• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Sadržaj

    Kako trgovati CFD-ovima zlata u 2024. godini - Vodič za početnike

    Trgovanje zlatom pruža mogućnost investitorima da diversifikuju svoj portfolio i zaštite se od tržišnih nestabilnosti. U ovom vodiču za početnike, objasnićemo osnovne korake kako biste započeli trgovanje zlatom online.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Ažurirano 14 avgust, 2024.

    Zlatne poluge

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova, što ne omogućava kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i ne treba ih smatrati savetima.

    Online trgovanje zlatom je i dalje među najprofitabilnijim nišama na većini brokerskih platformi. Ovaj dragoceni metal nema samo estetsku vrednost, već je i najrasprostranjeniji oblik držanja novčanih rezervi, posebno jer ga je lako konvertovati u bilo koju valutu.

    Danas, uz pomoć naprednih, pouzdanih online platformi i vi se možete pridružiti globalnom tržištu zlata i trgovati na internetu. Potrebni su vam samo strpljenje, strategija, i dobra volja.

    » Nauči da trguješ CFD-ovima zlata uz demo račun sa fiktivnim novcem

    Šta je online trgovanje zlatom?

    Online trgovanje zlatom podrazumeva kupovinu i prodaju zlata preko interneta, koristeći različite platforme za trgovanje. Možete trgovati fizičkim zlatom (kao što su zlatne poluge i novčići) ili finansijskim instrumentima koji su povezani sa zlatom (kao što su ETF-ovi, budući ugovori (futures), i CFD-ovi).

    CFD (contracts for difference) trgovina zlatom postala je popularan način ulaganja, jer omogućava trgovcima da spekulišu o cenama zlata bez potrebe za fizičkim posedovanjem. Trgovci profitiraju od razlike u ceni zlata između trenutka otvaranja i zatvaranja pozicije.

    » Saznajte više o razlikama između ETF-ova i CFD-ova

    Raznovrsnost opcija

    Trenutno, na platformama za online trgovinu možete trgovati sledećim instrumentima zlata: GOLD, GOLDEUR i GOLDGBP, kao i mnogim drugim.

    Ako imate iskustva sa trgovanjem na berzi ili već pratite dešavanja u poslovnom svetu, možete se i oprobati u kupovini akcija rudarskih kompanija. Gold Fields (GFI), Newmont Corp. (NEM), i BHP Group (BHP) su samo neki od popularnih izbora ovdašnjih a i svetskih investitora.

    » Pročitajte više o najboljim strategijama za trgovinu zlatom

    Prednosti i mane CFD trgovine zlatom

    Prednosti

    
    • Stabilnost: U poslednjih 20+ godina, cena zlata je u konstantnom porastu.
    • Diverzifikacija: Dodavanje zlata u investicioni portfolio može smanjiti ukupni rizik.
    • Likvidnost: Tržište zlata je veoma likvidno, što omogućava brzo otvaranje i zatvaranje pozicija.
    • Mogućnost korišćenja poluge (leverage): CFD-ovi omogućavaju trgovcima da kontrolišu veću poziciju uz manji početni kapital.
    • Bez fizičkog skladištenja: Nema potrebe za skladištenjem i osiguranjem fizičkog zlata.
    • Pristup globalnim tržištima: CFD-ovi omogućavaju trgovcima pristup međunarodnim tržištima zlata.

    Mane

    
    • Iznenadni padovi: Iako je zlato uglavnom stabilno i kreće se blagom uzlaznom putanjom, ne možemo ignorisati situacije u kojima je bilo neočekivanih padova. Od kraja 2012. do početka 2018, cena nikako nije mogla da se povrati na stanje sa početka decenije.
    • Visok rizik: Poluga (leverage) može povećati potencijalne gubitke.
    • Kompleksnost: Trgovina CFD-ovima može biti složena i zahteva dobro razumevanje i analizu tržišta.
    • Regulativni rizici: Promene u zakonima mogu uticati na CFD trgovinu.

    » Otkrijte kako funkcioniše svetska berza zlata

    Kako krenuti sa trgovanjem zlata?

    Uprkos uplašenosti mnogih početnika, trgovanje CFD-ovima zlata je veoma jednostavno. Pratite ovih nekoliko koraka i brzo ćete savladati sve što je potrebno.

    » Saznajte koliko grama iznosi unca zlata

    1. Izaberite tržište

    Zlato, u zavisnosti od zemlje i valute, se trguje na više različitih tržišta i berzi. Najpopularniji instrumenti za CFD trgovanje zlatom su GBP, USD, i EUR.

    2. Napravite demo nalog kod brokera

    Kapital RS nudi mogućnost otvaranja demo računa sa 100,000 evra fiktivnog novca. Ovo vam daje slobodu i mogućnost da vežbate različite pristupe pre nego što rizikujete vlastiti novac. Takođe, imate mogućnost realnog praćenja cena, vesti i bitnih događaja.

    Kada savladate osnove trgovanja CFD-ovima zlata na demo računu, otvorite realni račun i uplatite početni depozit.

