• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 ključnih prednosti CFD trgovanja koje početnici moraju znati

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 28 mart, 2024.

    Osoba koristi tablet za posao

    Finansijski proizvod poznat kao CFD, ili ugovor za razliku, omogućava trgovcima da predviđaju cene sredstava a da ih zapravo ne poseduju.

    Širok izbor sredstava, uključujući akcije, indekse, robu, valute i kripto derivate, se nudi kao ugovor za razliku. Sa pristupom velikom broju tržišta, levridžom, i fleksibilnim kratkim trgovinama, nije teško razumeti zašto su CFD-ovi postali popularni poslednjih godina.

    Ukoliko vam ovaj vid trejdovanja zvuči zanimljivo, i razmišljate da se okušate u CFD svetu, nastavite da čitate.

    Najbitnije prednosti CFD trejdovanja su:

    • Mogućnost korišćenja levridža
    • Fleksibilnost u izboru instrumenata i tržišta
    • Poreska efikasnost
    • Niski troškovi trejdovanja
    • Sličnost s tradicionalnim trgovanjem

    » Saznajte koje su najbolje strategije za CFD trgovanje

    

    1. Levridž (poluga)

    Sa CFD-ovima, vaš investicioni kapital može rasti jer je potrebno da uložite samo mali deo ukupne vrednosti vaše trgovine da biste stvorili poziciju. Ovo je odlično za početnike koji ne žele da ulažu veće sume dok ne steknu više iskustva.

    Za početak, moraćete da napravite depozit poznat kao margina ili marža. Veličina vaše pozicije i zahtev za maržom za vaše željeno tržište će odrediti koliko morate da položite.

    Na primer, pozicija vredna 1000 dolara (50 CFD-ova za akcije x 20 CFD-a za deonicu = 1000 dolara) može zahtevati samo depozit od 50 dolara ako XYZ banka ima faktor marže od 5%,. U tom slučaju bi vaša marža bila 5% ukupne izloženosti vašeg zanata.

    Ključno je imati na umu da je vaš konačni profit ili gubitak određen veličinom vaše pozicije u celini, a ne samo početnim depozitom.

    » Početnik ste u CFD trejdingu? Upoznajte se sa najbitnijim terminima

    2. Fleksibilnost

    Činjenica da se CFD-ovi mogu koristiti za trgovinu i na rastućim i na opadajućim tržištima jedna je od njihovih ključnih prednosti. Pošto pružaju visok nivo fleksibilnosti i mogu se koristiti za trgovinu raznim sredstvima, uključujući akcije, robu, valute, indekse i kripto derivate, CFD-ovi su popularna opcija za trejdere.

    Takođe, pošto su CFD-ovi regulisani proizvodi, oni su pokriveni raznim regulatornim merama zaštite. Drugim rečima, oni su pouzdana i sigurna roba.

    3. Porez

    Trgovanje CFD-ovima je poreski efikasno jer je dobit oslobođena poreza na kapitalnu dobit (razlikuje se od zemlje do zemlje). S obzirom da porez na kapitalnu dobit može biti relativno visok u nekim zemljama, ovo može biti značajna prednost.

    Trejdovanje CFD-ovima je u suštini trgovanje razlikom u ceni između početne cene i cene zatvaranja trgovine. Ovo implicira da se dobici i gubici priznaju po zatvaranju pozicije, a ne po kupovini ili prodaji osnovne hartije od vrednosti.

    Kao rezultat toga, platićete daleko manje poreza na bilo koju dobit koju ostvarite kroz CFD trgovanje nego što biste platili da ste prodali osnovnu hartiju od vrednosti. Ova poreska olakšica može biti posebno korisna ako poslujete u zemlji sa visokom poreskom stopom.

    Štaviše, CFD-ovi su poresko efikasna opcija za trgovinu akcijama—dividende akcijama podležu porezu na dividende jer se često isplaćuju u gotovini.

    U suštini, trejdovanje CFD-ovima vam omogućava da zadržite veći deo svoje dobiti i taj deo ponovo uložite u svoj trgovački račun.

    4. Niski troškovi trgovanja

    U poređenju sa tradicionalnim metodama trgovanja, CFD brokerske naknade su obično mnogo isplativije.

    Brokerske kuće obično crpe svoju zaradu iz dnevnih procenata zarađenih finansiranjem transakcije. Na primer, kada potrošite 50 dolara da otvorite poziciju od 1000 dolara, brokerska kuća naplaćuje malu naknadu da pokrije razliku od 950 dolara.

    Pored toga, trgovci obično plaćaju „spred“ na poziciji kada odluče da prodaju. Uvek tražite da vidite raspored brokerskih naknada pre nego što otvorite nalog i počnete da trgujete jer treba da znate tačno kako će vam biti naplaćeno pre nego što date svoj novac firmi.

    5. Sličnost s tradicionalnim trgovanjem

    Kada pričamo o trejdingu, bitno je napomenuti da postoje i drugi načini za trgovinu finansijskim tržištima bez ulaganja u bilo kakvu imovinu, kao što su klađenje na spred, opcije i fjučersi.

    Ali ako ste navikli na konvencionalno trgovanje i ulaganje, CFD-ovi bi vam mogli biti malo ugodniji od drugih derivata. To je zato što kada trgujete CFD-ovima, kupujete i prodajete ugovore koji su napravljeni da izgledaju kao imovina koju predstavljaju.

    Tipična trgovačka jedinica tržišta koja podupire CFD je obično jedan CFD, a vi birate broj ugovora koje ćete kupiti ili prodati da biste odredili veličinu vaše pozicije.

    » Naučite koje su osnovne razlike između tradicionalnog i CFD trejdovanja

    Prednosti CFD trejdinga su brojne

    Zbog brojnih prednosti, CFD trejdovanje postaje sve prihvaćenije i popularnije. Sada ste i vi imali priliku da vidite neke od najbitnijih prednosti ovog vida trgovanja. Ovo će, nadamo se, biti dovoljno da napravite najbolju moguću odluku za sebe po pitanju daljeg investiranja i trgovanja.

    Takođe, ako se odlučite na ovu vrstu trejdinga, Kapital RS tim je tu da vam pomogne oko svih detalja.

    » Niste sigurni gde da počnete? Pogledajte koje su najpopularnije CFD deonice u 2023