• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kompanije koje isplaćuju najveće dividende

    Dividende su realan i funkcionalan način da ostvarite pasivne prihode kroz vaša ulaganja, a u tekstu ispod možete naći primere preduzeća koja obezbeđuju visok nivo dividendi

    a young man wearing glasses and a black shirt
    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 10 maj, 2024.

    a hand holding a piece of pink cake

    Dividende su isplate dela profita kompanije njenim akcionarima. Kada kompanija ostvari profit, može odlučiti da taj profit reinvestira u svoje poslovanje ili ga podeli među akcionarima u vidu dividendi. Obično se isplaćuju u vidu novca, ali mogu biti i u obliku dodatnih akcija.

    Dividende su popularne među investitorima jer pružaju konkretan povrat na ulaganje u kompaniju. Kroz isplate dividendi, investitori mogu ostvariti redovne prihode od svojih investicija, što je posebno privlačno za one koji traže stabilan tok gotovine.

    S&P 500 dividende u 2022. godini iznosile su 564.6 milijardi dolara, što predstavlja rast od 10% u poređenju sa prethodnom godinom. Ovi podaci jasno ukazuju na to da su dividende od kompanija izuzetno povoljan pristup investiranju, kao i da je S&P 500 indeks odličan izbor.

    S time na umu, u daljem tekstu smo naveli nekoliko preduzeća koja isplaćuju visok nivo dividendi.

    Naučite kako da trgujete CFD indeksima na Kapital RS

    Vodeći domaći partner za internet trgovanje

    
    

    1. Pioneer Natural Resources

    Iako je često rangiran među vodećim kompanijama sa isplatama dividendi u S&P 500 indeksu, Pioneer je dobar primer rizika koji dolazi sa praćenjem trenutne dividende.

    Kao kompanija za istraživanje energetskih izvora, dividende kompanije Pioneer su neregularne i zavise od količine nafte koju donosi na tržište i cene barela nafte u određenom mesecu.

    Na primer, PXD je isplatio 4,61 dolara po akciji u novembru.Zatim, u martu, ta dividenda je pala na samo 1,10 dolara po akciji - ali u maju se vratila na 2,09 dolara.

    Teško je predvideti šta budućnost donosi, ali činjenica je da ova firma ima jednu od najviših dividendnih stopa unutar celog S&P 500 indeksa, kao i doslednu isplatu dividendi.

    Iako jeste rizično ulaganje, ovo preduzeće predstavlja privlačan izbor investitorima koji su spremni na rizik radi velikog ROI.

    Dividendni prinos: 13.33%

    Stopa Rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): -6.11%

    » Dajemo vam 3 saveta za trgovanje S&P 500 indeksom

    2. Tractor Supply Company

    Ova kompanija je izabrana na osnovu najviše stope rasta dividendi u poslednjih pet godina, što je kriterijum koji ukazuje na stabilan i konzistentan rast isplata.

    "Tractor Supply Company" ima konkurentan prinos dividendi, što privlači investitore koji traže stabilne prihode od svojih ulaganja. Takođe, ova kompanija ima snažnu stopu rasta dividendi, što pokazuje da je sposobna da generiše veće isplate tokom vremena.

    Pored toga, ova kompanija se može pohvaliti istorijom doslednih isplata dividendi. Ova doslednost ukazuje na finansijsku stabilnost i predanost kompanije da nagrađuje svoje akcionare.

    Kao neko ko je do sada ostavio utisak stabilne kompanije, investitori mogu imati poverenja da će Tractor Supply Company nastaviti da ostvaruje stabilne i konzistentne dividende u budućnosti.

    Dividendni prinos: 1.87%

    Stopa rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): -1.90%

    
    • Besplatno savetovanje sa našim ekspertima
    • Vežbajte na demo nalogu sa virtuelnim novcem
    • Najsavremenije platforme za trgovanje

    Naučite kako da trgujete CFD indeksima na Kapital RS

    Vodeći domaći partner za internet trgovanje

    

    » Ovde je sve što treba da znate o trgovanju CFD indeksima

    

    3. Merck & Company, Inc.

    Merck & Company Inc. je farmaceutska kompanija koja se fokusira na pružanje inovativnih rešenja u zdravstvu.

    Ima snažan dosije isplata dividendi svojim investitorima, što je čini privlačnim izborom investitorima koji žele pouzdan i stalan priliv prihoda.