    

    3. Istražujte tržište i budite u toku sa dešavanjima

    Uspešno trgovanje zlatom zahteva stalno praćenje tržišta i analizu kretanja cena, ali takođe i praćenje vesti i ekonomskih izveštaja koji mogu uticati na cenu zlata.

    Trgovina CFD-ovima zlata funkcioniše po mnogim principima koji se mogu sresti i kod akcija, kriptovalutnih derivata, pa i svih ostalih CFD-ova. Znanje je ključno, pre svega poznavanje bliže prošlosti cene i faktora koji su uticali na promene, međutim, ne treba zanemariti ni širi istorijski kontekst. Tako možemo uočiti značajne šablone i indikatore koji nam mogu nagovestiti promene u budućnosti.

    » Evo kako izabrati najbolje indikatore za trgovinu zlatom

    4. Definišite strategiju

    Strategija trgovanja treba jasno definisati vaše ciljeve, strategije za otvaranje i zatvaranje pozicija, nivo tolerancije na rizik i metodologiju analize tržišta. Planiranje vam pomaže da ostanete disciplinovani, izbegnete impulsivne odluke i prilagodite se promenama na tržištu. Uobičajene strategije uključuju:

    • Dnevno trgovanje (day trading): Otvaranje i zatvaranje pozicija unutar jednog dana.
    • Swing trgovanje: Držanje pozicija od nekoliko dana do nekoliko nedelja.
    • Scalping: Otvaranje i zatvaranje pozicija u vrlo kratkim vremenskim intervalima.

    » Pročitajte više o strategiji dnevnog trgovanja

    5. Otvorite prvu poziciju

    PNa platformi za trgovanje, pronađite zlato kao finansijski instrument. Videćete da imate dve opcije:

    • Kupi (buy): Ako očekujete da će cena zlata rasti.
    • Prodaj (sell): Ako očekujete da će cena zlata padati.

    Unesite potrebne informacije, uključujući veličinu pozicije i polugu (leverage). Veličina pozicije treba da bude u skladu sa vašim kapitalom i strategijom upravljanja rizikom.

    Imajte u vidu da iako poluga omogućava da kontrolišete veću poziciju uz manji početni kapital, takođe povećava i potencijalne gubitke. Važno je da nikada ne premašujete leverage odnosno polugu od 10:1 kako biste održali finansijsku stabilnost na duže staze.

    » Naučite šta su prodajne i kupovne pozicije

    a screenshot of a web page with a lot of options
    

    6. Postavite stop-loss i take-profit naloge

    Postavite stop-loss nalog kako biste ograničili potencijalne gubitke. Stop-loss automatski zatvara vašu poziciju ako cena zlata dostigne određeni nivo. Takođe, postavite take-profit nalog kako biste automatski zaključali dobit kada cena zlata dostigne željeni nivo.

    » Ovo su najbolje strategije da postavite stop-loss nalog uz minimalni rizik

    Zašto izabrati zlato preko CFD-ova umesto drugih metoda?

    Napomena: Ovaj primer je isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i ne treba ga smatrati savetom.

    Trgovanje zlatom putem ugovora za razliku (CFD-ova) donosi niz prednosti u odnosu na tradicionalne metode trgovine zlatom.

    Kao primer, zamislimo investitora koji želi iskoristiti rast cene zlata. Investitor odlučuje da otvori dugu poziciju (kupovnu) putem CFD-a. Cena zlata u tom trenutku iznosi 1.500 dolara po unci, a investitor očekuje da će cena porasti u narednim mesecima.

    • Sa kapitalom od 5.000 dolara, investitor koristi efekat poluge putem CFD-a i otvara poziciju vrednu 10.000 dolara.
    • Nakon nekoliko nedelja, cena zlata stvarno raste na 1.700 dolara po unci, što predstavlja dobit od 200 dolara po unci. Investitor zatim odlučuje da zatvori svoju poziciju.
    • Profit se računa kao razlika u ceni po unci pomnožena sa brojem unci (10.000 dolara / 1.500 dolara po unci = 6,67 unci; 6,67 unci x 200 dolara = 1.334 dolara).

    U ovom scenariju, investitor je ostvario profit od 1.334 dolara, što je značajan povrat na početni kapital od 5.000 dolara.

    » Evo kako da izračunate koliko košta gram zlata

    Da li je tržište zlata profitabilno?

    Zlato je tradicionalno jedan od najpopularnijih komoditeta, kako kulturno tako i što se tiče trgovanja. Od kad se "odlepilo" od cene dolara 1970. godine, porast cene je manje-više konstantan. Ali sama profitabilnost trgovanja zlatom je indivudualna stvar. Ako izaberete kvalitetnu platformu i držite se svog plana, nema razloga zašto ne biste mogli biti u plusu.

    » Trgujte CFD-ovima zlata bez rizika sa fiktivnim novcem na demo računu

    Prilika zlata vredna

    Trgovanje zlatom putem CFD-ova može biti odlična ideja za diverzifikaciju vašeg portfolija i ostvarivanje potencijalnih dobitaka. Uz pažljivo planiranje i promišljene strategije, možete prevazići izazove i ostvariti pozitivne rezultate - ohrabrujemo vas da pristupite trgovanju zlatom s pažnjom, koristeći informacije kao ključni resurs. Srećno!