• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati CFD-om onlajn - Vodič za početnike

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    trgovanje onlajn

    Ugovor za razliku (CFD) je uobičajena vrsta finansijskog derivata. Derivati su vremenski ograničeni ugovori čija je vrednost određena tržišnim performansama osnovne imovine.

    CFD-ovi dozvoljavaju špekulacije na raznim finansijskim tržištima, uključujući akcije, indekse, robu, valutne parove i kriptovalutne derivate. Sa CFD-om ne kupujete imovinu, već umesto toga trgujete po povećanju ili smanjenju njihove cene, obično tokom kratkog vremenskog perioda.

    U ovom vodiču za početnike ćemo objasniti:

    • Šta je CFD trejdovanje
    • Kako da započnete trgovinu CFD-ovima
    • Na šta da obratite pažnju kada trgujete
    

    Kako funkcioniše CFD trgovanje?

    CFD trgovanje funkcioniše tako što trgovac kupuje (ili prodaje) virtuelne deonice nekog instrumenta, za koje se očekuje da će se cena promeniti. Ako trgovac proceni da će cena rasti, on će kupiti virtuelne deonice, a ukoliko proceni da će cena pasti, on će ih prodati.

    Kada završite trgovanje, razlika između cene kupovine i cene prodaje se dodaje ili oduzima trgovačkom nalogu, u zavisnosti od toga da li je trgovac zaradio ili izgubio na trgovanju.

    Spred i margina

    Na CFD tržištima su uvek prikazane dve cene. Prvi broj je prodajna cena, dok je drugi kupoprodajna cena. Jaz između njih je poznat kao širenje ili spred (eng. spread). Otvaranje dugih pozicija je po kupovnoj ceni i zatvaranje je po prodajnoj ceni. Na kratkim pozicijama počinjete prodajom CFD-a i završavate njihovom kupovinom.

    Obično su svi troškovi povezani sa trgovanjem CFD-om uključeni u spred, tako da nije potrebna provizija. Na određenim tržištima ćete umesto toga platiti proviziju, i na ovim tržištima ćete primetiti da je spred znatno manji.

    Ovde je jako bitno pomenuti i marginu. Margina je količina novca koju trgovac mora da drži na svom nalogu kao garanciju za svoju poziciju u CFD trgovanju.

    Margina se koristi kao zaštita za trgovca u slučaju gubitka, kako bi se osiguralo da on ima dovoljno sredstava da ispuni svoje obaveze. Ukupna margina koja se koristi zavisi od osnovnog instrumenta u iznosu pozicije, ali po pravilu iznosi od 2% do 20% ukupne vrednosti pozicije.

    Primer trgovine

    Primarna razlika je predmet kojim se trguje. Ugovori koji imitiraju žive cene akcija, valuta i roba kupuju se i prodaju umesto akcija, valuta i roba.

    Coca-Cola CFD, na primer, uvek će pratiti promene cena Coca-Cola akcija. Kupovina jednog Coca-Cola CFD-a je slična kupovini jedne akcije Coca-Cole. Dobićete 1 dolar za svaki dolar koji poraste i izgubićete 1 dolar za svaki dolar koji padne. Ako kupite 100 Coca-Cola CFD-ova, dobićete ili izgubiti 100 dolara za svaki poen na koji se akcije pomeraju.

    » Saznajte više o razlikama između CFD i tradicionalnog trejdovanja

    Kako trgovati CFD-ovima korak po korak

    Sledi objašnjenje kako da počnete trgovati CFD-ovima korak po korak:

    1. Istražite i obrazujte se o osnovama CFD trgovanja

    Pre nego što počnete da trgujete, važno je razumeti mehaniku CFD trgovanja i finansijske instrumente kojima planirate da trgujete. Pročitajte o analizi tržišta, obrascima grafikona i tehnikama upravljanja rizikom.

    2. Izaberite regulisanog CFD brokera

    Važno je da izaberete renomiranog i regulisanog brokera za vaše trgovanje CFD-om. Potražite brokera sa dobrim iskustvom, transparentnošću u cenama i naknadama, i dobrom korisničkom podrškom.

    3. Otvorite demo nalog i vežbajte

    Ako niste upoznati sa CFD trgovinom, trebalo bi da počnete sa demo nalogom. CFD demo nalozi omogućavaju da vežbate trgovanje virtuelnom valutom, izoštravajući svoje sposobnosti pre nego što uložite pravi novac.

    4. Otvorite nalog

    Nakon što odaberete brokera, moraćete da otvorite račun za trgovanje. Ovo obično uključuje popunjavanje onlajn obrasca, obezbeđivanje identifikacionih dokumenata i finansiranje računa početnim depozitom.

    5. Odlučite se za svoju strategiju trgovanja

    Odlučite se za konkretnu strategiju trgovanja koja odgovara vašoj ličnosti, finansijskim ciljevima i toleranciji na rizik. Možete koristiti tehničku analizu, fundamentalnu analizu ili kombinaciju oba da biste doneli svoje trgovačke odluke.