    Ovo preduzeće ima jedno od najbržih i najviših EPS (zarada po akciji) stopa rasta u celom S&P 500 indeksu, sto potvrđuje kvalitet i doslednost same firme.

    Merck & Company Inc. pruža pouzdane i stabilne prihode investitorima kroz snažne isplate dividendi i izvanrednu stopu rasta zarade po akciji, čineći je atraktivnim izborom za ulaganje.

    Dividendni prinos: 2.57%

    Stopa rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): -1.64%

    » Saznajte koja je razlika između dividendi i akcija

    4. Verizon Communications Inc.

    U pitanju je najveći provajder bežičnih usluga u Sjedinjenim Američkim Državama, procenjene vrednosti od oko 150 milijardi dolara. Takođe je rangiran drugi među vodećim domaćim telekomunikacionim kompanijama. Kao takav, predstavlja stabilnu investicionu priliku.

    Uprkos zasićenosti tržišta, Verizon ima reputaciju pouzdanog lidera u industriji telekomunikacija, sa velikodušnim kvartalnim dividendama od 65,25 centi po akciji. S obzirom na to da trenutna dividenda predstavlja malo više od polovine zarade po akciji, postoji potencijal za buduće povećanje.

    Verizon, najveći provajder bežičnih usluga u Sjedinjenim Američkim Državama, privlačan je izbor za ulagače zainteresovane za visoke isplate dividendi i stabilne investicije.

    Dividendni prinos: 7.33%

    Stopa rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): -9.12%

    
    a man holding a cell phone in his hand
    

    Naučite kako da trgujete CFD indeksima na Kapital RS

    Vodeći domaći partner za internet trgovanje

    

    5. Lincoln National Corp.

    Sa tržišnom vrednošću od samo 4 milijarde dolara, možda ne privlači istu pažnju kao veće banke. Međutim, fokus na osiguranje i proizvode vezane za beneficije pruža određeni nivo pouzdanosti koji ga izdvaja od cikličnih industrija.

    Uprkos izazovima tokom 2023. godine (uključujući prijavljene gubitke i držanje zaduženja), akcije Lincoln National-a su pale, što rezultira većim prinosom dividende.

    Trenutno kompanija isplaćuje stabilnu dividendu sa stopom od 7.79%, čime se pozicionira kao jedna od najbolje plaćenih dividendnih akcija u S&P 500 indeksu.

    Kao kompanija koja je uspešno izašla na kraj sa ekonomskim izazovima u 2023. godini, Lincoln National predstavlja stabilnu investiciju sa jednim od najviših ROI u S&P 500 indeksu.

    Dividendni prinos: 7.79%

    Stopa rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): -20.93%

    » Otkrivamo vam kako ulagati u S&P 500 indeks froz CFD

    6. Coterra Energy Inc.

    Kao nezavisna naftna i gasna kompanija, Coterra se pretežno fokusira na formaciju Marcellus u Apeninskom basenu. Struktura dividendi ove kompanije je jedinstvena, obuhvatajući fiksni isplatni iznos kao i promenljivu posebnu dividendu koja zavisi od operativnih performansi.

    U poslednjim godinama, Coterra je povećala svoje osnovne dividende, postepeno rastući sa 12.5 centi po akciji na kraju 2021. godine, na 15 centi po akciji kvartalno tokom 2022. godine, i trenutno iznosi 20 centi kvartalno. Takođe, posebna dividenda se kretala u rasponu od 17.5 do 53 centa tokom tog perioda.

    Coterra, nezavisna naftna i gasna kompanija, nudi jedinstvenu dividendnu strukturu s postepenim povećanjem osnovnih dividendi, što je važno za ulagače.

    Dividendni prinos: 3.17%

    Stopa rasta (Jul 2022. - Jul 2023.): 8.62%

    » Indeksi i Forex nisu isto. Evo u čemu je razlika

    Pažljivo odaberite kompanije u koje ćete ulagati

    Odluka da uložite u kompanije sa visokim dividendama može biti vredna strategija jer vam to omogućava da ostvarite stabilan i konzistentan prinos na svoj kapital. Ali, kao i uvek, morate imati na umu da svaka vrsta investiranja nosi sa sobom određeni rizik, i da je tržište nemoguće predvideti sa stopostotnom sigurnošću.

    Naučite kako da trgujete CFD indeksima na Kapital RS

    Vodeći domaći partner za internet trgovanje