• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD i spred klađenje: Ključne razlike i šta je bolje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Lekturu uradio Shir Lapidot

    Updated 28 mart, 2024.

    CFD natpis

    Ulaganja na finansijskim tržištima mogu doneti veliku zaradu. Postoje različiti načini da se pristupi tržištu, kao što su ugovori o razlici ili spred klađenje. Da biste znali koja opcija je bolja za vas, morate znati razlike, prednosti, i mane obe vrste ulaganja.

    U ovom vodiču detaljno objašnjavamo kakve su ovo opcije i na šta da obratite pažnju.

    Ukratko o CFD trgovanju i spred klađenju

    • CFD trgovanje je ugovor za razmenu razlike u vrednosti imovine, određene od trenutka otvaranja ugovora do trenutka zatvaranja ugovora.
    • Klađenje na spred dozvoljava investitorima da se se klade na osnovu toga da li misle da će tržište porasti ili pasti od trenutka kada je njihova opklada prihvaćena.
    • Trgovanje CFD-om zahteva da platite porez na kapitalnu dobit.
    • Klađenje na spred je dostupno samo u Velikoj Britaniji i Irskoj.
    

    Šta je CFD trgovanje?

    Ugovor o razlici, ili CFD (contract for difference), je ugovor između dve strane za razmenu razlike u vrednosti imovine, određene od trenutka otvaranja ugovora do trenutka zatvaranja ugovora.

    CFD trgovanje funkcioniše na sličan način kao i neke tradicionalnije vrste trgovanja. Otvorite trgovinu na imovini po određenoj ceni, pričekate da se cena poveća ili smanji, a zatim napravite profit na razlici.

    Jedna od najvećih razlika između CFD trgovanja i tradicionalnog ulaganja je ta što ne posedujete instrument kojim se trguje. Umesto toga, CFD odražava cenu predmetne imovine, a umesto da kupite tu imovinu, vi spekulišete kako se cena te imovine može promeniti.

    »Pročitajte više o najboljim strategijama za CFD trgovanje.

    Šta je spred klađenje?

    Klađenje na spred dozvoljava investitorima da spekulišu o kretanju cena širokog spektra finansijskih instrumenata, kao što su akcije, valuta, roba i hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom. Drugim rečima, investitor se kladi na osnovu toga da li misli da će tržište porasti ili pasti od trenutka kada je njegova opklada prihvaćena.

    Investitori takođe mogu da biraju koliko žele da rizikuju u svojoj opkladi. Ova opcija se promoviše kao aktivnost bez poreza i provizija koja omogućava investitorima da spekulišu na raznim tržištima. Sama opklada nije prenosiva ni na koga drugog.

    Firme za klađenje ove vrste obezbeđuju kupovne i prodajne cene potencijalnim investitorima koji pozicioniraju svoje investicije sa kupovnom cenom ako veruju da će tržište rasti ili prodajnom cenom ako veruju da će tržište pasti.

    Klađenje na spred, za razliku od tradicionalnog ulaganja, zapravo je oblik klađenja.

    Prednosti CFD trgovanja

    • Upotreba levridža—trgovanjem CFD-a možete pristupiti većem udelu tržišta od onoga što biste tradicionalno mogli kupiti novcem koji imate na računu.
    • CFD trgovinski model vam omogućava dugo i kratko trgovanje, što znači da možete profitirati na rastućim i padajućim tržištima.
    • CFD vid trgovanja omogućava pristup velikom broju tržišta rasprostranjenim u svim delovima sveta.
    • CFD je derivat određenog instrumenta i to znači da je ugovor kao ugovor dostupan na svakom tržištu.

    S druge strane, jedan od nedostataka tradicionalnog ulaganja je taj što ostvarujete dobit samo kad tržišta rastu. Ako dođe do kraha na tržištu ili pada vrednosti jednog od vaših sredstava, to bi moglo negativno uticati na vaše investicije u celosti.

    » Saznajte više o prednostima investiranja u deonice na berzi kroz CFD.

    Prednosti klađenja na spred

    • Klađenje na spred vam omogućava da svojim kapitalom učinite dosta zahvaljujući levridžu. Možete dobiti punu izloženost, uz samo mali početni depozit poznat kao margina.
    • Kada se kladite na spred, možete iskoristiti prednosti i tržišta na kojima se cene smanjuju i onih na kojima rastu. To je zato što se kladite na smer u kom će se kretati cena sredstva, umesto da kupujete samo sredstvo.
    • Kada se kladite na spred, vaša zarada neće biti podložna poreskoj naplati i sve što zaradite je vaše.

    Ključne razlike između CFD trgovanja i klađenja na spred

    Klađenje na spred i trgovanje CFD-om su marginalni proizvodi i mogu pružiti slične ekonomske koristi kao ulaganja u indekse, akcije, robu i valute. Klađenje na spred je popularan oblik trgovanja finansijskim derivatima jer je profit oslobođen poreza na kapitalnu dobit i takse.

    Ključne razlike između klađenja na spred i CFD trgovanja su:

    Klađenje na spred

    • je oslobođeno poreza na kapitalnu dobit
    • je dostupno samo u Velikoj Britaniji i Irskoj
    • ulaže iznos novca za svaki pip u osnovnom sredstvu

    Trgovanje CFD-om

    • zahteva da platite porez na kapitalnu dobit
    • je dostupno širom sveta
    • razmenjuje razliku u ceni od početka do kraja ugovorenog ugovora

    Dostupnost CFD-a je možda i glavni razlog zašto je CFD trgovanje daleko primamljivija i popularnija opcija od klađenja na spred.

    Vredi napomenuti da ni u jednom slučaju ne posedujete osnovnu imovinu, samo spekulišete o njenoj vrednosti.

    Izbor između CFD trgovanja i klađenja na spred

    Nema sumnje da je CFD trgovanje za mnoge bolja opcija od klađenja na spred.

    Sa sličnim osnovama na površini, nijansirana razlika između CFD-ova i opklada na spred možda neće biti očigledna novom trgovcu.

    Klađenje na spred, za razliku od CFD trgovanja, je oslobođeno provizija i profit ne podleže porezu na kapitalnu dobit. Nasuprot tome, gubici CFD-a se odbijaju od poreza i trgovine se mogu obavljati putem direktnog pristupa tržištu.

    Za obe strategije, stvarni rizici su očigledni, a odluka koja investicija će maksimizirati prinose zavisi od samog investitora. No, zbog samog pristupa tržištima, jasno je da je CFD opcija koja ima daleko veći domet, pa je samim tim i primamljivija većini investitora.

    » Započnite CFD trgovinu brzo i lako.