• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Hedžing strategije: Vodič za početnike

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 8 mart, 2024.

    Posmatranje hedžing strategija

    Hedžing je vrsta zaštite koja podržava bilo koju vrstu ulaganja. Uobičajeni predmet zaštite je derivat ili ugovor čija se vrednost meri osnovnom imovinom.

    Na primer, investitor kupuje akcije firme nadajući se da će cena takvih akcija porasti. Međutim, naprotiv, cena pada i ostavlja investitora u gubitku. To se može ublažiti ako investitor osigura da će uticaj takvog negativnog događaja biti uravnotežen.

    U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti prednostima hedžinga, kao i time kako se zapravo počinje sa ovakvom strategijom zaštite pozicije pri trgovanju.

    

    Prednost hedžing strategija

    Prva i osnovna prednost jeste neutralizacija rizika likvidnosti na tržištu akcija.

    Trgovci mogu biti zabrinuti da se akcijama ne može trgovati napred-nazad dovoljno brzo na tržištu bez uticaja na njenu cenu ako postoji nedostatak kupaca.

    Ovo se recimo dešava u slučaju loših vremenskih uslova, elementarnih nepogoda ili nedostatka resursa koji mogu negativno uticati na robne pozicije i stvoriti robni rizik.

    Dalje, hedžing se koristi da biste izbegli valutni rizik na foreks pozicijama. Kreditne i kamatne stope često variraju, kao i kursevi valutnih parova. Kamatne stope takođe mogu uticati na tržište trezora.

    Strategije hedžinga obično koriste trgovci na malo koji dobro poznaju finansijska tržišta i koji su u stanju da predvide predstojeće promene u privredi.

    Međutim, svako može da koristi strategiju zaštite, posebno ako je uključena velika suma novca. Iz tog razloga, profesionalni trgovci i institucionalni investitori takođe teže da primenjuju ovu strategiju.

    Trgovanje na nestabilnim tržištima može predstavljati posledične rizike za investitora: promene kamatnih stopa i deviznih kurseva, političku, društvenu i ekonomsku nestabilnost, geografske promene i nestašice roba. Hedžiranje se može posmatrati kao strategija upravljanja rizikom koja pomaže u zaštiti vašeg trgovačkog portfolija.

    Kako koristiti hedžing strategije?

    Da biste počeli da koristite bilo koju od hedžing strategija, moraćete da se bavite strategijom u trgovanju.

    Počnite sa određivanjem klase imovine ili tržišta koje vas najviše zanima, bilo da se radi o Forexu, derivatima ili robi. Tada ćete morati da potražite suprotne prilike gde je dobitak na jednoj poziciji nadoknađen gubitkom u drugoj.

    Za ulaganja sa nižim rizikom, nema potrebe da koristite strategije zaštite. Hedžing ima za cilj da nadoknadi rizik.

    Otvaranje nove pozicije može da košta, tako da to treba da uradite samo kada je to opravdano očekivanim padom vrednosti. Ako niste sigurni, alternativne strategije upravljanja rizikom uključuju smanjenje vaše pozicije ili jednostavno diverzifikaciju vašeg portfolija.

    

    Najbolje hedžing strategije

    Postoje tri šira pojma pod koja možemo klasifikovati hedžing strategije u trgovanju:

    1. Terminski ugovor
    2. Fjučersi
    3. Parovi

    Terminski ugovori

    Hedžeri mogu odlučiti da koriste terminski ugovor kada su kretanja cena posebno nestabilna na njihovom izabranom tržištu, pošto su oni sporazum o razmeni finansijskog sredstva po određenoj ceni na budući datum.

    Ovo omogućava da zatvorite svoju poziciju pre datuma isporuke sredstava u zamenu za gotovinu. Hedžeri imaju tendenciju da trguju unapred kako bi izbegli volatilnost cene imovine, pošto su uslovi sporazuma postavljeni na početku ugovora. Stoga, bilo kakve fluktuacije cene neće uticati na cenu na kraju terminskog ugovora.

    Na primer, trgovac robom bi mogao da koristi terminski ugovor ako je zabrinut zbog vremenskih uslova ili prirodnih katastrofa koje mogu uticati na ponudu i potražnju za imovinom, kao što su kukuruz, pšenica ili šećer.

    Zaključavanjem cene na početku, trgovac će se zaštititi od mogućih faktora rizika koji mogu dovesti do gubitaka.

    Fjučers ugovori

    Druga vrsta trgovanja derivatima uključuje ugovore o fjučersima kao i o opcijama. Oni rade na sličan način kao i terminski ugovori kako bi garantovali buduću cenu sredstva.

    Ako je vaša namera da izvršite kupovinu u budućnosti, onda biste mogli da idete na dugo. A ako nameravate da prodate imovinu, mogli biste da idete na kratko.

    Dogovaranjem budućih cena, ovo može pomoći da se smanji svaka neizvesnost u pogledu tržišnih uslova. Fjučersi i opcije su obično više regulisani od terminskih ugovora i vi biste bili u obavezi da izvršite puno trajanje ugovora.

    Parovi

    Trgovanje parovima je možda najčešće korišćeni metod zaštite. Najbolji način da se opiše trgovanje parovima je u suštini kao dugo-kratka strategija hedžinga, što znači da je tržišno neutralna.

    Nije važno da li dve uključene hartije od vrednosti pripadaju istoj klasi imovine sve dok postoji pozitivna korelacija između njih.

    Da bi sproveo strategiju trgovanja u parovima, trgovac treba da identifikuje kada je jedno sredstvo precenjeno a drugo potcenjeno, pri čemu se njihove odstupajuće vrednosti izračunavaju korišćenjem standardne devijacije.

    Oni tada mogu da izaberu da otvore poziciju za kupovinu na dugo na aktivi koja je potcenjena i da prodaju precenjenu poziciju na kratko. Da bi se ostvario profit, sredstva treba da se vrate u prvobitnu pozitivnu korelaciju.