• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 6 najboljih strategija za CFD trgovanje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Najboljih Strategija za CFD Trgovanje u 2022

    Ugovori na razliku (CFDovi) su u poslednjih par godina postali ubedljivo najpopularniji finansijski instrument na ovim prostorima. Ono što privlači najviše pažnje je definitivno poluga, mogućnost da platite samo deo ukupnog iznosa prilikom kupovine CFDa. Međutim, ova niša je mnogo više od poluge, stop-lossa i ostalog oruđa. Ako koristite najbolje strategije za CFD trading, možete da povećate svoje šanse za profitiranjem. Naravno, nikad ništa nije garantovano na CFD tržištu, ali takođe nije zgorega usavršiti pristup i kombinovanjem različitih strategija.

    

    1. Day Trading

    Day trading je osnovna i najjednostavnija strategija za CFD trgovanje. Iziskuje konstantnu prisutno, a neretko i korišćenje trading algoritama. Ako se odlučite za ovaj pravac, moraćete da gledate promene na svakih par minuta i profitirate čak i kada se cena promeni za par pipova. Ubedljivo je najlakši način za doći do kratkoročnog profita, ali je neretko i veoma rizično.

    Otvaranje kratkoročnih ugovora na razliku zahteva izuzetno poznavanje tržišta na kome trgujete, kao i upotreba više ostalih strategija za trgovanje. Savetujemo vam da krenete sa position tradingom ili blagim hedžovanjem pre nego što pređete na nešto ovako zahtevno.

    2. Hedžovanje

    Hedžovanje je možda i najpopularnija CFD trading strategija. Uglavnom se koristi kao suplment ostalim strategijama ili finansijskim instrumentima. Recimo da posedujete akcije kompanije Tesla (TSLA) i da ste ih kupili po ceni od $500.00. Međutim, geopolitičke prilike i ostali faktori na koje trejderi ne mogu da utiču čine da cena doživljava pada. Umesto da snosite gubitke ili da prodate akcije koje možda mogu postati profitabilne u budućnosti, jednostavno kupite short CFD na akcije TSLA.

    Dok god cena akcije bude padala, vaš potrfolio će praktično ostati na nuli jer će gubitak nadomešćivati razlika između cena u CFDu. Međutim, pre nego što primenite hedžing, morate biti svesni prednosti i mana ove strategije. Ako je tržište u dobrom stanju, ne može vam previše pomoći, stoga je čuvajte za bear market dane.

    3. Pair Trading

    Pair trading je relativno nova strategija. Izmislili su je dvojica analitičara u Morgan-Stenliju 1980ih godina pošto su duži niz godina uočavali da postoje kompanije koje usled niza različitih objašnjenja imaju direktnu ili obrnutu korelaciju. Na primer, kompanije koje imaju slične prihode, broj zaposlenih, nišu i istoriju će najverovatnije beležiti slična kretanja u vidu cene akcije. Isto važi i za kripto CFDove, ako imamo dva slična altcoina.

    Obrnuta korelacija se uglavnom odnosi na situacije kada je jedna prilika pogubna po jednu, a korisna po drugu firmu. Međutim, iako pair trading u sebi poseduje sopstveni mini-hedžing usled istovremenog postojanja long i short pozicije, mane nisu uopšte neozbiljne.

    4. Position Trading

    Pozicionalni trading je ništa drugo no gledanje isključivo u dalju budućnost. Kada otvorite poziciju, bila long ili short, držite je verujući da će posle određenog vremena sve da se izjednači sa prosekom. Ovo neretko isključuje upotrebu stop lossa i neretko zahteva poveći budžet zbog troškova. Zato position trading i nije idealan pristup za početnike.

    Ako ste baš odlučili da se oprobate, obavezno primenite neku drugu strategiju kao suplementalnu. Najbolje ide uz news trading, jer vam ovo pruža svojevrstan filter kada niste sigurni da li je pametno da gledate par meseci unapred. Najbitnije je da ne budete pohlepni i da znate kada treba da zatvorite poziciju. Nije sramota priznati poraz.

    5. News Trading

    News trejderi si uglavnom oni investitori koji svoje poteze baziraju na vestima i ostalim dešavanjima na finansijskom tržištu. Na primer, news trejder koji se bavi CFDovima energetskih sirovina će pratiti sva geopolitička dešavanja i trgovačke regulative uspostavljene od strane međunarodnih regulatora. Ovakva strategija dovodi do informisanosti i logičke potpore svim potezima.

    Međutim, nije ni news trading potpuno bezopasan. Kada koristite izvor, treba da znate ko je vlasnik tog sajta, ko piše vesti/članke i da li ta osoba/kompanija možda ima neku korist od objavljivanja vesti na određeni način. Neretko će velike korporacije koristiti svoju kontrolu nad medijima da veštači spuste ili podignu cenu, koristeći masovnu paniku ili entuzijama.

    

    6. Swing Trading

    Swing trading je strategija za CFD trgovanje koju odlikuje otvaranje većeg broja short i long pozicija na duži vremenski period, sa ciljem da se dočeka ogroman skok/pad cene i na taj način se pobede tržišne prognoze. Iako je ovo veoma popularna strategija među investitorima, vredi navesti da je moguće da ćete snositi velike gubitke dok se ne obistini cena kojoj se nadate.

    Veoma je verovatno da se skok ili pad koji očekujete neće desiti. Zato KapitalRS tim preporučuje da se bolje posvetite strategijama koje ne zavise od jednog događaja ili pokretača na tržištu. Možete i da hedžujete, čisto da se dodatno osigurate.

    Zaključak

    Najbitnija stvar prilikom CFD trgovanja je da pratite sopstvene preference. Naravno, takođe je bitno i biti dosledan pri svom budžetu, što neretko znači i ne prihvatiti primamljiv leverage. Isto tako, dajte šansu i strategijama za umanjivanje rizika prilikom CFD trgovanja. Korisne stavke kao što su stop-loss mogu da umanje značaj vaših početničkih grešaka, a i da maksimizuju vaš budžet. Ako imate bilo kakve nedoumice, KapitalRS tim stručnjaka vam je na raspolaganju.