    6. Finansirajte svoj trgovački račun

    Uplatite sredstva na svoj trgovački račun početnim depozitom. Većina brokera prihvata različite načine plaćanja, uključujući kreditnu karticu, bankovni transfer i onlajn sisteme plaćanja.

    7. Započnite trgovanje

    Koristite trgovačku platformu brokera da biste plasirali trgovine na osnovu vaše strategije. Pratite svoje trgovine i redovno procenjujte njihov učinak. Razmislite o korišćenju naloga za zaustavljanje gubitka da biste ograničili potencijalne gubitke.

    8. Pratite svoje pozicije

    Čak i ako ste uspostavili zastoje i ograničenja, neophodno je da stalno ispitujete svoje pozicije. Ovo će vam omogućiti da brzo otkrijete probleme ili prilike i preduzmete potrebne mere. Pored toga, uvek morate imati adekvatna sredstva na svom računu da pokrijete ukupnu maržu potrebnu za održavanje vaše otvorene pozicije.

    » Niste sigurni s kojom deonicom početi? Izaberite jednu od 5 najpopularnijih CFD deonica

    

    5 Ključnih saveta za CFD trgovanje za početnike

    Pažljivo pročitajte savete koji slede kako biste uvećali svoje šanse za uspeh na CFD tržištu. Ovi saveti nisu samo korisni za početnike već i za igrače koji su tu neko vreme i nije im stran ovakav vid trgovanja.

    1. Prvo vežbajte

    Preporučujemo da uvek počnete sa demo nalogom. Ovo je trenutak da vežbate i učite pre nego što dobijete priliku da trgujete pravim novcem i stvarnim instrumentima. Ako otvorite demo račun, trebalo bi da ga testirate sa iznosom sa kojim biste bili spremni da trgujete u stvarnosti.

    Nakon što ste se upoznali sa mehanizmima i tržištem za koje ste zainteresovani, možete polako početi razmišljati o pravom trgovanju gde ćete uložiti pravi novac.

    2. Izaberite pouzdanog brokera

    Broker ili platforma koju koristite velikim delom utiče na finalni ishod trgovanja. Ukoliko izaberete nepouzdanog brokera koji posluje u sivoj zoni, ne možete očekivati dobitke.

    Zato je bitno da izaberete licenciranog brokera koji nudi intuitivnu platformu za trgovanje gde ćete uvek imati uvid u stanje na računu kao i sve bitne informacije o ugovorima za razliku kojima trgujete.

    Obavezno proverite i kakva je korisnička podrška jer nikad se ne zna kada će vam zatrebati pomoć.

    3. Koristite stopove i limite

    Stop loss i limitiranje za poziciju su standardne strategije za kontrolu rizika. Takve strategije unapred definišu izlazne nivoe za vašu transakciju i mogu pomoći u zaštiti kapitala.

    Nalog za zaustavljanje gubitka je instrukcija brokeru da zatvori vašu poziciju po ceni ispod trenutne tržišne cene. Uz to, možete postaviti ograničeni nalog za zatvaranje, koji se zatvara po ceni koja je povoljnija od trenutne tržišne cene. Da biste zaštitili sredstva od nepovoljnih tržišnih fluktuacija, ovo prekida proces nakon što se ostvari određeni iznos profita.

    » Saznajte još o strategijama za trejdovanje CFD-ovima na volatilnim tržištima

    4. Pazite na troškove

    Obavezno proverite kako platforma koju ste izabrali zarađuje novac. Tačnije, proverite koliki su troškovi i provizije. Neke platforme naplaćuju i samo otvaranje naloga dok neki brokeri jednostavno samo zarade od spreda.

    Stoga, pažljivo proverite kakve troškove možete očekivati pre nego što uplatite depozit.

    5. Pazite na levridž

    Možete koristiti levridž, ali imajte na umu da je nerealno očekivati da se cena kreće u željenom pravcu odmah nakon otvaranja trgovine.

    Ako je levridž zaista visok, manji pokret (recimo 0,1% u pogrešnom smeru) može da vas natera da zatvorite poziciju. To znači da nećete moći ostvariti profit ako se cena preokrene i počne da se kreće u „ispravnom“ smeru.

    Da li je trejdovanje CFD-ovima za vas?

    Iako postoje rizici povezani sa trgovanjem CFD-ovima, unapređenje znanja može vam pružiti značajnu prednost i smanjiti rizik.

    Kao što se može primetiti, izbor idealne strategije trgovanja je kontinuiran proces koji mora biti prilagođen vašoj ličnosti i ciljevima trgovanja. Nema ograničenja za rast, jer čak i najiskusniji trgovci mogu nastaviti da uče. Ako ste spremni na sve to, onda vam definitivno preporučujemo da se oprobate u ovoj vrsti trejdovanja.

    » Želite da počnete? Otvorite demo ili pravi nalog sa Kapital RS