• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Top 5 indikatora cene zlata u CFD trgovanju

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 14 mart, 2024.

    Zlatni nakit na stolu, na papiru sa ilustracijama grafikona

    Trgovanje CFD-ovima na zlato danas je popularan izbor zbog stabilnosti koju cene zlata obično nude. Zlato ima dugu istoriju kao sredstvo sigurnog utočišta, što znači da njegova vrednost ima tendenciju da raste u vremenima ekonomske neizvesnosti.

    Pored toga, cene zlata imaju tendenciju da budu manje promenljive od drugih sredstava, što ga čini predvidljivijom opcijom za trgovce.

    Indikatori pada cena se mogu koristiti za identifikaciju kada bi cene zlata mogle da padnu, omogućavajući trgovcima da iskoriste potencijalna kretanja cena. Ovo može biti odličan način za trgovce da upravljaju rizikom i potencijalno ostvare profit.

    » Pročitajte više o najboljim strategijama za trgovinu zlatom

    

    1. Vrednost američkog dolara

    Kada se vrednost dolara poveća, cene zlata imaju tendenciju da opadaju jer se zlato, kao i druge robe, ocenjuje u dolarima. Kako dolar postaje jači, potrebno je manje valute za kupovinu iste količine zlata, a kada se vrednost dolara smanji, cene zlata imaju tendenciju rasta. Ovaj odnos između dolara i zlata poznat je kao inverzni odnos.

    Stoga, trgovci mogu da koriste indikatore kao što je indeks američkog dolara (DXY) koji meri snagu dolara u odnosu na druge valute, kako bi pomogli u predviđanju potencijalnih promena cena zlata.

    2. Volatilnost tržišta

    Tržišna volatilnost se odnosi na stepen varijacije cene trgovanja tokom vremena. To je mera nivoa rizika povezanog sa određenom investicijom ili klasom sredstava.

    Inflacija i recesija su dva jako bitna faktora koji mogu stvoriti volatilnost na tržištima. Inflacija nastaje kada dođe do povećanja opšteg nivoa cena dobara i usluga u privredi tokom određenog vremenskog perioda. To može dovesti do povećane neizvesnosti na tržištima, što može da stvori nestabilnost.

    Recesija se, s druge strane, odnosi na značajan pad privredne aktivnosti, a može dovesti do smanjenja potražnje za robom i uslugama, te stvoriti i volatilnost na tržištima. Pošto se zlato smatra bezbednim utočištem, njegova cena ima tendenciju da raste u vremenima ekonomske neizvesnosti i nestabilnosti tržišta.

    Na primer, tokom finansijske krize 2008. godine, tržišta su doživela veliku volatilnost, a cene zlata su rasle jer su investitori tražili sigurnost u ovom plemenitom metalu.

    » Želite da trgujete na volatilnim tržištima? Naučite 3 najbolje strategije za CFD trgovinu na volatilnim tržištima

    3. Rezerve centralne banke

    Banke koriste zlato na više načina, pa i kao rezervno sredstvo i sredstvo zaštite od fluktuacija valuta. Centralne banke drže zlato u svojim rezervama za diversifikaciju svojih sredstava i kao oblik očuvanja bogatstva. Banke kupuju zlato da bi povećalie svoje rezerve i prodaju zlato da bi ih smanjile.

    Kada centralne banke kupuju zlato, to može uticati na cenu zlata na tržištima. Nasuprot tome, kada centralne banke prodaju zlato, to može dovesti do smanjenja cene zlata na tržištima.

    4. Potražnja u raznim industrijama

    U industriji nakita, zlato se koristi za izradu raznih vrsta nakita, kao što su prstenje, narukvice, ogrlice i minđuše. U tehnološkoj industriji, zlato se koristi u raznim komponentama, uključujući elektronske uređaje, medicinsku opremu i vazduhoplovne komponente.

    Prema podacima Svetskog saveta za zlato (WGC), industrija nakita je najveći potrošač zlata i čini oko 50% globalne potražnje. Tehnološka industrija je drugi najveći potrošač zlata, sa oko 12% globalne potražnje. Ostale industrije koje koriste zlato uključuju investicije, centralnu banku i zvanični sektor (koji uključuje kovanice i medalje).

    Potražnja za zlatom u industriji nakita i tehnologije može uticati na cenu zlata.

    5. Proizvodnja zlata

    Na kraju, proizvodnja zlata može uticati na cenu zlata na više načina. Troškovi iskopavanja zlata mogu imati značajan uticaj na cenu plemenitog metala. Kako troškovi rudarstva rastu, cena zlata može takođe porasti kako bi se nadoknadili ovi veći troškovi.

    Ovo se može dogoditi iz različitih razloga, kao što su iskopavanje dubljih i složenijih ležišta, povećanje ekoloških propisa i rast socijalnih troškova.

    

    Prevencija gubitaka

    Postoje metode koje vam mogu poslužiti kao preventivna mera za potencijalne gubitke, a neke od njih su:

    • Hedžing Hedžing je finansijska strategija koja se koristi za smanjenje rizika od gubitka. To je način zaštite od potencijalnih kretanja cena u imovini ili portfelju sredstava. U kontekstu trgovanja, hedžing se može koristiti za nadoknađivanje potencijalnih gubitaka u jednoj investiciji zauzimanjem pozicije u drugoj investiciji koja će se verovatno kretati u suprotnom smeru.
    • Pravi indikatori Indikatori su matematički proračuni koji se zasnivaju na ceni i/ili obimu hartije od vrednosti ili robe. Korišćenje pravih indikatora može biti ključno za predviđanje pravca cena na tržištima, uključujući tržište zlata.
    • Ekspertsko trgovanje Ekspertsko trgovanje može biti dragocen resurs za početnike koji su novi u svetu trgovine. Stručni trgovci imaju bogato iskustvo i znanje koje može biti izuzetno korisno onima koji tek počinju.

    Prognoze eksperata

    Ako vas zanima šta eksperti misle o ovoj temi, neke od prognoza uključuju:

    • Vrednost zlata je u porastu u 2023. i samo u prvoj nedelji nove godine, plemeniti metal je skočio 2,36% u odnosu na američki dolar.
    • U proteklih 65 dana zlato je skočilo za 14,55%, dok je srebro skočilo za 22,31% u odnosu na dolar od 3. novembra 2022. Prema rečima šefa strategije za metale u MKS Pamp Group, postoji „pristojna količina bikovske potražnje za zlatom koja je preneta iz prošle godine”.
    • Prema komentarima drugih stručnjaka, cene zlata mogle bi da porastu na 4.000 dolara po unci 2023. godine jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije drže tržišta nestabilnim.
    • Mnoge ekonomije bi se mogle suočiti sa malom recesijom u prvom kvartalu, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo povećanja kamatnih stopa, što bi zlato odmah učinilo privlačnijim.

    Da li trgovati CFD-ovima na zlato?

    Trgovanje CFD-ovima na zlato može biti popularan i potencijalno profitabilan izbor za trgovce. Zlato se smatra bezbednom investicijom i njegova cena ima tendenciju da bude manje promenljiva od ostalih sredstava, što ga čini predvidljivijom opcijom.

    Međutim, kao i kod bilo koje vrste trgovine, postoje rizici i važno je dobro razumeti faktore koji mogu uticati na cenu zlata.

    » Želite da započnete trgovinu zlatom? Otvorite račun na Kapital RS