• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Ulaganje u ETF - Detaljan vodič za početnike

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 8 mart, 2024.

    Phone screen listing an article about investing smarter from Columbia Threadneedle

    ETF (Exchange Traded Fund) je jedan od najtraženijih finansijskih termina, kako u Srbiji tako i globalno. Uprkos ovome, početnicima ovakvi fondovi mogu da deluju komplikovano zbog same svoje prirode. Dakle, šta su oni uopšte?

    Jednostavno rečeno, ovaj finansijski instrument je grupa hartija od vrednosti koje neretko prate popularne bazne indekse. Na primer, SPDR S&P 500 ETF (SPY) se odnosi na S&P500, indeks koji grupiše 500 najvećih američkih kompanija na osnovu tržišnog kapitala.

    Najveća razlika između indeksa i ETF-ova je u tome što se ETF-ovima može trejdovati tokom celog dana, dok su indeksi rezervisani isključivo za kraj trejding dana. Dakle, može se reći da je ETF tržište dobar izbor za day trejdere.

    Takođe, ovaj finansijski instrument je veoma sličan akcijama, što ga čini pogodnom investicijom za sve novopečene trejdere. Da biste postigli uspeh u ovoj niši, potrebno je da imate plan. Zato je Kapital RS tim sastavio jedinstven vodič, samo za naše čitaoce.

    Kod ulaganja u ETF, najbitnije je da:

    • Odredite cilj svog trejdinga
    • Istražite ETF-ove
    • Napravite brokerski nalog
    • Uložite novac u svoj prvi ETF
    

    1. Odredite cilj

    Mnogi investitori misle da mogu da krenu sa ETF trejdingom bez ikakvog plana. Nažalost, ova zabluda je postala veoma rasprostranjena zbog činjenice da ulažete u mnoštvo kompanija, a ne samo jednu. Iako je diversifikacija uvek poželjna, ovo ne znači da rizik ne postoji.

    Međutim, možete lako smanjiti taj rizik ako odredite tačno koji vam je cilj. Neki trejderi žele da ulažu u sigurne fondove zarad minimalnog ali sigurnog pasivnog priliva uz pomoć dividendi.

    Drugi možda žele da se obezbede za duže vreme, dok takođe postoji i velika grupa kojoj day trading odgovara. Nemojte preskakati ovaj korak, i posavetujte se sa stručnjacima oko bilo kakvih nejasnoća.

    Videćete i sami—kada formirate plan, znaćete tačno koje poteze da povlačite. Naravno, morate da ostanete realistični. Ako je vaš plan finansijski neostvariv ili niste sigurni da li možete da ispratite određenu strategiju, onda bi bilo najbolje da isprobate drugačiji pristup.

    2. Istražujte ETF-ove

    Za razliku od akcija gde morate da istražite samo jednu kompaniju, ETF-ovi zahtevaju mnogo opsežnije istraživanje. Ovo navodimo pre svega zbog preovladavajućeg mišljenja da su ETF-ovi zagarantovana diversifikacija, nevezano za samu prirodu fonda. Istraživanje je jedini način da izbegnete ovu zamku. Pored toga:

    • Naš savet bi bio da izbegavate ETF-ove koji se odnose na samo jednu industriju ili nišu. Porast cena čipova usled kriptomanije i pšenice usled situacije u Ukrajini su odličan nauk da je potrebno veoma malo da se cela industrija uruši.
    • Isto tako, preporučeno je fokusirati se na same holding-e fondova, o čemu možete saznati posmatrajući Portfolio Management Rating ETF-ova za koje ste zainteresovani. Pre nego što bilo šta drugo uradite, potvrdite da ste napravili dobar izbor i da su izgledi za profit činjenično potkrepljeni.
    • Nemojte žuriti—ETF-ovi nigde neće pobeći.
    

    3. Napravite brokerski nalog

    Koliko god da ste iskusni, vešti ili pronicljivi, jako je bitno trejdovati u odgovarajućem okruženju. Mnogi perspektivni trejderi budu obeshrabreni ako otpočnu svoju karijeru kod lošeg brokera. Ako su troškovi preveliki, usluga nezadovoljavajuća i uslovi nejasni, nemate šta da tražite tamo.

    Poenta je da stavite sebe u najbolju poziciju, birajući brokera koji ne naplaćuje skrivene takse i koji ima višegodišnje iskustvo sa pružanjem ETF investicionih usluga. Igrom slučaja, Kapital RS se specijalizuje za ovu nišu. Pridružite nam se, koristite naše resurse, i uplivajte u svet ETF-ova tempom koji vama odgovara.

    4. Uložite u svoj prvi ETF

    Sada kada imate brokerski nalog, potrebno je da uplatite novac. Mnoge platforme primaju VISA i MasterCard, a i uplate direktno sa bankovnog računa. Za ovo bismo naveli par koraka i saveta:

    • Budite pažljivi i obavezno odredite budžet i držite ga se. Ako vam dobro ide, može biti primamljivo da uplatite još više, ali opet—nema potrebe za žurbom. Tek ste investirali u vaš prvi ETF i nema smisla potrošiti kompletan budžet ili ga prekoračiti.
    • Kada ste uplatili novac, uđite u sekciju platforme koja se odnosi na ETF-ove i ukucajte šifru. Svaki ETF ima šifru od tri ili četiri slova. Mnoge šifre liče jedna na drugu, tako da budite obazrivi prilikom ukucavanja.
    • Zatim, izaberite opciju za kupovinu i unesite tačnu količinu ETF-a kog želite da kupite. Isto tako možete da stavite limit na gubitke, što automatski dozvoljava platformi da proda ETF ako gubici dostignu određenu granicu.
    • Na kraju, potrebno je samo da pratite situaciju i ostanete informisani. Tačan izvor tih informacija zavisi od prirode fonda i mnogo drugih faktora.

    » Pročitajte savete stručnjaka o 5 najboljih ETF-ova za CFD trgovanje

    Zaključak

    Ako ste novi u ovoj oblasti, ETF-ovi mogu delovati mnogo strašnije nego što zapravo jesu. Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da postignete svoje ciljeve i da ćete pametno pristupiti svakoj investiciji. Krećite se polako i pratite svoje pozicije.

    Za sve ostalo, možete se obratiti našem timu. Uvek smo tu da pomognemo i podelimo znanje.