitalRS smatra da su ETF CFDovi možda i najbolja opcija za trejdere koji žele da zađu dublje u svet indeksa.