• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati zlatom online - Vodič za početnike

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 2 april, 2023.

    Zlatne poluge

    Online trgovanje zlatom je i dalje među najprofitabilnijim nišama na većini brokerskih platformi. Ovaj dragoceni metal nema samo estetsku vrednost, već je i najrasprostranjeniji oblik držanja novčanih rezervi. Pošto ga je lako konvertovati u bilo koju valutu, zlato je i odličan pokazatelj nivoa prosperiteta neke zemlje.

    Danas, uz pomoć naprednih platformi i trgovanja polugom, i vi se možete pridružiti globalnom tržištu zlata. Međutim, trgovina zlatom kojom ćemo se mi baviti danas je daleko od visokog društva i teških poluga. Potrebni su vam samo strpljenje, strategija, i dobra volja.

    Kapital RS - Online broker za tržište zlata

    Trgujte cenama zlata na svim svetskim tržištima

    
    

    U ovom tekstu ćete naučiti:

    • Prednosti i mane trgovanja zlatom
    • Kako započeti trgovinu zlatom
    • Šta je bitno za uspešno trgovanje
    

    Prednosti i mane trgovanja zlatom

    Poslednjih godina, viđamo dosta diskusija oko toga šta ima trajnu vrednost a šta ne. Posle Com skandala i raznih altcoin derivata na tržištu kripto derivata, skeptičnost je sasvim normalna pojava.

    Baš zbog toga se mnogi investitori okreću proverenim instrumentima i sirovinama koje su dokazale svoju vrednost. Zlato je upravo to.

    Prednosti trgovanja zlatom

    • Stabilnost - U poslednjih 20+ godina, cena zlata je u konstantnom porastu. Stoga, neki stručnjaci čak tvrde da je najisplativije štedeti novac upravo posedovanjem zlata.
    • Dostupnost - Najveći broj transakcija vezanih za ovaj metal se dešava onlajn, na brokerskim platformama. U ovim situcijama, niko ne rukuje zlatom niti se isporučuju tone i tone poluga. Naprotiv, pojava ugovora na razliku (CFD) je u mnogo čemu olakšala stvar i pospešila međunarodnu trgovinu zlata.
    • Raznovrsnost opcija - Trenutno, na platformama kao što je KapitalRS možete trgovati sledećim instrumentima zlata: GOLD, GOLDEUR i GOLDGBP, kao i mnogim drugim. Osim CFD-ova, koji su danas naša glavna tema, postoje i drugi načini da trgujete. Ako imate iskustva sa poslovanjem na berzi ili već pratite dešavanja u poslovnom svetu, možete se i oprobati u kupovini akcija rudarskih kompanija. Gold Fields (GFI), Newmont Corp. (NEM), i BHP Group (BHP) su samo neki od popularnih izbora ovdašnjih a i svetskih investitora.

    Mane trgovanja zlatom

    • Iznenadni padovi - Iako je zlato uglavnom stabilno i kreće se blagom uzlaznom putanjom, ne možemo ignorisati situacije u kojima je bilo neočekivanih padova. Od kraja 2012. do početka 2018, cena nikako nije mogla da se povrati na stanje sa početka decenije.
    • Konkurencija - Sama cena je određena od strane Londonskog Društva Livničara Poluga i njegovih stalnih članova. Zato može biti teško u isto vreme se boriti i sa velikim konglomeratima i sa iskusnim trgovcima.

    » Pročitajte više o najboljim strategijama za trgovinu zlatom

    Kako krenuti sa trgovanjem zlata?

    Uprkos uplašenosti mnogih početnika, trgovanje CFD-ovima zlata je veoma jednostavno. Pratite ovih nekoliko koraka i brzo ćete savladati sve što je potrebno:

    1. Izaberite tržište

    Zlato, u zavisnosti od zemlje i valute, se trguje na više različitih tržišta i berzi. Najpopularniji instrumenti za CFD trgovanje zlatom su GBP, USD, i EUR.

    2. Napravite demo nalog kod brokera

    KapitalRS nudi mogućnost otvaranja demo account-a sa 100,000 evra fiktivnog novca. Ovo vam daje slobodu i mogućnost da vežbate različite pristupe pre nego što rizikujete vlastiti novac. Takođe, imate mogućnost realnog praćenja cena, vesti i bitnih događaja.

    • Stručna podrška - besplatne usluge konsultacija i analize tržišta
    • Najsavremenije platforme za trgovanje - Meta Trader 4 i Pro Trader
    • Transparentno - bez provizija i dodatih troškova

    Kapital RS - Online broker za tržište zlata

    Trgujte cenama zlata na svim svetskim tržištima

    
    

    3. Istražujte

    Ovo će uvek biti najbitniji korak pri trgovini suvim zlatom online. Pretplatite se na relevantne online časopise i čitajte vesti o rudarskoj industriji, stanju na tržištu i ostalim faktorima vezanim za zlato. Otvaranjem besplatnog naloga u Kapital RS takođe stičete pravo na konsultacije s našim stručnjacima, kao i redovne analize tržišta.

    4. Kada budete spremni, otvorite Realan Nalog

    Naravno, trgovina uz pomoć fiktivnog novca ima svoje prednosti, ali prave okolnosti su tek na tržištu pravog novca. Počnite sa malim depozitom i pazite na levridž.

    Kapital RS - Online broker za tržište zlata

    Trgujte cenama zlata na svim svetskim tržištima

    

    5. Otvorite prvu poziciju

    Pre nego što uplatite depozit, obratite pažnju na vremenske okvire, cenu i ostale detalje.

    » Saznajte kako izabrati najbolje indikatore za trgovinu zlatom

    Saveti za trgovanje zlatom

    Dajemo vam par najbitnijih saveta ako ste novi u svetu trgovine zlatom:

    • Iako je možda kao predmet apstraktno, zlato funkcioniše po mnogim principima koji se mogu sresti i kod akcija, kriptovalutnih derivata, pa i svih ostalih CFD-ova. Znanje je ključno, pre svega poznavanje bliže prošlosti cene i faktora koji su uticali na promene.
    • Međutim, ne treba zanemariti ni širi istorijski kontekst. Tako možemo uočiti značajne šablone i indikatore koji nam mogu nagovestiti promene u budućnosti.
    • Kada god imate profitabilan mesec ili nedelju, istražite malo više. Nikad se ne zna šta je u pozadini i da li možete da ponovite tako nešto.
    • I ponavljamo—nikada ne premašujte leverage od 10:1. Cilj bi vam trebalo biti finanijska stabilnost portfolia na duže staze.

    Da li je tržište zlata profitabilno?

    Zlato je tradicionalno jedan od najpopularnijih komoditeta, kako kulturno tako i što se tiče trgovanja. Od kad se "odlepilo" od cene dolara 1970. godine, porast cene je manje-više konstantan.

    Danas možemo uživati u "plodovima" tržišta bez preteranog rizika, uz pomoć CFD-ova. Ali sama profitabilnost trgovanja zlatom je indivudualna stvar. Ako izaberete kvalitetnu platformu i držite se svog plana, nema razloga zašto ne biste mogli biti u plusu.

    Kapital RS - Online broker za tržište zlata

    Trgujte cenama zlata na svim svetskim tržištima