• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Strategije dnevnog trgovanja: Kako pretvoriti volatilnost u dobru priliku

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 25 septembar, 2023.

    a man holding a cup of coffee in front of a laptop

    Dnevno trgovanje, često poznato kao 'day trading', je složen i zahtevan proces koji zahteva detaljnu strategiju i pažljivu analizu tržišta. Ovaj pristup trgovanju zahteva donosenje brzih odluka, gde se često otvaraju i zatvaraju pozicije u toku jednog trgovačkog dana.

    Iako ovo zaista jeste vrlo dinamično, sa pravom strategijom, dnevno trgovanje može doneti impresivne povrate, ali sa sobom nosi i značajne rizike. Razumevanje raznih strategija koje su na raspolaganju trgovcima je ključno za uspeh na ovom dinamičnom tržištu.

    » Slušajte eksperte - 6 najboljih strategija za CFD trgovanje u ovoj godini

    

    Prednosti dnevnog trgovanja

    • Omogućava ostvarivanje profita iz kratkoročnih promena cena, pogotovo na valutnim i berzanskim tržištima.
    • Držeći pozicije samo tokom dana smanjuje se rizik od neočekivanih vesti ili događaja koji se dešavaju preko noći.
    • Popularno zbog potencijalne finansijske slobode koju može doneti.

    Mane dnevnog trgovanja

    • Zahteva obuku, disciplinu i prilagođavanje strategija.
    • Iako poluga može povećati potencijalne dobitke, takođe povećava potencijalne gubitke.
    • Zahteva kapital, iskustvo i planiranje. Ono može stvoriti velki pritisak i stres, posebno za početnike.
    • Početnici često precenjuju svoje sposobnosti, što često dovodi do gubitaka.

    Uzimajući u obzir gore navedene prednosti i mane, važno je pristupiti dnevnom trgovanju sa oprezom, kao i uz obuku i znanje. Alati poput Admiral-Connect, ali i regulisani brokeri i platforme kao što je MetaTrader 5 mogu biti korisni u olakšavanju procesa dnevnog trgovanja.

    
    

    Dnevno trgovanje i volatilnost

    S obzirom da dnevno trgovanje (day/intraday trading) uključuje otvaranje i zatvaranje pozicija unutar istog dana, ono zahteva duboko razumevanje tržišta, kao i primenu tehničkih i osnovnih indikatora.

    Takođe, trgovci koriste razne strategije, kao što su praćenje trendova, trgovanje protiv trendova i trgovanje na osnovu vesti, kako bi postigli profit.

    Osim toga, preporučljivo je da trgovci testiraju svoje strategije na demo računima i prate ekonomske vesti. Tehnička analiza, uključujući analizu trendova i podrške/otpornosti, je od suštinskog značaja za razumevanje potencijalnih scenarija kupovinu i prodaju.

    Zbog kratkih vremenskih okvira i visokorizičnih tehnika, dnevno trgovanje nije najsigurnija opcija. Međutim, uz dobro planiranje, likvidnost tržišta i primenu odgovarajuće strategije, trgovci mogu maksimizirati profit.

    Za uspeh u dnevnom trgovanju, neophodno je pažljivo upravljanje rizikom, kao što je postavljanje "stop-loss" naloga, kako bi se ograničili potencijalni gubici.

    » Ovo su najbolje strategije za postavljanje "stop-loss" naloga

    
    
    • Sigurnost - Vežbajte sa virtuelnim novcem na demo nalogu
    • Podrška - Besplatno savetovanje sa našim ekspertima u svakom trenutku
    • Izbor - Širok spektar proizvoda za trgovinu
    
    

    Ključne strategije dnevnog trgovanja za volatilna tržišta

    • Praćenje trendova Praćenje trendova je osnova za dnevno trgovanje. Trgovci koriste tehničke pokazatelje poput MA (prosečnih pokreta) kako bi identifikovali potencijalne promene u tržišnim trendovima. Prepoznavanje ovih trendova može pomoći trgovcima da donesu informisane odluke i profitiraju na promenama cena.
    • Breakout trgovanje Ova strategija podrazumeva identifikaciju ključnih nivoa podrške i otpora na tržištu. Kada cene probiju ove nivoe, može se očekivati jači pokret cena u pravcu proboja. Trgovci postavljaju narudžbe oko ovih ključnih nivoa kako bi profitirali na potencijalnom proboju.
    • Skalpiranje Skalpiranje je strategija koja se fokusira na brzo ostvarivanje profita od vrlo malih promena cena. Trgovci koji koriste ovu strategiju često ulaze i izlaze iz pozicija više puta dnevno, pokušavajući da ostvare maksimalni profit na svakoj promeni cena.
    • CFD (Contracts for Difference) CFD je finansijski ugovor koji omogućava trgovcima da profitiraju od promena cena bez potrebe za stvarnim vlasništvom nad osnovnom imovinom. Trgovci mogu spekulisati o promenama cena i ostvariti profit bez fizičke isporuke imovine. Ključne prednosti CFD-a uključuju niže troškove imovine, laku realizaciju i mogućnost dugih i kratkih opcija. Međutim, postoje rizici kao što su likvidnosni rizici, rizik od održavanja marže i nedostatak čvrste regulative.

    Želimo da napomenemo da CFD trgovanje nudi visoku polugu, globalni pristup i profesionalnu realizaciju. Ukoliko želite da trgujete na ovaj način, Kapital RS nudi odlične opcije.

    
    

    Dnevno trgovanje može biti vrlo unosno

    Osim brzine i preciznosti, ključ za uspešno dnevno trgovanje leži u razumevanju kako i kada primeniti određenu strategiju, uz stalno praćenje tržišta i prilagođavanje u skladu s njim. Uz prave alate, obrazovanje i iskustvo, trgovci mogu povećati svoje šanse za uspeh i postići profit u svetu dnevnog trgovanja.

    I naravno, na kraju je takođe važno još jednom napomenuti da trgovci treba da se edukuju o svim strategijama i alatima pre nego što ih primene na tržištu. Nije svaka strategija za svakoga, te je ključno eksperimentisati kako biste pronašli najbolju strategiju za svoj stil trgovanja.

    » Ukoliko ste početnik, bacite pogled na naš vodič kroz CFD trgovinu